ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες κρατών μελών της ΕΕ στην είσοδο ευρωπαϊκού κτιρίου στις Βρυξέλλες.

Στις 17 Ιανουαρίου η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur στην Παραγουάη

Η ΕΕ και η Mercosur θα υπογράψουν στις 17 Ιανουαρίου στην Παραγουάη τη μεγαλύτερη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με τον Αργεντινό ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική για την πολυμέρεια.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur πρόκειται να υπογραφεί στην Παραγουάη στις 17 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής.

Σύμφωνα με τον Αργεντινό υπουργό Πάμπλο Κουίρνο, η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως «η πιο φιλόδοξη μεταξύ των δύο ενώσεων». Η σχετική ανάρτηση έγινε στην πλατφόρμα Χ, όπου ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της επικείμενης υπογραφής.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, υπογράμμισε με ανάρτησή του ότι η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη μέρα ως «ιστορική για την πολυμέρεια».

Όπως σημείωσε ο Λούλα, «σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου αυξάνεται ο προστατευτισμός και η μονομέρεια, η συμφωνία αποτελεί ένα σημάδι υπέρ του διεθνούς εμπορίου ως μοχλού της οικονομικής ανάπτυξης, με οφέλη για τις δύο ενώσεις».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος τόνισε ότι το κείμενο της συμφωνίας διευρύνει τις δυνατότητες για τις βραζιλιάνικες εξαγωγές και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, ενώ απλοποιεί τους εμπορικούς κανόνες για τα δύο μέρη. Παράλληλα, έκανε λόγο για «νίκη του διαλόγου» μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από 25 χρόνια.

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερων συναλλαγών παγκοσμίως, καλύπτοντας περισσότερους από 700 εκατομμύρια καταναλωτές. Ο Λούλα στηρίζει ένθερμα τη συμφωνία, δεδομένου του σημαντικού γεωργικού ρόλου της Βραζιλίας.

Με τη συμφωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές αυτοκινήτων, μηχανών, κρασιών και οινοπνευματωδών στη Νότια Αμερική.

Αντίστοιχα, θα διευκολυνθεί η εισαγωγή στην Ευρώπη προϊόντων όπως κρέας, ζάχαρη, ρύζι, μέλι και σόγια από τη Νότια Αμερική, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες σε κάποιους ευρωπαϊκούς κλάδους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αξιόπιστη εταίρος η Τουρκία, αλλά απαραίτητα τα κριτήρια Κοπεγχάγης για ΕΕ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ χαρακτήρισε την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο και ζήτησε εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Άγκυρας, τονίζοντας ωστόσο τα κριτήρια Κοπεγχάγης για ένταξη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν ζήτησε ρεαλιστική, μη πολιτική αξιολόγηση από την ΕΕ.
Ευρωπαϊκοί δασμοί εμπορίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ να ενεργοποιήσει μέτρα κατά των ΗΠΑ αν αυξηθούν οι δασμοί στα οχήματα

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα, η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό καταστολής καταναγκασμού, καταδικάζοντας ως αποσταθεροποιητικές τις αμερικανικές απειλές.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Ψυχραιμία και προειδοποίηση στις ΗΠΑ για τους δασμούς

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τόμας Ρενιέ τόνισε τη συνέπεια της ΕΕ στις συμφωνίες και τη νομιμότητα των διαδικασιών, απαντώντας στις απειλές Τραμπ για δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα. Επεσήμανε πως η ΕΕ τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εντολή για αύξηση δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω ΕΕ

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και φορτηγά στο 25%, κατηγορώντας την ΕΕ για παραβίαση εμπορικής συμφωνίας, ενώ η απόφαση ήρθε μετά από επικρίσεις κατά του καγκελάριου Μερτς.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αποκατάσταση σχέσεων με Συρία και ενίσχυση εμπορίου και ασφάλειας

Η ΕΕ σχεδιάζει να αποκαταστήσει τις επίσημες πολιτικές σχέσεις με τη Συρία, επαναφέροντας τη συμφωνία του 1978 και ξεκινώντας διάλογο υψηλού επιπέδου, ενώ σκοπεύει να προσαρμόσει το καθεστώς κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο του Ρόιτερς.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ ζητά από την Κίνα διόρθωση της εμπορικής ανισορροπίας με ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Κίνα να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία με την ΕΕ, τονίζοντας ότι το άνοιγμα της Κίνας στο ευρωπαϊκό εμπόριο θα αποτρέψει κοινωνικά και απομονωτικά κινήματα στην Ευρώπη.