ΓΔ: 2268.39 0.14% Τζίρος: 83.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:39
Φώτο: Shutterstock

Πετρέλαιο: Ποιες χώρες ελέγχουν τα μισά παγκόσμια αποθέματα

Λίγες χώρες ελέγχουν πάνω από το μισό των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, με τη Βενεζουέλα στην κορυφή, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική σημασία του μαύρου χρυσού.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το παρασκήνιο με όσα συνέβησαν σχετικά με τη σύλληψη του Πέδρο Μαδούρο από τις ΗΠΑ, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το πετρέλαιο και τη σημασία των αποθεμάτων του.

Το παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι έχει να κάνει με το γεγονός ότι μικρός αριθμός χωρών συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC Annual Statistical Bulletin 2025 (αποθέματα στο τέλος του 2024), όπως τα παρουσιάζει σε ανάλυσή του το Visual Capitalist, οι τέσσερις πρώτες χώρες ελέγχουν πάνω από το μισό των παγκόσμιων αποθεμάτων, σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή μετάβαση προχωρά, αλλά το πετρέλαιο παραμένει κρίσιμος στρατηγικός πόρος.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Βενεζουέλα, με περίπου 303 δισ. βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων στο τέλος του 2024. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα της παραγωγής είναι πολύ διαφορετική. Όπως σημειώνει το Reuters, «η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όμως η παραγωγή της παραμένει σε κλάσμα των δυνατοτήτων της» λόγω κακής διαχείρισης, έλλειψης επενδύσεων και κυρώσεων. 

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι μεγάλο μέρος των αποθεμάτων είναι βαρύ πετρέλαιο στην περιοχή Ορινόκο, κάτι που κάνει την παραγωγή πιο ακριβή.

Κυριαρχή η Μέση Ανατολή

Δεύτερη έρχεται η Σαουδική Αραβία με περίπου 267 δισ. βαρέλια, τρίτο το Ιράν με περίπου 208,6 δισ. βαρέλια, ενώ στην πρώτη πεντάδα ακολουθούν ο Καναδάς με περίπου 163 δισ. και το Ιράκ με περίπου 145 δισ. βαρέλια.

Η υπεροχή της Μέσης Ανατολής παραμένει εμφανής, καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν τεράστια αποθέματα και ιστορικά χαμηλότερα κόστη εξόρυξης, γεγονός που τις κρατά στο επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς.

Ο Καναδάς ξεχωρίζει ανάμεσα στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός OPEC, γιατί μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του δεν είναι “κλασικό” πετρέλαιο. 

Προέρχεται από τα λεγόμενα oil sands, δηλαδή άμμο και πετρώματα που περιέχουν πετρέλαιο. Για να βγει αυτό το πετρέλαιο χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία, άρα είναι πιο δύσκολο και πιο ακριβό να παραχθεί. 

Παρ’ όλα αυτά, οι ποσότητες είναι τόσο μεγάλες που ανεβάζουν τον Καναδά πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη αποθεμάτων.

Όπως επισημαίνει το Visual Capitalist, αυτά τα αποθέματα είναι πιο ακριβά και πιο “βαριά” περιβαλλοντικά στην εξόρυξη, αλλά είναι αρκετά για να κρατούν τη χώρα στην 4η θέση παγκοσμίως. 

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν επίσης τη Ρωσία με περίπου 80 δισ. βαρέλια και τις ΗΠΑ με περίπου 45 δισ. βαρέλια, δείχνοντας ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές δυνάμεις δεν περιορίζονται μόνο στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξάγαμε 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Βενεζουέλα, δεν με νοιάζει ο Μαδούρο

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, τα οποία ήδη πωλούν, όπως δήλωσε ο Τραμπ. Δεν σκοπεύει να μιλήσει με τον Μαδούρο, που παραμένει κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή μετά τα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου, άγνωστος ο αγοραστής

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την πρώτη πώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων μετά τη σύλληψη του Μαδούρο. Ο Λευκός Οίκος τονίζει τα οφέλη της συμφωνίας για τους λαούς των δύο χωρών, με νέες πωλήσεις να αναμένονται σύντομα.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κούβας προς Τραμπ: "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις"

Ο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ απέρριψε την απειλή του Τραμπ, τονίζοντας ότι η Κούβα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται υποδείξεις, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα του θα αμυνθεί απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ ως το τέλος.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου Olina στην Καραϊβική από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να κατασχέσουν το δεξαμενόπλοιο Olina στην Καραϊβική κοντά στο Τρινιντάντ, ως μέρος των προσπαθειών περιορισμού των εξαγωγών βενεζουελάνικου πετρελαίου. Το πλοίο είχε ψεύτικη σημαία και ο πομπός του δεν εκπέμπει εδώ και 52 μέρες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Βενεζουέλα θα παραχωρήσει 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα θα παραδώσει στις ΗΠΑ 30-50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και ότι ο ίδιος θα ελέγξει τα έσοδα από την πώλησή τους, προκειμένου να ωφεληθούν οι λαοί Βενεζουέλας και ΗΠΑ.