ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Μακρόν: Προστασία ανεξαρτησίας και ελευθεριών το μήνυμα της νέας χρονιάς

Ο Μακρόν, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, τόνισε τους γεωπολιτικούς κινδύνους, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία παραμένει σταθερή. Δεσμεύθηκε για εκλογές χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και ζήτησε ενότητα, ανεξαρτησία και δύναμη.

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους πολίτες της Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «η Γαλλία κρατάει». Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι το 2026 θα αποτελέσει «μία χρήσιμη χρονιά», ενώ τόνισε πως θα παραμείνει στη θέση του έως το 2027, διασφαλίζοντας ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν «χωρίς καμιά εξωτερική παρέμβαση».

Ο Γάλλος πρόεδρος ολοκλήρωσε το μήνυμά του εκφράζοντας την ευχή το 2026 η Γαλλία να παραμείνει ενωμένη, καθώς «η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο». Παράλληλα, ευχήθηκε «δύναμη και ανεξαρτησία», επισημαίνοντας πως «σε μία περίοδο που το δίκαιο του ισχυροτέρου τείνει να επικρατήσει και η Ευρώπη δέχεται χτυπήματα από παντού, θα πρέπει να προστατέψουμε την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σε δίκη 10 άτομα για σεξιστικό διαδικτυακό εκφοβισμό της Μπριζίτ Μακρόν

Δέκα άτομα δικάζονται στο Παρίσι για διαδικτυακό σεξισμό κατά της Μπριζίτ Μακρόν, μετά από ψευδείς φήμες περί ταυτότητας φύλου. Πρωτόδικα καταδικάστηκαν, αλλά αθωώθηκαν σε έφεση. Η υπόθεση πάει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
καρχαρίας στον ωκεανό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Καληδονία: Καρχαρίας σκότωσε 55χρονο σέρφερ στη Γαλλία

Ένας 55χρονος άνδρας, γιατρός στα επείγοντα στη Νουμέα, βρήκε τραγικό θάνατο από επίθεση καρχαρία ενώ έκανε γουίντσερφ. Το σώμα του εντοπίστηκε σε παραλία και η περιοχή εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας.
Άνδρας σε συνεδρίαση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μετά από 4 έτη πολέμου ο Πούτιν αντιμέτωπος με βαριά ήττα, λέει ο Μπαρό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαρακτήρισε «βαριά και ταπεινωτική ήττα» για τον Πούτιν τον απολογισμό του πολέμου, εξυμνώντας τη γενναιότητα του ουκρανικού στρατού για την ανακατάληψη 300 τ.χλμ. εδάφους.
Γάλλος υπουργός πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό προς Ουάσιγκτον: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από εσάς για την βία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Παρίσι μετά τις δηλώσεις του για τον θάνατο του Κεντέν Ντεράνκ, καταγγέλλοντας ξένη ανάμειξη. Το περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζήτηση για πολιτική βία.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο πρέσβης των ΗΠΑ κλήθηκε για ανάμειξη στις γαλλικές υποθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Παρίσι μετά τα σχόλιά του για τον θάνατο του Κεντέν Ντεράνκ, καταγγέλλοντας εξωτερική παρέμβαση. Η δολοφονία έχει προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.
Πλημμυρισμένος δρόμος αυτοκίνητο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λήμνος: Ζητούν κήρυξη έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες

Η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα, ζήτησε την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω εκτεταμένων καταστροφών από πλημμύρες, σε δημόσιες υποδομές, ιδιωτικές περιουσίες και κρίσιμες λειτουργίες.