ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πυροσβεστικό αεροσκάφος φωτιά

Συναγερμός για τις ανεξέλεγκτες δασικές φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροσκάφους A400M, το οποίο μπορεί να ρίξει 20 τόνους επιβραδυντικού, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Ζιρόντ, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Δασικές πυρκαγιές στη Γαλλία και την Ισπανία προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, με τις αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνύ ζήτησε από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να θέσουν άμεσα σε υπηρεσία το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος A400M για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην περιοχή της Ζιρόντ.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα που επιτρέπει τη ρίψη 20 τόνων επιβραδυντικού υλικού, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο αεροσκάφη Dash. Η χρήση του είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου, ωστόσο επισπεύδεται λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και των αυξημένων αναγκών.

Στη Ζιρόντ, γνωστή διεθνώς για τους αμπελώνες και την παραγωγή κρασιού, καθώς και στη γειτονική περιοχή της Λαντ, οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση τουλάχιστον 141.000 ανθρώπων από το βράδυ της Τετάρτης. Οι αρχές προχώρησαν χθες στην πλήρη εκκένωση της χερσονήσου Καπ Φερέ, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού κοντά στο Μπορντό, τόσο οδικώς όσο και διά θαλάσσης.

Περίπου 3.500 άτομα που απομακρύνθηκαν από την Κοιλάδα της Αρκασόν και τις κοινότητες κοντά στο Μπορντό φιλοξενούνται στο εκθεσιακό πάρκο του Μπορντό, το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής, σύμφωνα με τη μητροπολιτική αρχή του Μπορντό.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε κέντρο υποδοχής σε μία από τις πληγείσες περιοχές της Κοινότητας της Μαδρίτης, δηλώνοντας ότι προτεραιότητα αποτελούν οι ανθρώπινες ζωές και χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύπλοκη». Όπως ανέφερε, "η προτεραιότητά μας, η σκέψη μας, ο στόχος μας αφορούν τις ζωές, να σωθούν ζωές", επισημαίνοντας ότι παρά την πτώση της θερμοκρασίας, η εξέλιξη των ανέμων παραμένει αβέβαιη.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πυρκαγιές που μαίνονται δυτικά της Μαδρίτης έχουν καταστρέψει έκταση 250.000 στρεμμάτων, με 100.000 στρέμματα στην Κοινότητα της Μαδρίτης και μεταξύ 130.000 και 150.000 στρεμμάτων στην περιφέρεια της Άβιλα.

Οι ισπανικές πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης, καθώς τη νύχτα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της υγρασίας δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις, ωστόσο οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι εξακολουθούν να απειλούν με αναζωπύρωση των εστιών.

Δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές ενώθηκαν χθες στην περιφέρεια της Μαδρίτης, σχηματίζοντας ένα εκτεταμένο μέτωπο που απειλεί να ενωθεί με τρίτη πυρκαγιά στην περιοχή της Καστίγια-ι-Λεόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαρτ ντε Βέβερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγος πρωθυπουργός: «Βλακεία» η ακύρωση του κοινού μαχητικού Ευρώπης

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ χαρακτήρισε «βλακώδη» την εγκατάλειψη του σχεδίου κοινού μαχητικού με Ισπανία λόγω διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής αμυντικής δράσης.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά μέγιστη συνδρομή του στρατού στις πυρκαγιές κοντά στο Μπορντό

Ο Μακρόν ζήτησε μέγιστη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική προστασία, καθώς οι πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι πρωτοφανείς. 110.000 άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ η φωτιά κατέκαψε 190.000 στρέμματα στη Ζιρόντ.
Καναντέρ Canadair CL-415
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο CL-415 από Ελλάδα στέλνονται στην Ισπανία για πυρόσβεση

Η Ελλάδα στέλνει δύο αεροσκάφη CL-415 στην Ισπανία για την κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο του μηχανισμού της ΕΕ. Τα αεροπλάνα θα επιχειρήσουν στην περιοχή του Τολέδο, με αναχώρηση από τη Μαδρίτη.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αίτημα για ενεργοποίηση πολιτικής προστασίας ΕΕ λόγω πυρκαγιών

Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και αναμένει σύντομα ευρωπαϊκά εναέρια μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, κυρίως στη Ζιρόντ, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, εκκενώνονται χιλιάδες κάτοικοι

Ισχυρές δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία λόγω ανέμων και καύσωνα, με χιλιάδες να απομακρύνονται. Τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους. Η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη χειρότερη 20ετίας σε καμένες εκτάσεις.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία-Γαλλία: Μάχη με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές συνεχίζεται

Πυροσβέστες στην Ισπανία και τη Γαλλία δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ λόγω της ζέστης και της ξηρασίας ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών είναι υψηλός. Οι αρχές προειδοποιούν για ανθρώπινη αμέλεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.