ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ισπανίας

Ισπανία: Τιμή στα θύματα του Φράνκο 50 χρόνια μετά τον θάνατό του

Η ισπανική κυβέρνηση τίμησε τα θύματα του εμφυλίου και της δικτατορίας Φράνκο, λίγο πριν τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, υπενθυμίζοντας πως περίπου 114.000 άμαχοι εξαφανίστηκαν εκείνη την εποχή.

Η ισπανική κυβέρνηση απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του εμφυλίου πολέμου και της τετρακονταετούς δικτατορίας του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, ενόψει της 50ής επετείου από τον θάνατό του.

Ο Φράνκο ανέλαβε την εξουσία το 1936 με πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης, μετά από τριετή εμφύλιο πόλεμο που έληξε με τη νίκη των δυνάμεών του.

Κυβερνητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 114.000 άμαχοι εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο.

Σε εκδήλωση με τίτλο "Η Μνήμη είναι Δημοκρατία", ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ευχαρίστησε όσους αγωνίστηκαν για μια δημοκρατική Ισπανία.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε την ανάγκη να διαλυθεί η «αποτρόπαιη δικτατορία» που στέρησε βασικά δικαιώματα και ελευθερίες από εκατομμύρια πολίτες, όπως δήλωσε ενώπιον συγγενών θυμάτων του Φράνκο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν συμβολικές δηλώσεις αναγνώρισης και αποκατάστασης σε 18 εν ζωή θύματα της καταπίεσης, καθώς και σε απογόνους θυμάτων που έχουν πεθάνει.

Μεταξύ αυτών, τιμήθηκε η Μαρία Λουίσα Ράμος, 98 ετών, που διέφυγε στη Γαλλία και επέζησε από το ναζιστικό στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν.

Επίσης, παρούσα ήταν η ανιψιά του διάσημου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος δολοφονήθηκε από φασιστικές δυνάμεις κατά την έναρξη του πολέμου, με τα λείψανά του να παραμένουν άγνωστα.

Ο Σάντσεθ καταδίκασε το κύμα «αναθεωρητισμού» που επιχειρεί να θολώσει την ιστορική μνήμη, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών, επισημαίνοντας ότι τέτοιες τάσεις ενισχύονται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις ελευθερίες που ανακτήθηκαν μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.

Το 2022, ο κυβερνών συνασπισμός των σοσιαλιστών και της ριζοσπαστικής αριστεράς ψήφισε τον νόμο για τη Δημοκρατική Μνήμη, ο οποίος προβλέπει την απομάκρυνση των φρανκικών συμβόλων και την προώθηση της έρευνας και εκταφής των θυμάτων που είχαν ταφεί σε μαζικούς τάφους.

Παρά τις πρωτοβουλίες αυτές, η ισπανική κοινωνία παραμένει διχασμένη ως προς την αποτίμηση της περιόδου εκείνης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 21,3% των Ισπανών θεωρεί ότι η εποχή του Φράνκο ήταν "καλή" ή "πολύ καλή" για τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη: Προσωρινός έλεγχος συνόρων για ταξιδιώτες από Ιταλία

Η Ισπανία επαναφέρει προσωρινά ελέγχους διαβατηρίων σε αεροδρόμια και λιμάνια για ταξιδιώτες από Ιταλία, αντιδρώντας στα μέτρα της Ρώμης λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τα μέτρα ισχύουν έως 7 Σεπτεμβρίου.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απορρίπτει εξωτερικές παρεμβάσεις

Η Ιταλία απέρριψε το ισπανικό αίτημα για άρση της προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, τονίζοντας πως αποφάσεις που αφορούν εθνική ασφάλεια και σύνορα δεν υπαγορεύονται απ' έξω και παραμένει στάση έως τουλάχιστον τις 15 Αυγούστου.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία κάλεσε την Ιταλία να επαναφέρει τη Σένγκεν έως 9 Αυγούστου

Η Ισπανία ζήτησε από την Ιταλία να επαναφέρει άμεσα τη Συμφωνία Σένγκεν, αλλιώς θα λάβει αντίμετρα για την προστασία των πολιτών της, τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει τις περισσότερες παράτυπες εισόδους τα τελευταία χρόνια.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία θέλει μεταφορά ανήλικων μεταναστών από Θέουτα σύντομα

Η Ισπανίδα Υπουργός Νεολαίας ανακοίνωσε πως ελπίζει σύντομα να ξεκινήσει η μεταφορά 1.342 ανήλικων μεταναστών από τη Θέουτα στην ηπειρωτική Ισπανία, δίνοντας προτεραιότητα σε κορίτσια και παιδιά κάτω των 13 ετών.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία προχωρά σε ταφές και ταυτοποιήσεις θυμάτων στη Θέουτα

Η αστυνομία και η ιατροδικαστική υπηρεσία ενισχύουν τις προσπάθειες για ταυτοποίηση των 80 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί στη Θέουτα, με συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA, ενώ οι περισσότεροι θα ταφούν τις επόμενες μέρες.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 17 νεκροί μετανάστες προς Βαλεαρίδες, 17 διασώθηκαν

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στη Μαγιόρκα, μετά από 15 ημέρες στη θάλασσα, σύμφωνα με μαρτυρία δύο διασωθέντων από τη Βόρεια Αφρική που νοσηλεύονται με αφυδάτωση και υποσιτισμό.