ΓΔ: 2212.99 -0.97% Τζίρος: 11.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:42
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

Μαδούρο: Οι ΗΠΑ να αποφύγουν στρατιωτική δράση κατά της Βενεζουέλας

Ο Μαδούρο κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν έναν «τρελό πόλεμο», ζητώντας ειρήνη, ενώ κατήγγειλε ως απειλή για τη Βενεζουέλα την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού.

Με δημόσιο μήνυμα προς τους Αμερικανούς, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ανάληψη στρατιωτικών ενεργειών κατά της χώρας του. Με τη φράση «No crazy war please!», ο κ. Μαδούρο εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης ή ακόμη και εισβολής.

Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων αποβατικά, αντιτορπιλικά και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας. Η Ουάσιγκτον παρουσιάζει αυτές τις κινήσεις ως μέρος επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα και τον πρόεδρό της.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συνδικαλιστών, ο κ. Μαδούρο επανέλαβε το αίτημά του για ειρήνη, χρησιμοποιώντας τόσο αγγλικές όσο και ισπανικές φράσεις όπως «Yes peace», «peace forever», «No crazy war, please!». Απευθυνόμενος στους αμερικανούς εργαζόμενους, τόνισε την ανάγκη αποφυγής κάθε σύγκρουσης.

Με χιούμορ αναφέρθηκε στη χρήση απλών φράσεων, χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή του ως «η γλώσσα του Ταρζάν», επιμένοντας στο μήνυμα «όχι στην τρέλα του πολέμου».

Η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο εννέα επιθέσεις σε ταχύπλοα που θεωρούνται ύποπτα για μεταφορά ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό, με τουλάχιστον 37 νεκρούς. Η νομιμότητα αυτών των επιχειρήσεων αμφισβητείται από ειδικούς, καθώς διεξάγονται σε ξένα ή διεθνή ύδατα και οι ύποπτοι δεν συλλαμβάνονται ούτε ανακρίνονται.

Αντιδρώντας στην παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε στρατιωτικά γυμνάσια, αναφέροντας ότι δοκιμάστηκε εξοπλισμός προερχόμενος από τη Ρωσία και την Κίνα. Υπογράμμισε πως, χάρη στη συνεργασία με αυτές τις χώρες, η Βενεζουέλα διαθέτει πλέον επαρκή εξοπλισμό για τη διασφάλιση της ειρήνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαδούρο, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών ως πρόσχημα για την επιδίωξη αλλαγής καθεστώτος και την απόκτηση πρόσβασης στα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έφθασε στο Καράκας

Ο Τζον Μπάρετ, νέος επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, έφτασε σήμερα, σηματοδοτώντας πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Καράκας μετά την ανατροπή Μαδούρο.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί κρατούμενοι σε εξέγερση φυλακής υψίστης ασφαλείας στη Βενεζουέλα

Πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε εξέγερση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γιάρε, νότια του Καράκας, λόγω σύγκρουσης, σύμφωνα με το υπουργείο Σωφρονιστικών της Βενεζουέλας. Οι φυλακές της χώρας επικρίνονται για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Επιστροφή και απαίτηση άμεσων εκλογών στη Βενεζουέλα

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, δηλώνει αισιόδοξη για επιστροφή στην πατρίδα της πριν το 2026 και καλεί τις ΗΠΑ να επιταχύνουν την πορεία προς δίκαιες εκλογές, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αναταραχή.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τζον Μπάρετ αναλαμβάνει επικεφαλής της αποστολής στη Βενεζουέλα

Ο Τζον Μπάρετ ορίστηκε νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βενεζουέλα, λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ και Βενεζουέλα αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, χωρίς ακόμα πρέσβη.
Βενεζουέλα στρατιώτης πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Αστυνομικά δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο Καράκας

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, όπου πλήθος ζητούσε αυξήσεις μισθών. Η προσωρινή πρόεδρος υποσχέθηκε συνετή αύξηση μισθών μετά από χρόνια κρίσης.