ΓΔ: 2039.45 0.74% Τζίρος: 26.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:34
Νικολάς Μαδούρο πορτραίτο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε επίσημη συνέντευξη Τύπου στη Βενεζουέλα.

Βενεζουέλα: Στρατιωτικά γυμνάσια λόγω παρουσίας αμερικανικών πλοίων

Ο Νικολάς Μαδούρο διέταξε στρατιωτικά γυμνάσια σε μεγάλες συνοικίες της Βενεζουέλας, ως απάντηση στην παρουσία αμερικανικών πλοίων, τονίζοντας την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την υπεράσπιση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης.

Σε απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο διέταξε τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων στις μεγαλύτερες συνοικίες.

Όπως ανακοίνωσε μέσω ηχητικού μηνύματος στο Telegram, θα ενεργοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της λαϊκής και της αστυνομικής άμυνας.

Στόχος της κινητοποίησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να "κερδίσουμε την ειρήνη" προστατεύοντας βασικές υποδομές και τοπικές κοινότητες, όπως σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και αγορές.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα από την ανάπτυξη θωρακισμένων οχημάτων στη συνοικία Πετάρε του Καράκας, μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Τα γυμνάσια επεκτείνονται και στη γειτονική πολιτεία Μιράντα, με τον συνολικό πληθυσμό τους να ανέρχεται σε περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί την κυβέρνηση Μαδούρο για συμμετοχή σε εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ και, ως μέρος επιχείρησης κατά του εμπορίου ναρκωτικών, ανέπτυξε οκτώ πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην περιοχή από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική παρουσία ως "στρατιωτική απειλή". Σε απάντηση, έχει ξεκινήσει στρατιωτικά γυμνάσια και έχει κινητοποιήσει εφέδρους. Ο πρόεδρος Μαδούρο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το εμπόριο ναρκωτικών ως πρόσχημα για "να επιβάλουν αλλαγή καθεστώτος" και να αποκτήσουν πρόσβαση στα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικανικές αναφορές, τουλάχιστον πέντε σκάφη που φέρονται να μετέφεραν ναρκωτικά καταστράφηκαν από το αμερικανικό ναυτικό μετά τις 2 Σεπτεμβρίου, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 27.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέγιο, κατήγγειλε ότι η αμερικανική ναυτική παρουσία "έχει ως μοναδικό στόχο να κλέψει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Βενεζουέλας".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Στρατός κατέστρεψε στρατόπεδα «ναρκοτρομοκρατών» στα νότια

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την καταστροφή δύο στρατοπέδων της οργάνωσης Tancol στον Αμαζόνιο και την κατάσχεση όπλων και υλικού, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν επιχειρήσεις κατά ναρκοδιακινητών στην Καραϊβική.
Νικολάς Μαδούρο πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Έχουμε 5.000 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους απέναντι στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε πως η χώρα διαθέτει 5.000 φορητούς ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Igla-S, ικανούς να αντιμετωπίσουν αμερικανικές απειλές, εν μέσω στρατιωτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Νικολάς Μαδούρο πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Μαδούρο θα επιχειρήσει κάθε μέσο για συμφωνία με ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Μαδούρο είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να μειώσει την ένταση με τις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τα πλήγματα σε σκάφη που θεωρούνται εμπλεκόμενα σε διακίνηση ναρκωτικών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επιχείρηση κατά ναρκοπλοίου Βενεζουέλας με έξι νεκρούς

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έπληξαν σκάφος με ναρκωτικά ανοιχτά της Βενεζουέλας, σκοτώνοντας έξι άτομα. Ήταν το πέμπτο τέτοιο πλήγμα, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τις επιχειρήσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική.
USS Gunston Hall πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίθεση σε πλοίο με ναρκωτικά ανοιχτά της Βενεζουέλας

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε νέα επίθεση σε πλοίο υπόπτου διακίνησης ναρκωτικών στα ανοιχτά της Βενεζουέλας, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Είναι η τέταρτη τέτοια ενέργεια πρόσφατα.