ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Κτήριο Υπουργείου ΕξωτερικώνΚτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
Shutterstock

Βενεζουέλα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί Αμερικανούς να φύγουν άμεσα

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω αστάθειας, μετά τη σύλληψη του Μαδούρο. Ο ίδιος δήλωσε «είμαστε μαχητές», ενώ παραμένει υπό κράτηση στη Νέα Υόρκη με κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη Βενεζουέλα, επικαλούμενη την ασταθή κατάσταση ασφαλείας στη χώρα. Η προειδοποίηση αυτή εκδόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος από τη φυλακή της Νέας Υόρκης διαμήνυσε ότι είναι «καλά».

Το μήνυμα του Μαδούρο, «Είμαστε καλά. Είμαστε μαχητές», μεταφέρθηκε από τον γιο του, Νικολάς Μαδούρο Γκέρα, σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος PSUV στο Καράκας. Ο 63χρονος Μαδούρο, σύμφωνα με τον γιο του, ζήτησε από τους δικηγόρους του να μην λυπούνται για την κατάστασή του.

Ο Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες δήλωσαν αθώοι ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, η οποία τους κατηγορεί κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών. Παραμένουν σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης στο Μπρούκλιν εν αναμονή της επόμενης ακροαματικής διαδικασίας στις 17 Μαρτίου.

Στο Καράκας, περίπου 1.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με πανό που έγραφαν «Θέλουμε την επιστροφή τους», εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς τον Μαδούρο και τη Φλόρες. Οι διαδηλώσεις υπέρ του έκπτωτου προέδρου πραγματοποιούνται καθημερινά μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση της 3ης Ιανουαρίου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την επίσκεψη της προσωρινής προέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες σε γεωργικό πανηγύρι στην Πετάρε, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης μικρή διαδήλωση υπέρ του Μαδούρο. Η Ροντρίγκες δήλωσε ότι «δεν θα αναπαυθούμε ούτε ένα λεπτό μέχρι να πάρουμε πίσω τον πρόεδρο».

Διπλωματικές εξελίξεις και αμερικανική εμπλοκή

Μετά την αιφνιδιαστική πτώση του Μαδούρο, η πρώην αντιπρόεδρος Ροντρίγκες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος. Διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2019. Στόχος αποτελεί και η αξιοποίηση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

Έπειτα από επίσκεψη Αμερικανών διπλωματών στο Καράκας, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει σε «στενή επαφή» με τις μεταβατικές αρχές. Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι ανέστειλε δεύτερη αμερικανική επίθεση στη Βενεζουέλα χάρη στη συνεργασία του Καράκας, ενώ η Ροντρίγκες τόνισε πως η χώρα της δεν είναι «ούτε υποταγμένη ούτε υποτελής» των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα και σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να αποχωρήσουν άμεσα, λόγω της «ασταθούς» κατάστασης ασφάλειας. Η οδηγία αναφέρει ότι υπάρχουν αναφορές για ένοπλες πολιτοφυλακές που ελέγχουν οχήματα για στοιχεία αμερικανικής υπηκοότητας ή υποστήριξης προς τις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις και απελευθερώσεις κρατουμένων

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απάντησε ότι η αμερικανική προειδοποίηση βασίζεται σε «ανύπαρκτες αφηγήσεις» και υποστήριξε πως η χώρα απολαμβάνει «απόλυτη ηρεμία, ειρήνη και σταθερότητα».

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε μέσω της πλατφόρμας Truth Social για την έναρξη απελευθερώσεων πολιτικών κρατουμένων, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του προέδρου του κοινοβουλίου Χόρχε Ροντρίγκες. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 21 αποφυλακίσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων εκτιμάται μεταξύ 800 και 1.200.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ταξίδια στον Νίγηρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από μη απολύτως απαραίτητους διπλωμάτες και τις οικογένειές τους να φύγουν άμεσα από τον Νίγηρα, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει επείγουσες υπηρεσίες εκτός Νιαμέ λόγω κινδύνων ασφαλείας.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη χωρίς τραυματίες

Αυτοκίνητο έπεσε χθες στην έδρα του εβραϊκού κινήματος Χαμπάντ στο Μπρούκλιν. Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό ως έγκλημα μίσους, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ο οδηγός συνελήφθη. Ο δήμαρχος το χαρακτήρισε «φρικτό».
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχέδιο για μόνιμη βάση της CIA στη Βενεζουέλα μετά τον Μαδούρο

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μόνιμη παρουσία της CIA στη Βενεζουέλα μετά την απομάκρυνση του Μαδούρο, σύμφωνα με το CNN. Η κυβέρνηση Τραμπ βασίζεται στη CIA λόγω πολιτικής αστάθειας. Το Ρόιτερς δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για την ασφάλεια με στρατιωτικούς 34 χωρών στις ΗΠΑ στις 11/2

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από 34 χώρες θα λάβουν μέρος σε διάσκεψη των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου για τις προτεραιότητες ασφαλείας στο Δυτικό Ημισφαίριο, μετά την επέμβαση στη Βενεζουέλα. Προεδρεύει ο πτέραρχος Νταν Κέιν.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σταματά η έκδοση βίζας σε υπηκόους από 75 χώρες από την επόμενη εβδομάδα

Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει από 21 Ιανουαρίου την έκδοση βίζας για πολίτες από 75 χώρες, όπως Σομαλία, Ρωσία, Ιράν, Βραζιλία, σύμφωνα με το Fox News. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει σχολιάσει ακόμη.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα ξεκίνησε τις απελευθερώσεις Αμερικανών κρατουμένων

Η προσωρινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας απελευθερώνει Αμερικανούς κρατούμενους, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δέκα ημέρες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μαδούρο.