ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία στο Ιράν
Φωτογραφία Shutterstock

Ιράν: Οι ΗΠΑ πρόδωσαν τη διπλωματία με επίθεση εν μέσω διαλόγου

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για πλήγματα λίγο πριν ξεκινήσει διάλογος. Η Τεχεράνη ζητά ενεργό στήριξη από τη Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «πρόδωσαν» τη διπλωματία μετά τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις στο έδαφός του.

«Δεν θα ξεχάσουμε ότι το Ιράν βρισκόταν εν μέσω διπλωματικής διαδικασίας με μια χώρα η οποία τώρα βρίσκεται σε πόλεμο μαζί μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ.

«Δύο ημέρες προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις (με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Ιουνίου), δεχθήκαμε επίθεση. Πρόκειται για προδοσία της διπλωματίας».

Ο Μπαγάι είπε επίσης ότι το Ιράν αναμένει η Ρωσία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε μια περίοδο σύγκρουσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον την ώρα που ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί βρίσκεται στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Το Ιράν, στο πλαίσιο του συμφώνου Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Ρωσία, έχει συγκεκριμένες προσδοκίες από αυτή τη χώρα, τόσο σε πολυμερές επίπεδο--ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών--όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. 

Επομένως, η επίσκεψη (του Αραγτσί) και οι επαφές με Ρώσους αξιωματούχους θεωρούνται πολύ σημαντικές", κατέληξε ο Μπαγαΐ.

Σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν στις 13 Ιουνίου, ενώ η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις την Κυριακή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Τεχεράνη προσπαθεί ειλικρινά να σταματήσει τη σύγκρουση με ΗΠΑ

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Πεζεσκιάν στο Τουρκμενιστάν, δηλώνοντας ετοιμότητα για συμβολή στη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Συζήτησαν επίσης την ενίσχυση συνεργασίας σε ενέργεια και εμπόριο.
Λογότυπο CIA ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξετάζεται ρωσική εμπλοκή σε ιρανικές επιθέσεις κατά της CIA

Εκρήξεις σε εγκαταστάσεις της CIA στον Κόλπο, πιθανόν από ιρανικά drones, προβληματίζουν τις ΗΠΑ για πιθανή ρωσική υποστήριξη στο Ιράν με πληροφορίες ή τεχνολογία. Δύο βάσεις επλήγησαν, μεταξύ τους και το συγκρότημα της πρεσβείας στο Ριάντ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και καλεί το Ισραήλ σε σεβασμό

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα στηρίζει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, πρέπει να την τηρήσουν.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στήριξη σε Ουκρανία και Μολδαβία

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική πρόοδος, ανέφερε η Κ. Κάλας, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν περαιτέρω δύσκολες διαπραγματεύσεις και τονίζοντας τον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εξετάζει το αίτημα Τραμπ για διαπραγματεύσεις, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τους στόχους τους, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεσκόφ: Ο πόλεμος στο Ιράν επεκτείνεται και πλήττει παγκόσμια οικονομία

Η ένταση στο Ιράν αυξάνεται με γεωγραφικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ ο Τραμπ απειλεί με πλήγματα σε υποδομές αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ. Το Κρεμλίνο επέλεξε να μην σχολιάσει τα σχόλια του Τραμπ.