Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρωσία, ο Αραγτσί ανέφερε πως ο Τραμπ πρότεινε διαπραγματεύσεις επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτύχει κανέναν από τους στόχους τους. Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ουάσιγκτον–Τεχεράνης και την επιδίωξη της ιρανικής πλευράς να προβάλει τη θέση της διεθνώς.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγινε γνωστό, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ των απεσταλμένων του Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, που είχαν ως στόχο συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, ανέφερε πως το Ιράν μπορεί να επικοινωνήσει με τις ΗΠΑ εάν επιθυμεί να διαπραγματευτεί.
Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Αμπάς Αραγτσί διαβεβαίωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι «σταθερή» και «ισχυρή», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η τοποθέτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Μόσχας–Τεχεράνης.
Κατά τις συνομιλίες στην Αγία Πετρούπολη, ο Αραγτσί τόνισε πως από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο, «ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει την πραγματική ισχύ του Ιράν». Όπως πρόσθεσε, «είναι προφανές πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ένα σταθερό, γερό και ισχυρό σύστημα».
Ο Ιρανός υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία στέκεται στο πλευρό του Ιράν και πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν «τη στρατηγική συνεργασία» τους, επιβεβαιώνοντας τη στενή γεωπολιτική και οικονομική τους σύμπλευση.