ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ισπανία

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, μέσα σε μία ημέρα απεβίωσαν 950 άνθρωποι, και ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι 10.003 ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238.

Κάτι παραπάνω από βαρύς είναι ο φόρος που πληρώνει η Ισπανία στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 10.000, ενώ συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, μέσα σε μία ημέρα απεβίωσαν 950 άνθρωποι. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία είναι πλέον 10.003 ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238, από 102.136 που ήταν χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ισπανία.

Έκρηξη απώλειας θέσεων εργασίας

Η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι διπλή η πρόκληση που έχουμε: να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να αποφύγουμε να παρασυρθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα πρέπει να εργαστούμε για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μόλις θέσουμε υπό έλεγχο την επιδημία».

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ανεργία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας, κοστίζοντας περίπου 1,22 δισεκ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πρωτοφανής ζέστη με πάνω από 1.000 θανάτους τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο στην Ισπανία καταγράφηκαν 1.028 θάνατοι λόγω ζέστης, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2025. Η Aemet ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2026 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, με μέση θερμοκρασία 1,6°C πάνω από τα φυσιολογικά.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης μεταναστών ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για νομιμοποίηση κατέθεσαν αλλοδαποί με παράτυπο καθεστώς στην Ισπανία, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου που λήγει σήμερα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ωφέλεια.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 212 θάνατοι από τον καύσωνα από Κυριακή έως χθες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία από Κυριακή έως Τετάρτη συνδέονται με τον καύσωνα, όπως δείχνει το σύστημα ΜοΜο που συγκρίνει την τρέχουσα θνησιμότητα με ιστορικά στοιχεία.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών Ιουνίου από το 1950 σύμφωνα με την Aemet

Η Ισπανία κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες Ιουνίου από το 1950, με τη Δευτέρα και την Τρίτη να φτάνουν τους 28,17°C, σύμφωνα με την Aemet, ενώ η Ευρώπη πλήττεται από πρωτοφανές κύμα καύσωνα.