ΓΔ: 2009.4 -0.71% Τζίρος: 158.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:33
Φώτο: ΑΠΕ

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν Μαδούρο και Γκουαϊδό στις εκλογές της Βενεζουέλας

Εκτός από την πολλές φορές ειπωμένη άποψη των ΗΠΑ πως ο Νικόλας Μαδούρο δεν πρέπει ποτέ ξανά να ηγηθεί της Βενεζουέλας, τώρα ο Μαικ Πομπέο προτρέπει και τον Χουάν Γκουαϊδό να μην διεκδικήσει την προεδρία στη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο και τον Χουάν Γκουαϊδό, που διεκδικούν την προεδρία στη Βενεζουέλα, να αποχωρήσουν "και οι δυο τους" ενόψει των νέων εκλογών που οργανώνει το "Κρατικό Συμβούλιο" που έχουν συγκροτήσει οι δύο αντίπαλες παρατάξεις.

Οι ΗΠΑ δείχνουν έτσι να εγκαταλείπουν, τουλάχιστον προσωρινά, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο ωστόσο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας που είναι σε κρίση από τον Ιανουάριο του 2019 με την ελπίδα να εκδιώξει από την εξουσία τον σοσιαλιστή ηγέτη Νικολάς Μαδούρο.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα επιτραπεί στον Γκουαϊδό να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. «Είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Βενεζουέλα και εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα θα αποσπούσε ένα απίστευτα καλό αποτέλεσμα» εκτίμησε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να «τον στηρίζει».

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως ο Νικολάς Μαδούρο δεν θα κυβερνήσει «ποτέ ξανά» τη Βενεζουέλα, και ελπίζουν να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του νέου αμερικανικού πλαισίου για τη Βενεζουέλα. «Ο Νικολάς Μαδούρο πρέπει να φύγει», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι βάσει του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, οι προεδρικές εκλογές κι αυτές για την Εθνοσυνέλευση θα μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε έξι έως 12 μήνες. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, τότε όλες οι εναπομείνασες αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν, δήλωσε επίσης ο Μάικ Πομπέο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο θέλει αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας

Η Ρωσία δεν επιθυμεί κλιμάκωση κρίσης ΗΠΑ-Βενεζουέλας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και αποφυγής νέων εντάσεων στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούν αμερικανικές δυνάμεις σε στόχους στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε ότι εξετάζεται επίθεση κατά της Βενεζουέλας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική κατά των καρτέλ ναρκωτικών, με άφιξη και του αεροπλανοφόρου Gerald Ford.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Στρατός κατέστρεψε στρατόπεδα «ναρκοτρομοκρατών» στα νότια

Ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την καταστροφή δύο στρατοπέδων της οργάνωσης Tancol στον Αμαζόνιο και την κατάσχεση όπλων και υλικού, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν επιχειρήσεις κατά ναρκοδιακινητών στην Καραϊβική.
Σημαίες Τρινιντάντ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τρινιντάντ αρνείται τον εκβιασμό της Βενεζουέλας για το αέριο

Η πρωθυπουργός του Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Κάμλα Περσάντ-Μπισέσαρ, τόνισε ότι η χώρα της δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Βενεζουέλας για το φυσικό αέριο, παρά τη φιλοξενία αμερικανικού πολεμικού πλοίου στα νερά της.