Σε αποτυχία κατέληξαν οι διαβουλεύσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποψινή τηλεδιάσκεψη, για το ακανθώδες ζήτημα του τρόπου χρηματοδότησης της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις εξαιτίας της σύγκρουσης Βορρά-Νότου με επίδικο σημείο την πρόταση της Ιταλίας και άλλων οκτώ χωρών -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- για την έκδοση ομολόγων κορονοϊού.
Όπως ανακοίνωσε στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το θέμα της οικονομικής απάντησης που θα δώσει η Ευρώπη στην κρίση παραπέμπεται εκ νέου από τους ηγέτες στους υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι θα υποβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νέες προτάσεις.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το βέτο που προέβαλλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ο οποίος επιμένει στην ανάγκη να εκδοθούν κοινά ομόλογα και αντιτίθεται με την υποστήριξη και άλλων χωρών του Νότου στη γερμανική πρόταση για χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με όρους.
Στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, που ξεφεύγουν από την οικονομική διαχείριση της κρίσης, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνίες, που περιλαμβάνονται στο επτασέλιδο κοινό ανακοινωθέν, όμως το μεγάλο κενό στο θέμα της χρηματοδότησης δεν επιτρέπει να χαρακτηρισθεί ως επιτυχής η σύνοδος.
Όπως έγραψε νωρίτερα το BusinessDaily, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν δεχθεί το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, είχαν απειλήσει να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική λύση για τη χρηματοδότηση των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκρίνοντας τη λύση των λεγόμενων ομολόγων κορονοϊού, που βρίσκουν αντίθετη τη Γερμανία και τους συμμάχους της.
Ενώ η τηλεδιάσκεψη των ηγετών βρισκόταν σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, εξέδωσε δήλωση, απορρίπτοντας το προσχέδιο κοινής δήλωσης των "27", επειδή πιστεύει, όπως τονίζει, ότι αποτελεί μια αδύναμη απάντηση σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης. Ο Ιταλός ηγέτης έδωσε στην ΕΕ 10 ημέρες προθεσμία για να καταλήξει σε μια λύση, αλλά δεν είπε τι θα κάνει αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.
Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο, ο Κόντε κάλεσε για «έκτακτα μέτρα» για να υποστηριχθούν οι πληττόμενες οικονομίες της Ευρώπης και να αντιμετωπίσουν μια απότομη ύφεση και την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας που προκύπτει από την πανδημία.
Με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ισπανίας και επτά άλλων χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ιταλία προτείνει ένα «ευρωπαϊκό ομόλογο ανάκαμψης» ή «ομόλογο κορονοϊού», δηλαδή, χρέος που υποστηρίζεται από την ΕΕ για την έξοδο των κρατών μελών από την ύφεση και την αύξηση των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, η ιδέα του κοινού χρέους αποκρούεται από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, που απέτρεψαν και την έκδοση ευρωομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, τα προηγούμενα χρόνια.
Η σύνοδος με τηλεδιάσκεψη κράτησε αρκετές ώρες και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το μεγάλο πρόβλημα ήταν η παράγραφος στο κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης των οικονομιών.