ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Το Κρεμλίνο Μόσχας
Πανοραμική εικόνα του Κρεμλίνου της Μόσχας με φωτισμό το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον ποταμό Μόσχβα.

Ρωσία: Πρόθυμη να βοηθήσει τον Τραμπ να μιλήσει με το Ιράν για τα πυρηνικά

Ο Τραμπ αποκατέστησε τον περασμένο μήνα την εκστρατεία του για «μέγιστη πίεση» κατά του Ιράν, που περιλαμβάνει τις προσπάθειες για μείωση των πετρελαϊκών του εξαγωγών σε μηδενικά επίπεδα.

Η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει με το Ιράν για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τη στήριξή της προς τους αντιαμερικανούς τοπικούς της συμμάχους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Το δημοσίευμα, που αναπαράχθηκε από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως «η Ρωσία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν θα πρέπει να επιλύσουν όλα τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων» και ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει αυτό».

Ο Τραμπ αποκατέστησε τον περασμένο μήνα την εκστρατεία του για «μέγιστη πίεση» κατά του Ιράν, που περιλαμβάνει τις προσπάθειες για μείωση των πετρελαϊκών του εξαγωγών σε μηδενικά επίπεδα, προκειμένου να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το Ιράν αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Η Ρωσία έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ισλαμική Δημοκρατία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν τον Ιανουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ αν βοηθήσει η Μόσχα λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του και ελπίζει στη συμβολή της Ρωσίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν προς Τραμπ: Προειδοποίηση για «δυσμενείς συνέπειες» αν δράσει κατά Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει πιθανή στρατιωτική ενέργεια ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, επηρεάζοντας όχι μόνο την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εξετάζει το αίτημα Τραμπ για διαπραγματεύσεις, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τους στόχους τους, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί από τη Ρωσία ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ για το Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί τόνισε στη Ρωσία τη σημασία της ασφάλειας στα στενά του Ορμούζ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν λόγω υπερβολικών αμερικανικών απαιτήσεων.