ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Φωτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την αντοχή της ιταλικής οικονομίας και λόγω κορονοϊού

Ακόμη και πριν από την επέλαση της πανδημίας το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,6% το 2020, με αυτήν την πρόβλεψη να θεωρείται πλέον ξεπερασμένη.

Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην ιταλική οικονομία, η επιδημία του κορονοϊού, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι, σαφώς, θα υπάρξει συρρίκνωσή της. 

Άλλωστε το ΔΝΤ εκτιμούσε και πριν από την επιδημία ότι η ιταλική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2020, με συρρίκνωση κατά 0,6% για το σύνολο του έτους, αλλά σαφώς η πορεία, πλέον, αναμένεται ότι θα είναι πολύ χειρότερη. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο «η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και οι εκτιμήσεις σαφώς θα υποβαθμιστούν και μάλιστα δραματικά. Εάν η επιδημία συνεχιστεί με την ίδια ένταση, με παρατεταμένη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε εκτιμάται ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι πολύ πιο βαθειά». 

Επίσης εκτιμάται ότι η επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας θα επηρεάσει και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, ενώ οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν ρισκάρουν να κάνουν καμία πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά της μεγέθη και κυρίως για το «αγκάθι» του χρέους, αλλά απλά σημειώνουν ότι «ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα καταστεί πιο δυσχερής».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΔΝΤ εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή της στην ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει, αυτή τη στιγμή, είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών που κινδυνεύουν και είναι ως εκ τούτου η Ρώμη ορθά έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων της σε όλα τα επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Απαραίτητη η ευρεία προστασία του διεθνούς δικαίου

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως στηρίζει το διεθνές δίκαιο και επισημαίνει τη σημασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την Ιταλία. Υπογράμμισε ότι υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τόνισε τον ρόλο της Ιταλίας στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία για δημοσιονομικές αλλαγές

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν δει την αναλογία χρέους με ΑΕΠ να αυξάνεται σημαντικά μετά την πανδημία. Ποια είναι τα προβλήματα για κάθε χώρα.
Σημαίες G20 σύνοδος
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Απειλή από τις μεταλλάξεις του ιού, «όχι» σε νέο κύκλο lockdown

Οι νέες και εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες μπορεί να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Δεν πρέπει να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποιημένη η Μελόνι για την απελευθέρωση δύο Ιταλών στη Βενεζουέλα

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωση των Ιταλών πολιτικών κρατουμένων Τρεντίνι και Μπουρλό από τη Βενεζουέλα, ευχαριστώντας τις αρχές του Καράκας για τη συνεργασία που οδήγησε στο αποτέλεσμα.