ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
Ο εντυπωσιακός σύγχρονος ορίζοντας της Ντόχα στο Κατάρ το σούρουπο.

Κατάρ: Νωρίς να συζητηθεί μια μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων

Η πρόταση του Τραμπ έχει προκαλέσει ήδη εκτεταμένες επικρίσεις και η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν δηλώσει ότι την απορρίπτουν.

Το Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει συζήτηση σχετικά με μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τον θύλακα και πως η Ντόχα είναι απασχολημένη με τη δεύτερη φάση μιας συμφωνίας ώστε να επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Σε μια ανακοίνωση σοκ χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της ρημαγμένης από τον πόλεμο Γάζας και να δημιουργήσουν μια "Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής" μετά την επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων αλλού. Είχε προηγηθεί η πρόταση του Αμερικανού προέδρου οι Παλαιστίνιοι να μεταφερθούν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Απαντώντας σε ερώτηση του Fox News αν η πρόταση του Τραμπ για την ανάληψη από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Γάζας θα βοηθήσει ή θα πλήξει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ αλ Ανσάρι είπε: «Δεν πιστεύω ότι είναι τώρα η στιγμή να αρχίσουμε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες ιδέες».

«Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλά τραύματα στην παλαιστινιακή πλευρά σχετικά με τον εκτοπισμό. Ωστόσο, και πάλι, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι΄αυτό, επειδή δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Η πρόταση του Τραμπ έχει προκαλέσει ήδη εκτεταμένες επικρίσεις και η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν δηλώσει ότι την απορρίπτουν.

Το Κατάρ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, εξασφάλισε μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που σταμάτησε τον πόλεμο που μαινόταν επί 15 μήνες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο αλ Ανσάρι δήλωσε επίσης πως το Κατάρ είναι έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και το Ιράν για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

«Εργαζόμασταν, ακόμη και κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση μιας διευθέτησης με τους Ιρανούς Και πιστεύουμε πως είναι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε τώρα, είμαστε ικανοί να το κάνουμε», δήλωσε ο αλ Ανσάρι.

Ο Τραμπ έχει πει πως προτιμά μια επαληθευμένη πυρηνική ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν, ενώ υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς πως το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει στον ορκισμένο εχθρό του μια ευκαιρία για την επίλυση των διαφορών.

«Πιστεύουμε στον πρόεδρο Τραμπ ως κάποιον που κάνει συμφωνίες», είπε ο αλ Ανσάρι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Γελοίες» οι αμερικανικές απειλές για αποκλεισμό των στενών Ορμούζ

Ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού χαρακτήρισε «γελοίες» τις απειλές του Τραμπ για ναυτικό αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν πως θα απαντήσουν σκληρά σε κάθε παραβίαση στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος να πλήξει το Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα Στενά

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι η εφαρμογή του αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ θα πάρει χρόνο και επανέλαβε την απειλή καταστροφής ιρανικών εγκαταστάσεων αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τάνκερ φτάνουν στις ΗΠΑ για φόρτωση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως μεγάλος αριθμός άδειων δεξαμενόπλοιων κατευθύνεται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η δήλωσή του έγινε εν μέσω συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν στο Ισλαμαμπάντ για τον τερματισμό πολέμου.
Αεροπλανοφόρο Nimitz θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εκκαθάριση στα Στενά του Ορμούζ και ότι έχουν βυθιστεί όλα τα ιρανικά πλοία ναρκοθέτησης, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βανς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Συνάντηση είχαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Βανς και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαρίφ στην Ισλαμαμπάντ, με στόχο να προωθήσουν την ειρήνη στην περιοχή και να βρεθεί λύση στον πόλεμο Ιράν-Πακιστάν που διαρκεί έξι εβδομάδες.