ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
jpmorgan
Πηγή: Shutterstock.

Ύφεση στην Αμερική «βλέπει» η JP Morgan, πτώση ΑΕΠ κατά 1,5%

Παρά την υποστήριξη της οικονομίας με μέτρα από την κυβέρνηση και την Fed, η JP Morgan εκτιμά ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός και η ανεργία θα φθάσει στα μέσα της χρονιάς στο 6,25%.

Βαριές απώλειες για την αμερικανική οικονομία από την επιδημία του κορονοϊού προβλέπει η JP Morgan, παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει στις προβλέψεις της σημαντικές παρεμβάσεις τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση και την Fed.

Σύμφωνα με την κορυφαία αμερικανική τράπεζα, οι ΗΠΑ θα περάσουν φέτος σε βαθιά ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,5%.

Πρόκειται για μία από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις που έχουν γίνει ως τώρα για τις επιδράσεις της επιδημίας στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό το τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός κατά 4%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο, με την κλιμάκωση της επιδημίας, εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 14%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος για τα θέματα της αμερικανικής οικονομίας, Μάικλ Φερόλι, προέβλεψε επίσης ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 6,25% μέχρι το μέσα του έτους,για να υποχωρήσει στη συνέχεια, ως το τέλος του χρόνου, στο 5,25%, καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα αρχίζει και πάλι.

Στις προβλέψεις αυτές έχει ενσωματωθεί η εκτίμηση ότι η Fed θα συνεχίσει να βρίσκει «δημιουργικούς» τρόπους για να στηρίζει την οικονομία και ότι η διοίκηση Τραμπ και το Κογκρέσο θα συμφωνήσουν για την παροχή δημοσιονομικών τονωτικών μέτρων ύψους 1 τρισ. δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επένδυση στην Άμυνα για ασφάλεια, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Ο Νίκος Δένδιας, από την Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε τον ρόλο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και δήλωσε πως ζούμε σε εποχή αλλαγών με νέες απαιτήσεις.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο επαινεί τη «διαδρομή» της Συρίας παρά τα εμπόδια

Ο Μάρκο Ρούμπιο επαίνεσε τη βελτίωση στη Συρία παρά τις δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Κούρδων-συριακών αρχών και άλλων συμφωνιών με μειονότητες, σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα.
λογότυπο USAID ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν την επισιτιστική βοήθεια προς τη Σομαλία

Οι ΗΠΑ επανεκκινούν την επισιτιστική βοήθεια στη Σομαλία, αφού οι σομαλικές αρχές επέστρεψαν ποσότητες που είχαν κατασχεθεί παρανόμως και είχαν προκαλέσει την αναστολή προγραμμάτων τον Ιανουάριο.
Ηλίας Λεκκός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηλ. Λεκκός: Τα κρίσιμα ρίσκα του 2026 και οι προοπτικές της Ελλάδας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, μιλά στο BD για τις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις, την ανθεκτικότητα των αγορών - οικονομιών και τους κινδύνους στις ΗΠΑ. Τι εκτιμά για την εγχώρια οικονομία, την αγορά ακινήτων και τις τράπεζες.