ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νικολάς Μαδούρο
Ο Νικολάς Μαδούρο σε εξωτερικό χώρο δείχνει προς το πλήθος στη Βενεζουέλα.

«Όχι» από το ΔΝΤ σε αίτημα της Βενεζουέλας για παροχή δανείου

Το ΔΝΤ απέρριψε αίτημα της Βενεζουέλας για παροχή δανείου ύψους 5 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού. Δεν αναγνωρίζεται το καθεστώς Μαδούρο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέρριψε χθες Τρίτη αίτημα παροχής βοήθειας 5 δισεκ. δολαρίων που υπέβαλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την επιδημία του νέου κορονοϊού.

«Δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να εξετάσει το αίτημα αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.

Οι ενέργειες του ΔΝΤ «βασίζονται στην επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα (…) αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση» σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Σχεδόν 60 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο από την πλευρά του έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κούβας και της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο πρόεδρο, ο οποίος επιτίθεται τακτικά στο ΔΝΤ, τα χρήματα που ζήτησε θα μπορούσαν «να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση του συστήματός μας αναγνώρισης και αντιμετώπισης» της επιδημίας covid-19.

Προς το παρόν η Βενεζουέλα έχει καταγράψει 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 και κανέναν θάνατο.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Βενεζουέλα το σύστημα υγείας της έχει παραλύσει.

«Τα σύστημα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει» στις ανάγκες τον κανονικό καιρό, είχε παραδεχθεί πρόσφατα ο πρώην υπουργός Υγείας της χώρας Χοσέ Φέλιξ Ολέτα. «Ακόμη λιγότερο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», όπως η επιδημία covid-19, είχε προσθέσει.

Προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού ο Μαδούρο έχει ζητήσει από χθες Τρίτη από τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους. Οι πτήσεις προς το εξωτερικό έχουν ανασταλεί σχεδόν όλες, τα σχολεία έχουν κλείσει και έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εκδόθηκε ο Άλεξ Σάαμπ, στενός συνεργάτης του Μαδούρο

Το Καράκας ανακοίνωσε την απέλαση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου 2026, λόγω εμπλοκής του σε εγκλήματα εκεί. Ο Σάαμπ, πρώην στενός συνεργάτης του Μαδούρο, είχε οριστεί υπουργός Βιομηχανίας το 2024.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες από φωτιά σε πλατφόρμα φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Δύο νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, ενώ συχνά καταγράφονται τέτοια ατυχήματα λόγω παλαιότητας υποδομών.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Υπόδειγμα για άλλες χώρες η φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα

Έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα προσφέρει πολύτιμα μαθήματα, καθώς μέσω συστηματικών προσπαθειών και καλής διακυβέρνησης, η χώρα πέρασε από παράδειγμα προς αποφυγή σε χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ παρουσιάζει χάρτη με τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ

Ο Τραμπ δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει τη Βενεζουέλα ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ μέσω Truth Social, λίγες μέρες αφού η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι δεν θα εξεταζόταν ποτέ ένταξη της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.