ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλο πακέτο στήριξης από το Eurogroup υπόσχεται ο Σεντένο

Πλήρη ευελιξία αναφορικά με τους δεσμευτικούς κανόνες για τα δημοσιονομικά των κρατών - μελών θα εγκρίνει το Eurogroup, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του.

Έτοιμοι να εγκρίνουν ένα «πολύ μεγάλο πακέτο» στήριξης της οικονομίας είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στους Financial Times.

Μάλιστα ο Σεντένο προχωρά ένα βήμα πιο πέρα υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης ευελιξία αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, προσέθεσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ταχθούν υπέρ της στήριξης των στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, των οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και θα υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, κυρίως μέσω φοροολογικών μέτρων, όπως η αναβολή καταβολής κάποιων φόρων

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης. Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες», υπογράμμμισε χαρακτηριστικά.

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, καθώς «αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες. Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ποια είναι τα εμπόδια στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU), μαζί με την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ, όπως τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης, με στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή Πιερρακάκη στη σύνοδο G7 υπουργών Οικονομικών στο Παρίσι

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7, με θέματα παγκόσμιας οικονομίας, επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στήριξη της Ουκρανίας.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ευρώπη να περάσει στην αντεπίθεση

Ο Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει από την ανθεκτικότητα στη διαμόρφωση του μέλλοντός της, ζητώντας πιο ενεργό ρόλο, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να αναπτυχθεί.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Θα είμαστε η γενιά που θα απελευθερώσει το δυναμικό της ΕΕ;»

Ο Κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο ECOFIN, τόνισε την ανάγκη πολιτικού θάρρους για τον οικονομικό μετασχηματισμό της ΕΕ και υποστήριξε την πρόταση για ενίσχυση της ESMA, καλώντας σε ουσιαστική δράση πέρα από διαρκείς συζητήσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ετοιμότητα για τα δυσκολότερα σενάρια στην οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε, μετά το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ανάγκη ετοιμότητας για δύσκολα σενάρια λόγω πιέσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία του ευρωπαϊκού συντονισμού σε πιθανές κρίσεις.