ΓΔ: 2611.98 -0.09% Τζίρος: 47.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:36
Φώτο: Shutterstock

Ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα στήριξης, συνιστά η LC Advisor

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 3,1% το 2020, με τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού να εκτροχιάζουν περαιτέρω τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Η ραγδαία εξάπλωση της ειδημίας του κοροναϊού στην Ιταλία, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει σημαντικά τα 10.000, με συνεχή δραματική αύξηση και την οικονομική δραστηριότητα να έχει παγώσει πλήρως, καθίσταται σαφές ότι η ιταλική οικονομία χρειάζεται άμεσα στήριξη.

Σύμφωνα με ανάλυση της LC Advisor μία λύση θα ήταν η Ιταλία να ενταχθεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης, υπό την εποπτεία κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η ΕΚΤ ή ακόμη και ο ESM, αν και στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα πρέπει να υπάρξει παράκαμψη των υφιστάμενων κανόνων, καθώς η χώρα δεν διαθέτει τα ォτυπικά προσόνταサ για να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ιταλική οικονομία θα εμφανίσει εξαιρετικά δυσμενή πορεία το επόμενο διάστημα, καθώς οι κλάδοι τουρισμού, μεταφορών και υπηρεσιών βλέπουν τη δραστηριότητά τους να μειώνεται τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Το λιανεμπόριο έχει υποχωρήσει 50% και η βιομηχανική παραγωγή έχει ουσιαστικά παγώσει. 

Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,2% στο α' τρίμηνο του 2020, σε τριμηνιαία βάση και κατά 3% στο β' τρίμηνο. Εάν επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε η ιταλική οικονομία θα διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, με την ανάπτυξη να συρρικνώνεται 3,1% για το σύνολο του 2020!

Η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης θεωρείται, ήδη, ο «μεγάλος ασθενής» της ευρύτερης περιοχής με τα δημοσιονομικά της δεδομένα να είναι κάτι παραπάνω από ασταθή, ενώ οι δαπάνες στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την επιδημία του κοροναϊού θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Υπάρχουν σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για τον μεγάλο πλούτο

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κλιματική κρίση πλήττει Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια στην πυροπροστασία και επιλογή επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιήθηκε λανθασμένα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει ξανά την Ιταλία

Ο καύσωνας παραμένει στην Ιταλία για άλλη μία εβδομάδα, με θερμοκρασίες έως και 40°C και νύχτες που δεν πέφτουν κάτω από 25°C. Ενίσχυση μέτρων προστασίας από Πέμπτη, λόγω αυξημένων κινδύνων για ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία-Δανία: Ζητούν κέντρα επαναπατρισμού εκτός ΕΕ για μετανάστες

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Δανίας, Μελόνι και Φρεντέρικσεν, σε κοινή τους δήλωση τάσσονται κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία και την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια.
Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έλεγχοι σε 200 αφίξεις ταξιδιωτών από Ιταλία από τις αρχές

Η Ισπανία ξεκίνησε ελέγχους σε ταξιδιώτες από Ιταλία σε έξι αεροδρόμια λόγω διαφωνίας για τη μετανάστευση. Συνολικά ελέγχθηκαν 199 άτομα, ενώ τα μέτρα θα ισχύουν έως 7 Σεπτεμβρίου μετά και σχετική απόφαση της Ιταλίας.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη: Προσωρινός έλεγχος συνόρων για ταξιδιώτες από Ιταλία

Η Ισπανία επαναφέρει προσωρινά ελέγχους διαβατηρίων σε αεροδρόμια και λιμάνια για ταξιδιώτες από Ιταλία, αντιδρώντας στα μέτρα της Ρώμης λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τα μέτρα ισχύουν έως 7 Σεπτεμβρίου.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απορρίπτει εξωτερικές παρεμβάσεις

Η Ιταλία απέρριψε το ισπανικό αίτημα για άρση της προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, τονίζοντας πως αποφάσεις που αφορούν εθνική ασφάλεια και σύνορα δεν υπαγορεύονται απ' έξω και παραμένει στάση έως τουλάχιστον τις 15 Αυγούστου.