ΓΔ: 2039.03 0.72% Τζίρος: 26.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:34
Φώτο: Shutterstock

Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Αυστρία, εξαιτίας του κοροναϊού, προβλέπει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του Τζέφρεϊ Φρενκς, είναι ακόμη νωρίς για να μπορεί να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του κοροναϊού.

Χαμηλότερη ανάπτυξη εφέτος για την Αυστρία εξαιτίας του κοροναϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανάγοντας αυτή την πρόβλεψη, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του στη Βιέννη, σε μία ασθενέστερη ανάπτυξη στους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της χώρας, σε πιθανές εμπορικές συγκρούσεις, όπως επίσης στις επιδράσεις του κοροναϊού.

Το ΔΝΤ δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του Τζέφρεϊ Φρενκς, είναι ακόμη νωρίς για να μπορεί να υπολογιστούν οι επιπτώσεις του κοροναϊού. Στις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο, αναφερόταν ποσοστό ανάπτυξης 1,7% στην Αυστρία για το 2020.

Κατά το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών (IHS) της Βιέννης, Μάρτιν Κόχερ, τόνιζε πως ο κοροναϊός φαίνεται να είναι ένα «διαχειρίσιμο πρόβλημα» για την αυστριακή οικονομία μέχρι στιγμής, και ακόμα και σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης στην Ιταλία, αναμένεται - σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα - να μειωθεί κατά το πολύ 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ.  

Ωστόσο, όπως σημειώνονταν σε ανακοίνωση του IHS, το Ινστιτούτο δεν έχει ακόμη λάβει υπόψη την κατάσταση στη Γερμανία, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική για την Αυστρία από ότι στην Ιταλία.  

Το ινστιτούτο είναι προσεκτικά αισιόδοξο για την κατάσταση στην Κίνα, με τον οικονομολόγο του σε θέματα Υγείας, Τόμας Τσιπιόνκα, να επισημαίνει ότι «εάν συνεχίσουμε να υπολογίζουμε τη δυναμική της λοίμωξης στην περιοχή του Χουβάι, ο κοροναϊός θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο μέχρι το τέλος Απριλίου», και αυτό θα εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ραγδαία αύξηση του ευρωπαϊκού χρέους έως το 2040 χωρίς μέτρα

Το ΔΝΤ προβλέπει εκρηκτική άνοδο του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη λόγω αυξημένων δαπανών για υγεία, συντάξεις, άμυνα και κλιματική αλλαγή, με το χρέος να αγγίζει το 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2040, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Βρετανός συνελήφθη για σχέσεις με Χαμάς και όπλα στη Βιέννη

Η αυστριακή κυβέρνηση εντόπισε όπλα στη Βιέννη και ανακοίνωσε τη σύλληψη Βρετανού στο Λονδίνο, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρία μέλη της Χαμάς που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων στη Γερμανία.
Κτήριο Αυστριακού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστριακοί ιστορικοί ζητούν ακύρωση εκδήλωσης μνήμης Ναζί πολιτικού

Αυστριακοί ιστορικοί και η εβραϊκή κοινότητα αντιδρούν σε εκδήλωση προς τιμήν του αντισημίτη Ναζιστή πολιτικού Φραντς Ντινγκχόφερ, ζητώντας την ακύρωσή της από τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βουλής.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Μικρή αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο απόφαση

Οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο κατά 137.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2026 παγώνουν τις νέες αυξήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Ο ΟΣΠΑΠΔ προειδοποιεί για τον κίνδυνο δοκιμής πυρηνικών όπλων

Ο Ρόμπερτ Φλόιντ, επικεφαλής του ΟΣΠΑΠΔ, τόνισε ότι κάθε δοκιμή πυρηνικών όπλων υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες μη διάδοσης και την ασφάλεια, επισημαίνοντας πως το σύστημα παρακολούθησης είναι έτοιμο για άμεση καταγραφή τέτοιων δοκιμών.
Χώρα Ίος τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ίος: Τα διεθνή ΜΜΕ προβάλουν τις διαφορετικές πλευρές του νησιού

Προβάλλεται δυναμικά στη διεθνή σκηνή ως «νησί των αντιθέσεων», με αφιερώματα σε Ελβετία και Αυστρία να αναδεικνύουν τις εξωτικές της παραλίες, τη ζωντανή διασκέδαση, την τοπική κουλτούρα και τα εντυπωσιακά αξιοθέατά της.