ΓΔ: 2373.21 -0.52% Τζίρος: 231.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Δέσμευση του G7 για κοινή δράση χωρίς την ανακοίνωση μέτρων

Οι χώρες των G7 αναμένεται να εκφράσουν την δέσμευση τους για κοινή συντονισμένη δράση ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην οικονομία και δεν θα ζητήσουν απευθείας να ληφθούν αυτή την στιγμή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα.

Καθώς η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού εντείνει τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) θα εκφράσουν την αποφασιστικότητα τους για την αντιμετώπιση του πλήγματος στην παγκόσμια οικονομία με δέσμευση για ανάληψη κοινής δράσης.

Όπως αναφέρουν δυο αξιωματούχοι στο Reuters, θα εκδώσουν ανακοίνωσή ύστερα από την τηλεδιάσκεψή τους, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, όπου δεν αναμένεται να ζητήσουν άμεσα νέες δαπάνες από τις κυβερνήσεις ή συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όπως είχε γίνει στην κορύφωση της κρίσης του 2009.

Στην ανακοίνωση, οι χώρες της G7 θα δεσμευθούν να εργαστούν από κοινού για να αντισταθμίσουν τη ζημιά στις οικονομίες τους από την ταχέως εξαπλωνόμενη επιδημία, δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους της G7 που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Άλλη πηγή της G7 δήλωσε ότι οι χώρες της Ομάδας των 7 θα εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για κοινή, συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία. Και οι δύο πηγές δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της G7 δεν θα ζητήσουν απευθείας να ληφθούν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή της επιδημίας. Και δεν είναι ακόμα πιθανόν να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία. Άρα η εντύπωση είναι ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο βήμα», δήλωσε η δεύτερη πηγή της G7.

Τα νέα απογοήτευσαν κάποιους επενδυτές που ήλπιζαν για πιο ξεκάθαρα μέτρα στήριξης από τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,2%, αν και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές επέκτειναν σήμερα την επιφυλακτική τους ανάκαμψη από τη βουτιά που σημείωσαν λόγω του κοροναϊού εν μέσω ελπίδων για κοινή δράση πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 25 μ.β. από την ΕΚΤ, η πρώτη από το 2023

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% την Πέμπτη, λόγω της παρατεταμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή και των υψηλών τιμών ενέργειας, όπως δήλωσε η Ίζαμπελ Σνάμπελ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ στη Γαλλία για τη σύνοδο G7 στις 15 Ιουνίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα ταξιδέψει στη Γαλλία για τη σύνοδο κορυφής G7 στο Εβιάν, 15-17 Ιουνίου. Θα αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο μετά τον αγώνα Μικτών Πολεμικών Τεχνών, που γίνεται στα γενέθλιά του, 14 Ιουνίου.