Ο τουρκικός ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 75,45% τον Μάιο, λίγο πάνω από τις προσδοκίες, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία σήμερα, σε ένα σημείο που αναμένεται να αποτελέσει το υψηλότερο σημείο πριν μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων και η σχετική σταθερότητα της λίρας φέρουν ανακούφιση.
Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε από τις ισχυρές προόδους στις τιμές της εκπαίδευσης, της στέγασης και της εστίασης τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός αναμένεται επίσης να υποχωρήσει μετά τον Μάιο, όταν ήταν 3,37%, έναντι 3,18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 69,80%.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» και ότι η ανακούφιση θα αρχίσει αυτόν τον μήνα. «Η μεταβατική περίοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί, εισερχόμαστε στη διαδικασία αποπληθωρισμού», δήλωσε στο X.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε προβλεφθεί να κορυφωθεί στο 74,8% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, πριν πέσει στο 42,6% μέχρι το τέλος του 2024. Οι προβλέψεις για τις μηνιαίες αυξήσεις των τιμών κυμαίνονταν μεταξύ 2,7% και 3,3%.
Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της, ανοίγει νέα καρτέλα κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο και δεσμεύτηκε να το αυστηροποιήσει περισσότερο εάν υπάρξει «σημαντική και επίμονη επιδείνωση» των προοπτικών.
Τελευταία φορά αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο, κατά 500 μονάδες βάσης στο 50%, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, και έκτοτε παρέμεινε σταθερό.
Η σύσφιξη σηματοδότησε μια δραματική αντιστροφή της πολυετούς νομισματικής τόνωσης που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την τόνωση της ανάπτυξης, η οποία όμως εκτίναξε τον πληθωρισμό στα ύψη και πυροδότησε μια πολυετή κρίση κόστους ζωής για τους Τούρκους.
Ως αποτέλεσμα, η λίρα , σταθερή τη Δευτέρα, κατρακύλησε στα 32,25 ανά δολάριο από 5,7 πριν από πέντε χρόνια. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% φέτος, αλλά διατηρήθηκε ως επί το πλείστον σταθερή από τον Μάρτιο, συμβάλλοντας στην υποστήριξη της αναμενόμενης ανακούφισης του πληθωρισμού.
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον φθάσει σε μια κορύφωση, αλλά, με τη σημερινή ανακοίνωση να περιέχει μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις, ο ρυθμός του αποπληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται λίγο πιο αβέβαιος», δήλωσε η Capital Economics σε ένα νεύμα για την υψηλότερη από την αναμενόμενη εκτύπωση.
Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,96% σε μηνιαία βάση τον Μάιο για ετήσια αύξηση 57,68%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η αντιστροφή της πολιτικής προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και συνέβαλε στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο σε καθαρή βάση.
Οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν την έκθεσή τους σε τουρκικά τοπικά ομόλογα και συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου. Η JPMorgan δήλωσε ότι έχει μεταφέρει την κατανομή της στα τουρκικά εγχώρια κρατικά ομόλογα σε «overweight», επικαλούμενη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην πολιτική.
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα ανέβασε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 38% και δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποφύγει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών.