ΓΔ: 1392.71 -0.35% Τζίρος: 37.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:30 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

«Κατενάτσιο» στο ΧΑ ως το placement της ΕΤΕ, βαραίνει το διεθνές κλίμα

Σε κλοιό πιέσεων έχουν βρεθεί και πάλι οι αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε στήριξη παρά τις αρχικά έντονες πιέσεις και οι επενδυτές περιμένουν το επόμενο ορόσημο, το placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ.

Σε περίοδο εφαρμογής τακτικών… κατενάτσιο έχει μπει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς την ώρα που υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε μακροοικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με την αναβάθμιση από την S&P, τη συμφωνία Alpha Bank - Unicredit, το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία και τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων, η αγορά επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα και είναι δύσκολο να αυτονομηθεί.

Σε διαφορετική συγκυρία, τα deals που ανακοινώνονται, όπως η η επένδυση της UniCredit στην ελληνική τραπεζική αγορά, η εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία, αλλά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα ομίλων όπως ΟΛΠ, Mytilineos και άλλοι, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της οικονομίας από τον S&P, θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου δημιουργικά τους επενδυτές.

Όμως, το τωρινό timing υπαγορεύει συντηρητικές κινήσεις με αμυντικά χαρακτηριστικά, χωρίς μεγάλα νέα ανοίγματα, γιατί το κλίμα διεθνώς είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο.

Πλέον, απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, ενός μήνα που παραδοσιακά φέρνει μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές. Φέτος, το Χ.Α. τα έχει πάει μάλλον καλύτερα του αναμενόμενου και καλύτερα απ’ ότι έδειχνε η σοβαρή επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος τον Σεπτέμβριο. Αν κλείσει πτωτικά και ο Οκτώβριος, θα είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας πτώσης, μετά το -1,72% του Αυγούστου και το -7,86% του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, τον τρέχοντα μήνα ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 2,64% ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις, ο FTSE 25 έχει καλύτερη εικόνα υποχωρώντας κατά 0,99%, ο Mid Cap είναι στο -3,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαφοροποιείται σημαντικά, καθώς ενισχύεται κατά 4,76%, παρά το διήμερο διόρθωσης.

Και χθες, ο τραπεζικός δείκτης περιόρισε σημαντικά τις απώλειές του, ενώ δύο από τις τέσσερις συστημικές, (Alpha Bank, Eurobank) γύρισαν θετικά. Ένας από τους φόβους των επενδυτών, ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών, κάτι που θα προκαλούσε πίεση στην κερδοφορία, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε χθες ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P, αν το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών αυξηθεί από την ΕΚΤ από 1% σήμερα στο 2%, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια μείωση κερδών 2% (με βάση τα κέρδη του 2022). Στο ενδιάμεσο σενάριο της αύξησης στο 4%, η επίπτωση θα είναι 6%, ενώ στο ακραίο σενάριο που θα αυξανόταν το ποσοστό των αποθεματικών στο 10%, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν μια απώλεια 17%

Διεθνώς οι αγορές παραμένουν επηρεασμένες από το γεωπολιτικό ρίσκο, αλλά και από τους φόβους ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα χρειαστεί να μείνουν υψηλά για μεγάλη περίοδο, εκτίμηση που ενισχύθηκε χθες από την απρόσμενα ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ' τρίμηνο (4,9%). Παράλληλα, τα κέρδη των εισηγμένων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού φαίνονται αδύναμα για να συντηρήσουν μια ανοδική τάση, κάτι που πλέον ισχύει και για τις ισχυρές τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Nasdaq να έχει μπει σε φάση διόρθωσης, με απώλειες που ξεπερνούν το 10% από τα υψηλά του 2023.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με σημαντική πτώση με τον Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 2,14% και τον Asia Dow -1,39%, οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν ξανά, με τον DAX να χάνει 1,08% και τον Stoxx 600 -0,48%, ενώ νέα μεγάλη πτώση καταγράφηκε στη Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απομακρύνθηκε και άλλο από τις 33.000 μονάδες, χάνοντας 251,63 μονάδες ή ποσοστό 0,76% με κλείσιμο στις 32.784,30 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,18% στις 4.137,23 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, μετά τη μεγάλη πτώση της Τετάρτης (η μεγαλύτερη φέτος), υποχώρησε εκ νέου κατά 1,76% πέφτοντας στις 12.595,61 μονάδες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. δεν μπορεί να αυτονομηθεί σημαντικά, οπότε το ζητούμενο είναι η λιγότερη δυνατή ζημιά και η αποφυγή νέας κατρακύλας έως τις 1.150 ή 1.100 μονάδες. Πάντως, είναι θετικό ότι έως τώρα ο Γ.Δ. κρατείται πλησίον της ευρύτερης περιοχής των 1.180 – 1.200 μονάδων, κλείνοντας χθες στις 1.177,39 μονάδες.

Κεντρικό στοίχημα για την αγορά ασφαλώς είναι το επικείμενο placement του 20% της Εθνικής, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων, άρα ποιοτικότερων επενδυτών.

Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα 5,04 δισ. ευρώ, άρα το 20% αποτιμάται περίπου 1 δισ. ευρώ. Ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, που μένει να δούμε αν μπορεί να το «σηκώσει». Το σχέδιο είναι να πουληθεί το 15% μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών και να προσφερθεί το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ένα ερώτημα της αγοράς που θα πρέπει να απαντηθεί το προσεχές διάστημα είναι ποια τιμή έχει προσφέρει η Unicredit για την αγορά του 9% της Alpha Bank από το ΤΧΣ. Στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανέφεραν χθες ότι η τιμή θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης. Και εξηγούσαν ότι η πρόταση της UniCredit δεν είναι δεσμευτική για το Tαμείο, γιατί το ΤΧΣ βάση της στρατηγικής του θα πρέπει να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία πριν λάβει την οριστική απόφαση για την πώληση της συμμετοχής του στην Alpha Bank.

Σχολιάζοντας την πορεία του Χ.Α., ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως η αγορά «παίζει… κατενάτσιο». Χθες «κατάφερε για ακόμα μία μέρα να συντηρήσει τις στηρίξεις. Αξιόλογο το γύρισμα της Alpha Bank, η ΔΕΗ δεν προβληματίστηκε καθόλου μετά το πρωινό άνοιγμα, η Entersoft έκλεισε ξανά θετικά κρατώντας την επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της, ενώ ο ΟΤΕ σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης έμεινε με θετικό πρόσημο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμα τεστ στο ΧΑ με Alpha, Εθνική ενώ επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις Alpha Bank και Εθνική περιμένει η αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Νέα απειλή αύξησης επιτοκίων φέρνει πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ρυθμούς placements τραπεζών το Χ.Α., σχέδιο αναβάθμισης της ΕΝ.Α.

Μπροστά στο κρίσιμο τεστ της διάθεσης μετοχών Alpha και Εθνικής βρίσκεται πλέον το Χ.Α. Κέρδη 3% τον Νοέμβριο και διατήρηση επαφής με τις 1.230 μονάδες. Τι αλλάζει στην Εναλλακτική Αγορά ύστερα από 15 χρόνια λειτουργίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο με μεγάλες εισροές σε Alpha, Εθνική

Ξένοι επενδυτές «ποντάρουν» στο σχέδιο μετασχηματισμού της Alpha, άνοδος 18% με τζίρο 315 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. «Αφύπνιση» για τη μετοχή της Εθνικής με κέρδη 16% και προσδοκίες για είσοδο στον δείκτη MSCI.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.