Σημαντικά κέρδη κρατάει τον Νοέμβριο το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την ήπια και ελεγχόμενη χθεσινή διόρθωση, με την αγορά να έχει κατεβάσει μερικώς «ταχύτητες», έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα placements στις Alpha Bank και Εθνική, που θα ολοκληρωθούν λίαν συντόμως. Η αγορά, παρά τις όποιες διορθωτικές κινήσεις, δείχνει να έχει μπει ξανά σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, με τακτοποίηση σημαντικών εκκρεμοτήτων όπως είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ενώ υπάρχουν καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου και σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του, έχοντας την προοπτική της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές από το δεύτερο μισό του 2024 και μετά. Χθες, σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι θεσμικές και άλλες αλλαγές για την αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς, με στόχο να γίνει κάτι σαν την πάλαι ποτέ Παράλληλη Αγορά, που θα «στεγάζει» περισσότερες εταιρείες, αλλά και θα ελκύσει εκ νέου εισαγωγές, καθώς απλοποιούνται διαδικασίες, ενώ μειώνονται κάποιες απαιτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς μολονότι δεν εισρέουν ακόμη νέα κεφάλαια στο σύστημα, οι εκροές των ξένων, όπως έδειξε ο Οκτώβριος ίσως περιορίζονται. Αναλυτές εκτιμούν ότι κάποια στιγμή η αγορά θα αρχίσει να λαμβάνει τις ωφέλειες από τις έως τώρα αναβαθμίσεις, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις λένε ότι τόσο η Fitch την 1η Δεκεμβρίου, όσο και η Moody’s λίγο αργότερα, θα δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, «κλειδώνοντας» την αλλαγή πίστας για τη χώρα.
Παρά την ελεγχόμενη διόρθωση χθες, το Χ.Α. «γράφει» ήδη κέρδη 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το Νοέμβριο, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 2,36%, ο Mid Cap κατά +3,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +2,35%. Έτσι, έχει κλείσει μερικώς η ψαλίδα της πτώσης από τη δίμηνη διόρθωση, ενώ ισχυροί πωλητές δεν βγαίνουν όλο το τελευταίο διάστημα, κάτι που έφερε τη σχετικά εύκολη κίνηση προς τη των 1.230 μονάδων.
Κεντρική εκκρεμότητα αλλά και κομβικό στοίχημα είναι πλέον τα placements σε Alpha Bank και Eurobank. Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να «κλειδώσει» το deal της Alpha Bank με τη UniCredit, αν η ιταλική τράπεζα αναπροσαρμόσει επαρκώς το προσφερόμενο τίμημα για το 9%, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία,τη μεταβίβαση του 20% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη επιχειρηματική κινητικότητα σε αρκετούς κλάδους, κάτι που σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα 9μήνου, δείχνει να ιντριγκάρει εκ νέου τους επενδυτές για αύξηση ρίσκου. Οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα του υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου, ενώ διατηρούνται χαμηλά οι δείκτες των ΜΕΔ και υψηλά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Στο 51,1% μειώθηκαν οι συναλλαγές των ξένων τoν Οκτώβριο
Χθες το Χ.Α. δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο, που ήταν ένας μήνας μεγάλης μείωσης του ρυθμού ανοίγματος νέων κωδικών, καθώς άνοιξαν μόλις 186 νέοι λογαριασμοί, έναντι 3.649 που είχαν ανοίξει το Σεπτέμβριο. Η συνολική αξία συναλλαγών τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 2,032 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 4,25% από τα 2,122 δισ. ευρώ που ήταν η επίδοση του Σεπτεμβρίου, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 που η αξία συναλλαγών ήταν 1,017 δισ. ευρώ, καταγράφηκε διπλασιασμός (+99,82%).
Οι αλλοδαποί κωδικοί πραγματοποίησαν εκροές ύψους 20,15 εκατ. κατά το μήνα Οκτώβριο, κάτι που έγινε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο οι ξένοι είναι σταθερά πωλητές με σημαντικές εκροές και το ποσό των εκροών του Οκτωβρίου ήταν το μικρότερο των τελευταίων μηνών.
Οι αλλοδαποί κωδικοί πραγματοποίησαν το 51,1% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Οκτώβριο 2023 (σε σχέση με το 55,0% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι εγχώριοι κωδικοί πραγματοποίησαν το 48,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 45,0% τον προηγούμενο μήνα). Το ποσοστό των ξένων, είναι το μικρότερο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α..
Οι αλλαγές στην Εναλλακτική Αγορά
Όπως είχε προαναγγείλει προ ολίγων εβδομάδων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, ετοιμάστηκαν οι προτάσεις για τις αλλαγές στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) που θα καταθέσει το Χρηματιστήριο προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερο και πιο παρεμβατικό αποτύπωμα αυτή η κατηγορία του Χ.Α.
Κατά την παρουσίαση, τόνισε πως «εμείς δεν κοιτάζουμε τι κάνουν οι διεθνείς αγορές, αλλά τι ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της δικής μας αγοράς. Στόχος είναι να δώσουμε ώθηση στην ΕΝ.Α. και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με την κεφαλαιαγορά».
Τις αλλαγές ανακοίνωσε η κα Λίλιαν Γεωργοπούλου, αναπληρώτρια επιτελική διευθύντρια σχέσεων με εκδότες. Με στόχο την εξασφάλιση κρίσιμης μάζας εταιρειών αλλά και ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αποφασίστηκε η ενοποίηση των ΕΝ.Α. Step και ΕΝ.Α Plus. Επίσης, για να καταστεί πιο ελκυστική για νέες εισαγωγές αυτή η αγορά, αποφασίστηκε μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού διασποράς από το 15% στο 10%, με την υποχρέωση όμως αυτό το free float να διατηρηθεί μόνιμα. Συνάμα, παραμένει η υποχρέωση για ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό πενήντα επενδυτών με ποσοστό κάτω του 5%.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Χ.Α., πρόθεση είναι να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά, ώστε να παίρνουν το «μπόλιασμα» της κεφαλαιαγοράς, με όλα τα οφέλη που έχει αυτό όπως καλύτερη οργάνωση, εταιρική διακυβέρνηση, πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, «όλες οι εταιρείες της ΕΝ.Α., όποτε το θέλησαν, άντλησαν κεφάλαια από την αγορά», ενώ έφερε το παράδειγμα της Foodlink, που έκανε τρεις αυξήσεις κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης προτείνεται η δυνατότητα έκδοσης οικονομικών καταστάσεων με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ). Μολονότι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα είναι αυτά που προβλέπονται από τον κανονισμό, κατά περίπτωση θα εξετάζονται αιτήματα για τήρηση ΕΛΠ. Όπως τονίστηκε, στόχος είναι η ελάφρυνση των βαρών, καθώς έχουν υπάρξει παράπονα για μεγάλο χάσιμο χρόνου, κόπου και κεφαλαίων, όταν υπάρχουν μικρές εταιρείες με αρκετές θυγατρικές, που όλες θα πρέπει να τηρούν τα ΔΛΠ, με ό,τι δυσκολίες εμπεριέχει αυτό.
Παράλληλα, οι βασικοί μέτοχοι (>5%) δεν θα μπορούν να ρευστοποιούν πάνω από το 25% του ποσοστού που κατέχουν για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρεία είναι ζημιογόνος για δύο συνεχόμενα έτη (σήμερα υπάρχει πλήρης απαγόρευση για ένα έτος), ή εφόσον το προηγούμενο έτος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Η διοίκηση του Χ.Α. προτείνει διάταξη για υποχρεωτική πρόσληψη συμβούλου κατά την ένταξη στην ΕΝ.Α και για δύο ακόμη έτη, ο οποίος θα «εποπτεύει» τις εταιρικές ανακοινώσεις, τη διασφάλιση ύπαρξης πολιτικών και διαδικασιών ορθολογικής λειτουργίας, την εσωτερική λειτουργία, ενώ θα φροντίζει για τη διοργάνωση μιας επενδυτικής ημερίδας ετησίως.
Επίσης, οι εταιρείες της ΕΝ.Α. θα πρέπει να διατηρούν ιστοσελίδα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, να διαθέτουν υπεύθυνο επενδυτικών σχέσεων και εξυπηρέτησης μετόχων, να έχουν κανονισμό λειτουργίας, να δημοσιεύουν δελτίο τύπου για την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών τους επιδόσεων, να ενημερώνουν για την διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων κ.λπ.
Η αναδρομή στη 15ετία
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό των 15 ετών της λειτουργίας της ΕΝ.Α. ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση από το 2008 αυτής της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 208%, ενώ μόνο φέτος βρίσκεται στο +50,7%. Επίσης, εστίασε στη μεγάλη αλλαγή που λαμβάνει χώρα από το 2020 και μετά, όπου αυξήθηκε η εμπορευσιμότητα. Από τα 21 εκατ. ευρώ συνολικά του 2019, το 2020 έγιναν 105 εκατ., το 2021 έφτασαν τα 326 εκατ., το 2022 τα 407 εκατ. και έτος είναι ήδη στα 555 εκατ. ευρώ ενώ υπολείπονται δύο μήνες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΕΝ.Α. πλέον διαμορφώνεται στα 422 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ότι ήδη τρεις εταιρείες, οι Entersoft, Epsilon Net και AlphaTrust που εισήχθησαν το 2008, πλέον έχουν μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά (μάλιστα οι δύο πρώτες είναι στον Mid Cap), ενώ άλλες δύο εταιρείες, οι Performance Technologyκαι και Real Consulting, επίσης οδεύουν προς την Κύρια Αγορά.