Εντυπωσιακές είναι οι εισροές σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2022 στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να ηγείται με έμφαση στην αγορά, έχοντας μακράν τα περισσότερα κέρδη, τους μεγαλύτερους όγκους και τις υψηλότερες συναλλαγές από κάθε άλλο κλάδο του Χ.Α.
Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται πως πήρε τη σκυτάλη από τον τομέα της ενέργειας και των υποδομών, του οποίου οι μετοχές έχουν μεικτά πρόσημα μέσα στον Ιανουάριο, με αρκετούς επενδυτές να «αλλάζουν» τις θέσεις τους στρεφόμενοι προς το χρηματοπιστωτικό τομέα. Πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθήθηκε σε όλη την Ευρώπη, καθώς από τη μία η ενεργειακή κρίση έφερε σκεπτικισμό για ορισμένες μετοχές ενέργειας, από την άλλη η αλλαγή πολιτικής με την αύξηση των επιτοκίων, αλλάζει και τις προοπτικές κερδοφορίας για τον τραπεζικό κλάδο.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πρωταγωνίστριες είναι οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα τον πρώτο μήνα του 2022. Η Alpha Bank είναι η κορυφαία σε απόδοση, όγκους και τζίρους μετοχή του Ιανουαρίου, έχοντας άνοδο 18,38%, ενώ η Εθνική, ύστερα από το εντυπωσιακό ντεμαράζ των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων όπου ενισχύθηκε 12%, κερδίζει μέσα στον μήνα +16,03%.
Η Alpha Bank «τρέχει» με πολύ γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία μετασχηματισμού της, καλύπτοντας τον χαμένο χρόνο και τις καθυστερήσεις προηγούμενων ετών, ενώ κλείνει την «ψαλίδα» των αποδόσεων συγκριτικά με τις Eurobank και Εθνική, που το 2021 ξεχώρισαν με άνοδο 54% και 29,7% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Alpha Bank έχει διακινήσει από την αρχή του χρόνου 259.710.553 μετοχές, ήτοι το 11,07% του συνόλου των μετοχών της, μέσω συνολικού τζίρου 314,7 εκατ. ευρώ. Συναλλαγές που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/5 των συνολικών συναλλαγών του Χ.Α. το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυροί θεσμικοί του εξωτερικού χτίζουν θέσεις στη μετοχή, με φόντο την επίσπευση του μετασχηματισμού που «τρέχει» η διοίκηση τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν σύντομα. Το χτίσιμο των θέσεων από τους ισχυρούς θεσμικούς του εξωτερικού έχει καθαρά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν είναι ευκαιριακή τοποθέτηση λίγων εβδομάδων ή μηνών. Από εκεί και πέρα όμως, γεγονός είναι ότι και εγχώριοι «παίκτες» αλλά και retail έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο τις τελευταίες ημέρες της μεγάλης αφύπνισης των τραπεζών.
Και στο βάθος... MSCI
Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις και ειδικά Πέμπτη και κυρίως Παρασκευή, τη σκυτάλη με τους τεράστιους όγκους και τζίρους από την Alpha Bank την πήρε η Εθνική. Ειδικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής διακίνησε όγκο 7,88 εκατ. τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος από τον Μάιο του 2021 όταν είχε διακινήσει 13,25 εκατ. μετοχές.
Παράλληλα, έκανε μακράν τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 26,8 εκατ. τεμάχια, που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων πολλών ετών, δεδομένου ότι η τιμή βρίσκεται υψηλότερα συγκριτικά με πρότερα δεδομένα. Συνολικά, ο τζίρος στο Χ.Α. την Παρασκευή ήταν στα 89,63 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι διακίνησε κοντά στο 30% των συναλλαγών. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 3,4020 ευρώ επίπεδα που είναι υψηλά τριετίας καθώς εκεί είχε να κλείσει από την 1η Φεβρουαρίου 2018.
Μετά τη νέα άνοδο των τελευταίων ημερών, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας επανήλθε μετά από τρία χρόνια πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, διαμορφούμενη στα 3,11 δισ. ευρώ, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Alpha Bank με 2,99 δισ. ευρώ. Η Εθνική πλέον είναι στην 6η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από τις Coca Coal HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΔΕΗ.
Στην Εθνική, υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς «τρέχει» ο μετασχηματισμός και ο απεγκλωβισμός από τα κόκκινα δάνεια, με τον όμιλο να στοχεύει να διαδραματίσει πλέον ενεργό ρόλο στη νέα εποχή με άνοιγμα στις δανειοδοτήσεις και στήριξη της ανάπτυξης.
Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς αποδίδουν το ξεπέταγμα της μετοχής στην προοπτική εισόδου στο δείκτη MSCI Global Standard Greece στην επόμενη αναδιάρθρωση.
Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω δείκτης, μετά τις διαγραφές προηγούμενων ετών έφτασε στις αρχές του 2021 να αποτελείται μόλις από τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), όμως κατά τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν οι Eurobank (το Μάιο), Alpha Bank (τον Ιούλιο μετά την ΑΜΚ) και ΔΕΗ (τον Νοέμβριο μετά τη δική της αύξηση κεφαλαίου) και πλέον φιλοξενεί έξι μετοχές, ανεβάζοντας λίγο τη στάθμιση του Χ.Α. διεθνώς.
Μολονότι τα κριτήρια του οίκου Morgan Stanley Capital International (MSCI) για την ένταξη μετοχών στους δείκτες είναι σύνθετα, ένα από τα κυρίαρχα είναι η κεφαλαιοποίηση, εξού και η είσοδος των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ το 2021. Αρνητικά για την Εθνική λειτουργεί το περιορισμένο free float, καθώς το 40% των μετοχών της βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, αν το ΤΧΣ είχε προχωρήσει στη διάθεση μέρους των μετοχών του μειώνοντας τη συμμετοχή του στην τράπεζα, τότε η μετοχή της Εθνικής πιθανότατα θα είχε ήδη ενταχθεί στον MSCI. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα η απομείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες. Ωστόσο το ΤΧΣ δεν φαίνεται να βιάζεται και όπως έχει αναφερθεί θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ και μετά το Ταμείο θα αναθέσει σε σύμβουλο την επεξεργασία της στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Πάντως η μεγάλη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής ενισχύει τις πιθανότητες επιστροφής στον MSCI Global Standard Greece το επόμενο διάστημα και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην επόμενη αναθεώρηση που είναι στις 9 Φεβρουαρίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Euroxx Χρηματιστηριακή αύξησε την τιμή στόχο στα 4,2 ευρώ (από 3,4 ευρώ πριν) με σύσταση overweight για την Εθνική, ενώ η Deutsche Bank έχει ως κορυφαία τραπεζική επιλογή από την Ελλάδα την ΕΤΕ με τιμή στόχο τα 4,50 ευρώ. Η Eurobank Equites συστήνει αγορά για την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 4,20 ευρώ έναντι 3,48 ευρώ προηγουμένως, ενώ η Pantelakis Securities, δίνει τιμή στόχο τα 4,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου άνω του 30%.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, την υψηλότερη τιμή στόχο είχε δώσει η Axia που διατύπωσε σύσταση για αγορά με τιμή – στόχο τα 6 ευρώ, ενώ η HSBC αύξησε το στόχο για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.