Σε πτωτικό… φεγγάρι εξακολουθεί να παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, προβληματίζοντας τους συμμετέχοντες με την αδυναμία να βγάλει αντίδραση παρά τα υπερπουλημένα επίπεδα και τις βαριές απώλειες του Σεπτεμβρίου, ενώ χθες έκανε εντύπωση και η καθίζηση του τζίρου σε χαμηλά έξι μηνών, καθώς κατήλθε στα 53,68 εκατ. ευρώ.
Χθες η αγορά υποχώρησε με χαρακτηριστικά μικρούς όγκους και τζίρους, κάτι που προβλημάτισε πρωτίστως για την απροθυμία των αγοραστών να «απαντήσουν» ακόμη και στις ελάχιστες πωλήσεις, κάτι που έριξε πολύ εύκολα ακόμη και κορυφαία «χαρτιά» του Large Cap και των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πειραιώς βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 3,91% με μόλις 1,68 εκατ. τεμάχια και τζίρο μόλις 4,6 εκατ. ευρώ, η Mytilineos έχασε 3,61% με μόλις 113 χιλ. τεμάχια και τζίρο 3,88 εκατ. ευρώ, η Viohalco συνέχισε πτωτικά μετά το -25% του Σεπτεμβρίου και ισχυρές πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν μετοχές όπως ΔΕΗ, ElvalHalcor, Εθνική, Alpha Bank και Coca Cola HBC.
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχασε εκ νέου τις 1.200 μονάδες, αλλά έκλεισε σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών και στα επίπεδα που είχε στις 24 Μαΐου, ήτοι τρεις ημέρες μετά τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός δείκτης έχασε το όριο των 900 μονάδων για πρώτη φορά από τις 19 Μαΐου 2023, δηλαδή έπεσε σε επίπεδα προ των εκλογών της 21ης Μαΐου, που ήταν η αιτία που «φόρτισε» το momentum της αγοράς.
Δηλαδή η αγορά έχει χάσει όλα τα κέρδη από το ράλι που έκανε μετά τις πρώτες εκλογές, κάτι που εντείνει εύλογα τον προβληματισμό, σε μια συγκυρία ανάκτησης της πολυαναμενόμενης επενδυτικής βαθμίδας. Ένας συνδυασμός καταλυτών φαίνεται πως έχει επιδράσει στην αγορά πιέζοντας τις μετοχές, περιορίζοντας παράλληλα το εύρος του ράλι από την αρχή του χρόνου, καθώς πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 28%, ενώ ο τραπεζικός 40%.
Οι ξένοι βγαίνουν πωλητές όλους τους τελευταίους μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και τις τελευταίες ημέρες έδωσαν μεγάλες εντολές πωλήσεων, που «τρόμαξαν» το σύστημα καθώς δεν μπορούσαν να απορροφηθούν εύκολα, λόγω ρηχότητας της αγοράς. Αυτό όμως, προκάλεσε επιπλέον ανησυχία και έφερε τους περισσότερους σε αμυντικές και συντηρητικές κινήσεις, δηλαδή σε κλείδωμα κερδισμένων θέσεων.
Η επίσπευση της πώλησης των πακέτων του ΤΧΣ στις τράπεζες, οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την ελληνική οικονομία και μεγάλο τμήμα της παραγωγής, οι περιπτώσεις των Epsilon Net και Αλουμύλ, αλλά και αρκετά αποτελέσματα που δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες επενδυτών και αναλυτών, φαίνεται πως έχουν σπείρει το ζιζάνιο της αμφιβολίας στην αγορά.
Τι λένε οι CEOs των Merit και Fast Finance στο BD
Την άποψη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ράλι του πρώτου 8μήνου, την αναβάθμιση που είχε προεξοφληθεί και όλες τις εξελίξεις με τα αποτελέσματα αλλά και το φόντο του διεθνούς σκηνικού βρίσκεται σε φάση ανατιμολόγησης εκφράζει με δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή, Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου.
Αποδίδει την πτώση των τελευταίων ημερών στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που είναι κατώτερα του 2022 (το οποίο είχε και πολλά έκτακτα), ενώ θεωρεί πως η αγορά πλέον είναι σαφώς πιο ώριμη και πιο «διαβασμένη» μετά την άνοδο που έχει προηγηθεί αλλά και όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Η αγορά δεν κινείται πλέον στα… τυφλά, ούτε έχει αγελαίες συμπεριφορές, αλλά προχωρά σε ξεδιάλυμα επιλογών και προτεραιοτήτων, εξού και οι σημαντικές διαφοροποιήσεις τίτλων τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα, θέλοντας να προσγειώσει μερικώς τους Έλληνες επενδυτές από μια υπερβολική αισιοδοξία, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, ούτε των επίκεντρο των αγορών η Ελλάδα, όπως ίσως νομίζουμε στον εγχώριο μικρόκοσμό μας, ασχέτως αν έλαβε επενδυτική βαθμίδα. Αποτελεί μόνο ένα μικρό κρίκο της παγκόσμιας χρηματιστηριακής βιομηχανίας και ως τέτοια πρέπει να λογίζεται».
Τονίζει ότι ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια βγαίνουν πωλητές τους τελευταίους μήνες αλλά και αυτό το διάστημα, ειδικά στις τράπεζες. Αυτό το θεωρεί απολύτως λογικό, μετά από ένα ράλι έως 45% στο Γ.Δ. και έως 73% στις τράπεζες, ενώ υπήρξαν μετοχές όπως Aegean Airlines, Mytilineos, Πειραιώς, Cenergy Holdings κ.α. με πολύ σημαντικά κέρδη (άνω του +100%) το 8μηνο, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει και κατοχύρωση.
Αν και δεν αποκλείει το αμέσως επόμενο διάστημα κάποια αντίδραση, πρωτίστως τεχνικής μορφής λόγω της υπερπώλησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου πιστεύει ότι η αγορά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε φάση επανατιμολόγησης προς τα κάτω, ενώ θα υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που θα ξεχωρίζουν θετικά.
«Δεν μπορεί να τους κάνει όλους πλούσιους η αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά ο CEO της Merit, συμπληρώνοντας πως «η Αλουμύλ πήγε από τα 2 στα 4 ευρώ, ήταν λογικό κάποιοι να πουλήσουν νωρίτερα αλλά δεν το έκαναν, το ίδιο ισχύει για τις Aegean, Mytilineos και άλλες μετοχές που έκαναν σημαντικό ράλι, κυρίως έως τα τέλη Ιουλίου όπου και η αγορά είδε τα υψηλά 9ετίας».
Από την πλευρά του, πιο αισιόδοξος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος αποδίδει τις πιέσεις όλου του τελευταίου διαστήματος στα πακέτα που είναι να γίνουν στις τράπεζες, και στην εύλογη πίεση που επιχειρούν κάποια… κέντρα, ώστε να πάρουν τις μετοχές χαμηλότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, σημειώνει.
Γενικώς, θεωρεί εντελώς… τεχνικό όλο αυτό που λαμβάνει χώρα, καθώς η πτώση έρχεται με μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ τονίζει ότι ασχέτως με τις βραχυχρόνιες παλινδρομήσεις, «υπάρχουν ισχυροί ξένοι θεσμικοί που θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και να αγοράσουν… Ελλάδα, με φόντο και την επενδυτική βαθμίδα που λογικά θα δώσουν και άλλοι οίκοι». Μάλιστα, θεωρεί πιο πιθανή την κίνηση της αγοράς έως τις 1.600 μονάδες μεσομακροπρόθεσμα, παρά μια περαιτέρω ισχυρή πτώση.
Και συμπληρώνει: «Μπροστά μας το Χ.Α. έχει πρωτίστως να “πουλήσει” την ανάπτυξη, σε μία υφεσιακή περίοδο, μαζί με τη μεγέθυνση των εισηγμένων. Το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα δεν έχει πέσει στην Αγορά γεγονός που θα κάνει την διαφορά. Ο Τουρισμός από την άλλη φαίνεται να πηγαίνει για νέο ιστορικό ρεκόρ για την χώρα, βοηθώντας σημαντικά το ΑΕΠ.
Οι ζημιές στην Θεσσαλία φαίνεται να καλύπτονται κυρίως με ευρωπαϊκά κονδύλια και το πλεόνασμα και μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν οι πληγές και να επανέλθει η περιοχή και η οικονομία της στην κανονικότητα. Ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανοδικές, ή πτωτικές κινήσεις στη χρηματιστηριακή ιστορία. Συνήθως η κίνηση έχει να κάνει με την τάση του έτους, που στην περίπτωσή μας είναι ανοδική.
Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να μην πιστεύουμε ότι βιώνουμε απλά ένα διάλειμμα διόρθωσης, χρονικής και τιμών, μπροστά στις μεγάλες αποδόσεις του έτους και να εικάζουμε ότι ακόμα έχουμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες ”συγκινήσεις” και ανόδους στο μέλλον. Φαίνεται οι αγοραστές δεν βιάζονται να αγοράσουν και ο μόνος λόγος επιμένουμε ότι είναι τα τραπεζικά “πακέτα”. Συντήρηση δυνάμεων λοιπόν μέχρι ο… αφέτης να πατήσει την σκανδάλη».