ΓΔ: 2611.77 1.64% Τζίρος: 295.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο

Ζελένσκι: Συνεργασία με συμμάχους για συμβιβασμό χωρίς υποχώρηση

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, διατηρώντας τις «κόκκινες γραμμές» του και ζητώντας ένταξη σε ΕΕ–ΝΑΤΟ ως εγγύηση ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους του αναφορικά με το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Στόχος είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα ενισχύει και δεν θα αποδυναμώνει την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Crimean Platform στη Σουηδία, ο Ζελένσκι, μέσω βιντεοσύνδεσης, υπογράμμισε πως η Ρωσία οφείλει να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιμης σημασίας.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου επανέλαβε ότι το Κίεβο διατηρεί σταθερά τις "κόκκινες γραμμές" του στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτές αφορούν την αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών, τον περιορισμό στον αριθμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και τους περιορισμούς στις μελλοντικές συμμαχίες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει διαρκώς αυτές τις θέσεις, αν και έρχονται σε αντίθεση με το αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κίεβο.

Επιπλέον, ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ, μιλώντας στη σύνοδο, σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα παρασχεθούν στη χώρα και να συμπεριληφθεί σε κάθε ειρηνευτικό σχέδιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τελευταία ευκαιρία του Ιράν οι συνομιλίες για το Στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με το Ιράν, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για συμφωνία, ενώ χαρακτήρισε την ιρανική ηγεσία «διπρόσωπη» μετά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για ειρήνη το φθινόπωρο μέσω πιέσεων στη Μόσχα

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να ενταθούν οι πιέσεις στη Ρωσία έως το φθινόπωρο, συνδυάζοντας επιθέσεις drones, κυρώσεις και διπλωματία, ώστε να αναγκαστεί σε ειρήνη, αν και παραμένει αβέβαιος πότε θα συμβεί αυτό.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ σε Ιράν – Διαλέξτε συμφωνία ή παράδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ιρανική ηγεσία "διπρόσωπη" και προειδοποίησε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός δεν θα λήξει χωρίς "συμφωνία ή παράδοση", τονίζοντας ότι συνομιλίες δεν γίνονται όπως υποστηρίζει το Ιράν.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία παρατείνει τη στρατιωτική θητεία στους 11 μήνες

Ξεκίνησε η νέα στρατιωτική θητεία στη Δανία με διάρκεια 11 μηνών για 1.600 νεοσύλλεκτους, στο πλαίσιο ενίσχυσης της άμυνας λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και γυναίκες, ενώ στρατεύσιμοι θα σταλούν και στη Γροιλανδία.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι σαουδαραβικά τάνκερ επέστρεψαν από τον Κόλπο του Άντεν

Έξι σαουδαραβικά υπερδεξαμενόπλοια έστρεψαν την πορεία τους προς τη νότια Αφρική, αποφεύγοντας τον Κόλπο του Άντεν λόγω απειλών από τους Χούθι, αντί να περάσουν από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Ένα από αυτά κατευθύνεται στο Γιβραλτάρ.