ΓΔ: 2253.17 -1.99% Τζίρος: 37.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:35:54
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κυβερνητικό κτίριο, Ουκρανία.

Ζελένσκι: Συνεργασία με συμμάχους για συμβιβασμό χωρίς υποχώρηση

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, διατηρώντας τις «κόκκινες γραμμές» του και ζητώντας ένταξη σε ΕΕ–ΝΑΤΟ ως εγγύηση ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους του αναφορικά με το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Στόχος είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα ενισχύει και δεν θα αποδυναμώνει την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Crimean Platform στη Σουηδία, ο Ζελένσκι, μέσω βιντεοσύνδεσης, υπογράμμισε πως η Ρωσία οφείλει να πληρώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι κρίσιμης σημασίας.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου επανέλαβε ότι το Κίεβο διατηρεί σταθερά τις "κόκκινες γραμμές" του στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτές αφορούν την αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών, τον περιορισμό στον αριθμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και τους περιορισμούς στις μελλοντικές συμμαχίες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει διαρκώς αυτές τις θέσεις, αν και έρχονται σε αντίθεση με το αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κίεβο.

Επιπλέον, ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ, μιλώντας στη σύνοδο, σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα παρασχεθούν στη χώρα και να συμπεριληφθεί σε κάθε ειρηνευτικό σχέδιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ανταλλαγή 205 αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 205 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις τους. Η πλειονότητα των Ουκρανών αιχμαλώτων ήταν κρατούμενοι από το 2022, ενώ αντίστοιχα επέστρεψαν και Ρώσοι στρατιώτες.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ανταλλαγή 205 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα από 205 αιχμαλώτους πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Η ανταλλαγή έγινε στο πλαίσιο τριήμερης κατάπαυσης πυρός που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τασούλας: Αδιαπραγμάευτα τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε ξηρά και θάλασσα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα και απόλυτα προστατευμένα, αγνοώντας προκλήσεις ή απειλές, ενώ επαίνεσε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο.
Σημαία Λιθουανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν για επανεκκίνηση εξαγωγών ποτάσας Λευκορωσίας

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Λιθουανία να επιτρέψει στη Λευκορωσία τη χρήση του βασικού λιμανιού της για εξαγωγές λιπασμάτων, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η στάση υπέρ των κυρώσεων παραμένει αμετάβλητη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα τοποθετηθεί σύντομα για Ταϊβάν, λέει ο Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα της Ταϊβάν εντός των επόμενων ημερών, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.