ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα υψηλά 13 ετών δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τόσο η διόρθωση της περασμένης Πέμπτης (-0,93%), όσο και η ενδοσυνεδριακή χθεσινή (έως -0,54%), όχι μόνο δεν διατάραξαν τα κεκτημένα της αγοράς, αλλά στα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 1.435 μονάδες, κρατώντας με άνεση τα προηγούμενα υψηλά.

Μάλιστα, χθες ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και έκλεισε οριακά θετικός και σε νέα υψηλά 13 ετών παρά τις αυξημένες πιέσεις στον ΟΠΑΠ (-3,47%) λόγω αποκοπής μερίσματος και παρά τη διόρθωση άνω του 1% μετοχών με επιρροή όπως Πειραιώς, Alpha Bank, HelleniQ Energy, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Η βελτίωση του διεθνούς κλίματος και η απομάκρυνση του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με την παγίωση της διαφοράς του κυβερνώντος κόμματος έναντι της αντιπολίτευσης σε επίπεδα που –όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις– δεν θα δημιουργήσουν οποιοδήποτε θέμα «νομιμοποίησης» της κυβέρνησης, έχουν δώσει στην αγορά την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία, ώστε να εστιάσει εκ νέου στα θεμελιώδη.

Η εστίαση στα θεμελιώδη ωφελεί τα μέγιστα το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αποτιμήσεις, αυξάνοντας παράλληλα και τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ μεγεθών κατά την τρέχουσα χρήση. Ήδη φαίνεται πως «κλειδώνει» το ρεκόρ μεγεθών για το 2023, καθώς χθες ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ενώ και οι μικρότερες εταιρείες, όπως η AS Company έχουν επίσης ρεκόρ μεγεθών, ενώ και το 2024 έχει ξεκινήσει καλά, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τριμήνου από τη Mytilineos, αλλά και την Παπουτσάνης.

Πλέον έρχεται η σειρά των τραπεζών να δημοσιεύσουν μεγέθη πρώτου φετινού τριμήνου, καθώς σήμερα ανακοινώνει η Πειραιώς Financial και αύριο η Εθνική, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές και τους αναλυτές να προεξοφλούν μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου. Την ίδια ώρα, το μπαράζ των θετικών εκτιμήσεων για τον κλάδο συνεχίζεται, με εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να ανεβάζουν τις τιμές – στόχους.

Συνάμα, στην ευρύτερη αγορά υπάρχει επιχειρηματική κινητικότητα και πέραν των μεγάλων και γνωστών πρωτοβουλιών στον κλάδο της πληροφορικής και της ενέργειας. Χθες είχαμε placement για το 15% της AustriaCard, που αναμένεται να λειτουργήσει εποικοδομητικά για τη μετοχή της καλής αυτής εταιρείας, που όμως στην ουσία ήταν εκτός συναλλαγών με πολύ μικρό free float, ενώ στην Doppler εισήλθε στρατηγικός επενδυτής, αλλά και σε μη εισηγμένες εταιρείες, όπως η ΕΨΑ, λαμβάνουν χώρα επιχειρηματικές διεργασίες και αλλαγές στο μετοχολόγιο.

Όλα αυτά απλώς επιβεβαιώνουν το γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και την ελκυστικότητα των ελληνικών assets, ενώ δείχνουν και την αφύπνιση και πιθανότατα την αλλαγή νοοτροπίας που λαμβάνει χώρα σε αρκετούς ιδιοκτήτες, εισηγμένων και μη εταιρειών, που διακρίνουν ότι η εποχή ενδείκνυται για κινήσεις εξωστρέφειας και ανάπτυξης και όχι για περιχαρακώσεις στα κεκτημένα.

Από εκεί και πέρα, μετά την αντίδραση σχεδόν 8% που έχει κάνει η αγορά από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων όπου ο Γ.Δ. κερδίζει σχεδόν 100 μονάδες, μια πιο σοβαρή διόρθωση μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή, αν και εφόσον δοθεί η αφορμή.

Πάντως, όπως φαίνεται ο Απρίλιος –χάρη στο ντεμαράζ των τελευταίων συνεδριάσεων όπου ο Γ.Δ. κλείνει ανοδικά στις οκτώ από τις εννιά τελευταίες– θα επιβεβαιώσει την καλή παράδοση που τον θέλει να είναι συνήθως θετικός. Ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,33% το μήνα, μολονότι έφτασε τις πρώτες δύο εβδομάδες να υποχωρεί κατά 4,57%. Ο FTSE 25 είναι στο +3,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,13%. Σε επίπεδο τετραμήνου, ο Γ.Δ. κερδίζει 12,55%, o FTSE 25 είναι στο +13,30%, ενώ ο τραπεζικός στο +18,33%.

Θυμίζουμε πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιάζουσα καθώς έχει μόνο τρεις συνεδριάσεις λόγω των αργιών Μ. Τετάρτης και Μ. Παρασκευής, ενώ εύλογα υπάρχει και κάποια μείωση πρωτοβουλιών, λόγω εορτών. Αυτό έγινε και χθες που ο τζίρος από τα 146 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας έπεσε στα 116,1 εκατ. ευρώ, με τα 50 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ 9,74 εκατ. ευρώ ήταν συναλλαγές στην Epsilon Net λόγω της δημόσιας πρότασης.

Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι ότι κορυφαία blue chips βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως Jumbo, Τιτάν και Cenergy Holdings, την ώρα που η αγορά βρίσκει διαρκώς νέους πρωταγωνιστές, όπου χθες ξεχώρισαν τα ενεργειακά και βιομηχανικά «χαρτιά» όπως Cenergy, Τιτάν, Viohalco, Motor Oil, και κατά δεύτερο λόγο οι Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ElvalHalcor.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Η επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες και οι κινήσεις των ξένων στο ΧΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο πήραν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στις 1.300 μονάδες. Ανεβάζουν τον πήχη για Γ.Δ. και τράπεζες Goldman και M. Stanley. Γιατί δεν είναι ανησυχητικές οι εκροές από ξένους.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικές μετοχές: Από το ράλι, στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας

Ξεπέρασαν το 10% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη τον Μάρτιο, ενώ είχε φτάσει να κερδίζει 45% το πρώτο δίμηνο και 82% από τον Οκτώβριο. Πλήγμα από την αιφνίδια και δραματική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.