Αποφυγή των ευρωπαϊκών μετοχών, για τις οποίες εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε «ελεύθερη πτώση» συστήνουν οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε αντίστοιχη έρευνα της Bank of America.
Την ίδια ώρα, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed αλλά και της διαφαινόμενης διάψευσης των εκτιμήσεων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν τις μειώσεις επιτοκίων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με εξαίρεση αυτής των ελληνικών, κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η απόδοση για το ελληνικό 10ετές υποχωρεί έστω και οριακά κατά 0,4% στο 3,950%.
Σε ό,τι αφορά τους διαχειριστές τονίζουν ότι τα μεγέθη β’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήταν απογοητευτικά, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για αρνητική πορεία των μετοχών τους επόμενους μήνες.
Η μηνιαία έρευνα της Bank of America έδειξε ότι το 71% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων αναμένουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη θα εξασθενήσουν τους επόμενους μήνες, από 66% τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με ένα 29% των διαχειριστών κεφαλαίων να χαρακτηρίζουν τις μετοχές στην περιοχή ως υπερτιμημένες.
Ο δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει άνοδο περίπου 7% μέχρι στιγμής φέτος, αν και την Τρίτη σημείωσε χαμηλό πέντε εβδομάδων εν μέσω μιας παγκόσμιας πώλησης μετοχών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την υγεία της κινεζικής οικονομίας και τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με πολλαπλασιαστή 12μηνης προθεσμιακής σχέσης τιμής προς κέρδη περίπου 12,6 φορές, λίγο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Οι απογοητευτικές ανακοινώσεις κερδών για το δεύτερο τρίμηνο από τις ευρωπαϊκές εταιρείες συνέβαλαν στην κακή διάθεση μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων. Ενώ το 44% των ευρωπαϊκών εταιρειών υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, αποτυχίες αναφέρθηκαν από το 30% των εταιρειών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Ο Τζ. Μαγκανιότι, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, σημείωσε ότι η μέση αντίδραση της τιμής της μετοχής σε μία ημέρα για μια εταιρεία που ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο ήταν άνοδος 0,81 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με πτώση 1,65 ποσοστιαίων μονάδων για την απώλεια προβλέψεων.
«Οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να υποαποδίδουν περισσότερο όταν μια εταιρεία χάνει τις προσδοκίες παρά να υπεραποδίδουν όταν ξεπερνά [τις προβλέψεις των αναλυτών]», σημείωσε. Τα κέρδη ανά μετοχή για τις εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες συνολικά αναμένεται να μειωθούν κατά 1,8% φέτος, σύμφωνα με την κοινή πρόβλεψη των χρηματοοικονομικών αναλυτών. Τα κέρδη για τους τομείς της ενέργειας και των υλικών προβλέπεται να μειωθούν κατά 29,7% και 33,2%, αντίστοιχα, το 2023, αντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 13,8% για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Ωστόσο, η έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα 31% των διαχειριστών κεφαλαίων δεν αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί σε ύφεση τους επόμενους 18 μήνες. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το 14% που είχε αυτή την άποψη μόλις τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να αφήνει την πλειοψηφία - ένα καθαρό 60% - των διαχειριστών κεφαλαίων που αναμένουν παγκόσμια ύφεση πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αρχίσει να προσελκύει μεγαλύτερη προσοχή από τους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς η εμπιστοσύνη στις προοπτικές των μετοχών της ηπειρωτικής Ευρώπης έχει αποδυναμωθεί. Το κλίμα απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτιώθηκε αισθητά τον Αύγουστο, με ένα 24% των διαχειριστών να τρέχει με υπερεπενδεδυμένη θέση στις αρχές του μήνα, μια απότομη αντιστροφή από τον Ιούλιο, όταν η καθαρή υποεπενδεδυμένη θέση ήταν μείον 8%.
Ο FTSE 100 έχει υποαποδώσει φέτος σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς δεικτες, σημειώνοντας πτώση 0,9%. «Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο θετικοί όσον αφορά τις προοπτικές των ενεργειακών μετοχών, ενός βασικού τομέα για τη βρετανική αγορά μετοχών, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της νέας αδυναμίας της στερλίνας, η οποία παρέχει ώθηση στους εισηγμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους», δήλωσε ο Αν. Μπράκερ, στρατηγικός αναλυτής της BofA στο Λονδίνο. Η τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του αργού τύπου Brent θα είναι κατά μέσο όρο 90 δολάρια το βαρέλι το 2024, από 80 δολάρια φέτος.
Ράλι για τις αποδόσεις των ομολόγων
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεύρυναν την άνοδό τους στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία διέψευσαν τις εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να σταματήσουν ή να αρχίσουν να αντιστρέφουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο 4,31% την Πέμπτη, μόλις λίγο κάτω από το ανώτατο επίπεδο του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2007. Η αντίστοιχη απόδοση των βρετανικών ομολόγων έκανε άλμα σε υψηλό 15 ετών, ενώ η αντίστοιχη γερμανική αυξήθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
«Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν πιο σταθερά, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν λίγη ακόμη δουλειά να κάνουν», δήλωσε ο Π. Νεβνάχα, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities.
Η απόδοση ενός δείκτη του Bloomberg για τις συνολικές αποδόσεις του παγκόσμιου κρατικού χρέους αυξήθηκε στο 3,3% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως έχουν «χαρίσει» στους επενδυτές απώλειες 1,2% φέτος, καθιστώντας την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τη χειρότερη απόδοση στους κύριους δείκτες χρέους του Bloomberg.
Οι υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Οι επενδυτές άντλησαν φέτος 127 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα του Δημοσίου, σε ρυθμό ρεκόρ έτους, ανέφερε η Bank of America Corp. την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.