Οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οδηγούν σε ράλι τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος δανεισμού ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομιών, και σε βουτιά τις μετοχές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πιέσεις, να εμφανίζει καλύτερη εικόνα.
Στην κορυφή του ράλι βρίσκονται οι αποδόσεις για τα 10ετή ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, καθώς έφθασαν στο 4,2% και 4% αντίστοιχα, καθώς πρόκειται για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες με «επικίνδυνα» επίπεδα χρέους, έστω και εάν η ΕΚΤ θέτει σε εφαρμογή το νέο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης, ΤΡΙ. Όμως οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις 241 μονάδων βάσης μέχρι τον Ιούλιο του 2023, διπλάσιες από αυτές που ανέμεναν μόλις πριν από έναν μήνα.
«Βουτιά» για τον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων του Bloomberg
Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αρχίζουν να υιοθετούν την ιδέα ότι μια κάποτε αδιανόητη jumbo αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να έρθει μέχρι τον Οκτώβριο. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο διοικητής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ προέτρεψε σε μια «ισχυρή» αντίδραση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού 9,1% την Τετάρτη, όταν θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν πόσο επιθετικά πρέπει να αυξήσουν το κόστος δανεισμού.
Αντίθετα ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, συγκαταλέγεται μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών που είναι υπέρ μίας πιο προσεκτικής και σταδιακής αύξησης του κόστους δανεισμού. Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε ότι το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου είναι «ένα ισχυρό εργαλείο» που καθησύχασε εν μέρει τις προηγούμενες ανησυχίες για πιθανή δυσμενή αντίδραση των αγορών απέναντι στη συσταλτική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής. Διευκρίνισε όμως ότι, παρά την ύπαρξη αυτού του νέου εργαλείου, δεν θα έβλεπε ευνοϊκά μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
«Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα της συζήτησής μας στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά προτιμώ [η προσέγγισή μας] να παραμείνει σταδιακή και ευέλικτη», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια τόσο μεγάλη αύξηση. «Άλλωστε, ο σταδιακός χαρακτήρας, η ευχέρεια επιλογής και η ευελιξία είναι οι τρεις αρχές που καθοδηγούν τις μεταβολές της νομισματικής μας πολιτικής».
Την ίδια ώρα ο διεθνής δείκτης Bloomberg Global Aggregate Index, ο οποίος παρακολουθεί τις συνολικές αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης, βρίσκεται σε απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το να υποχωρήσει κατά 20% από το ανώτατο επίπεδό του, μετά από άλλη μια έξαρση πωλήσεων μετά το συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole.
Πτώση άνω του 1% για την Ευρώπη
Στο χαμηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων υποχωρεί ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 με απώλειες 1,42%, κινούμενος πτωτικά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες είναι περισσότερο «ευαίσθητες» στις αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες αγγίζουν το 2%. Πτωτικά, όμως, κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των ωφελημένων τομέων σε περίπτωση αύξησης επιτοκίων, αλλά τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι και τόσο θετικά.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η αδύναμη ζήτηση σήμαινε ότι τα εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να πουλήσουν όσα κατασκεύαζαν και δημιούργησαν αποθέματα έτοιμων προϊόντων με ρυθμό ρεκόρ. Αυτό καταφθάνει μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό.
«Η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνεχίζει να επιδεινώνεται ενόψει της συνεδρίασης, με σαφείς ενδείξεις ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας που προκύπτει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία», εκτιμά η Morgan Stanley.
Απώλειες και στο ΧΑ
Εικόνα καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί η εγχώρια, με «βαρίδι» τη μετοχή της Coca-Cola HBC, η οποία αποδυναμώνεται περισσότερο από 3%.
Ο Γενικός Δείκτης στις 13:22 υποχωρεί 0,7% στις 850,33 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 29,12 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από πακέτο της Motor Oil, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 2,7 εκατ. Απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 61, έναντι 40 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Απώλειες 0,54% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,72%.
Θετικό γύρισμα για τον τραπεζικό δείκτη στο +0,16%, χάρη στην αρκετά καλή πορεία των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, με κέρδη 0,97% και 0,42% αντίστοιχα. Αντίθετα πτώση 0,41% υποχωρεί η Eurobank, ενώ στο -0,19% κινείται η Εθνική Τράπεζα.
Αρκετές οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες κινούνται με θετικό πρόσημο, εκ των οποίων ξεχωρίζει αυτή της Sarantis με κέρδη 1,99%, τη ΔΕΗ να σβήνει τις αρχικές απώλειες και να βρίσκεται στο +1,44%, ενώ στο +1,04% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ. Επιστροφή σε περιβάλλον μεγάλων πιέσεων για την Coca-Cola HBC στο -3,86%, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,82%