Επιστροφή του επενδυτικού πανικού της Δευτέρας καταγράφεται τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις τόσο μετοχών όσο και κρατικών ομολόγων.
Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να παταχθεί ο πληθωρισμός, με κορυφαίο γεγονός τη χθεσινοβραδινή αύξηση κατά 0,75% από τη Fed, τη μεγαλύτερη από το 1994, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να έχει μεγάλες άμυνες, με τον Γενικό Δείκτη στις 12:35 να υποχωρεί άνω του 2% στις 821,57 μονάδες, ενώ αυξημένη είναι η αξία των συναλλαγών στα 23,93 εκατ. ευρώ. Στο -2,35% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ απώλειες 2,30% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης.
Επίθεση πωλητών εκδηλώνεται στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη στο -3,86%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 3,64%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 3,80%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 4,33% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 3,59% χαμηλότερα.
Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με έστω και μικρά κέρδη είναι αυτή της Ελλάκτωρ στο +0,12%, ενώ αμετάβλητος παραμένει ο τίτλος της Coca-Cola HBC. Απώλειες 2,68% για ΟΤΕ, πτώση 2,77% για ΔΕΗ και υποχώρηση 1,98% για ΟΠΑΠ.
Αρνητική επίδραση στην ελληνική αγορά έχει και η νέα εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, το προθεσμιακό συμβόλαιο του οποίου έχει ενισχυθεί 54% σε διάστημα τριών ημερών, καθώς η Gazprom μειώνει τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για την οικονομία αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα, καλύπτοντας περί το 40% του μείγματος και ο κρατικός προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί με την υπόθεση ότι η μέση τιμή για το 2022 θα διαμορφωθεί στα 100 ευρώ. Αν η τιμή αυτή ξεπεραστεί και προκειμένου να διατηρηθεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης των καταναλωτών για τις τιμές του ρεύματος, τότε θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, περιορίζοντας και τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Sell off στην Ευρώπη – Νέα αύξηση στις αποδόσεις ομολόγων
Εξόχως αρνητικό το κλίμα τόσο στην Ευρώπη όσο και για τα futures της Wall Street, με τις κεντρικές τράπεζες να αποτελούν την αφορμή για τις ρευστοποιήσεις.
Η χθεσινή αύξηση από τη Fed ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά η μάχη κατά του πληθωρισμού μόλις έχει ξεκινήσει και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που τονίζουν ότι για να νικηθεί το μεγάλο θύμα θα είναι η ανάπτυξη. Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε τους πάντες με αύξηση επιτοκίων, ενώ όλοι αναμένουν ότι ανάλογη κίνηση θα πραγματοποιήσει σήμερα και η Τράπεζα της Αγγλίας.
Επίσης, η ΕΚΤ, έχει προαναγγείλει την πρώτη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουλίου και άλλη μία κατά 0,50% τον Σεπτέμβριο, ενώ η χθεσινή της φραστική παρέμβαση για την αγορά ομολόγων είχε μόνο πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σκαρφαλώνει, εκ νέου, άνω του 4%, ενώ για το γερμανικό έχει φθάσει στο δυσθεώρητο για τα δεδομένα της οικονομίας της χώρας στο 1,8%.
Όσο για τις μετοχές, το κόκκινο επικρατεί και στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον Stoxx 600 στο -2,17%, τον γερμανικό DAX να έχει απώλειες 2,89%, τον βρετανικό FTSE 100 και τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρούν 2,29%. Πτώση 2,89% για τον ιταλικό FTSE MIB και 1,63% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35. Μεγάλες οι πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει απώλειες 1,90%, ενώ άνω του 2% υποχωρούν τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq.
Απτόητο το ράλι στο φυσικό αέριο, με άνοδο που ξεπερνά το 14% στα 138 ευρώ, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχονται οι τιμές πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 0,53% στα 117,85 δολάρια και το αμερικανικό αργό να βρίσκεται στο -0,46% στα 114,80 δολάρια.