ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Άντεξαν την τραπεζική θύελλα οι αγορές αλλά φοβούνται τώρα την ύφεση

Κρατάει κέρδη 7% ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, παρά τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών. Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση τις αγορές.

Η μίνι τραπεζική κρίση μπορεί να τάραξε αρκετά τις αγορές αλλά σίγουρα δεν τις «διέλυσε» με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να εμφανίζει κέρδη 7% από την αρχή του έτους. 

Παράγοντας που στήριξε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και τοποθετήσεις στις μετοχικές αγορές ήταν, μεταξύ άλλων, ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Την ίδια ώρα η κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και η εξ ανάγκης συγχώνευση με τη UBS δημιούργησαν ένα αρνητικό περιβάλλον, το οποίο, όμως, ξεπεράστηκε σταδιακά. 

Οι αναλυτές, όπως σημειώνει το Reuters, σπεύδουν, όμως, να υπογραμμίσουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές και παραμένουν αρκετά σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα και φυσικά πτώση στις μετοχικές αποτιμήσεις. 

«Σφιχτή» χρηματοδότηση 

Η απόσυρση μεγάλου αριθμού καταθέσεων από τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες αλλά και η απόφαση των ελβετικών αρχών να «σβήσουν» ομόλογα ΑΤ1 αξίας 17 δισ. δολαρίων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε μία αγορά από την οποία δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες. 

Όταν, όμως, οι τράπεζες δυσκολεύονται να δανειστούν και παράλληλα φοβούνται εκροές καταθέσεων αυτό τις οδηγεί να περιορίζουν και αυτές την παροχή δανείων. Σύμφωνα με έρευνες των κεντρικών τραπεζών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη οι τράπεζες έχουν αρχίσει να καθιστούν πιο αυστηρά τα κριτήρια για την παροχή δανείων. Η μείωση των χορηγήσεων δημιουργεί ένα σπιράλ αρνητικών εξελίξεων, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους τόκους, γεγονός που πλήττει τόσο τα κέρδη τους όσο και τις αποτιμήσεις των μετοχών τους. 

«Η αυστηροποίηση των όρων δανεισμού τείνει να συσχετίζεται με την ύφεση και το χρηματιστήριο τείνει να πέφτει κατά τη διάρκεια της ύφεσης», σημειώνει ο Τζέισον Ντα Σίλβα, αναλυτής της Arbuthnot Latham και προσθέτει «αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι».

Πλήγμα για τις μετοχές οι αυστηρότεροι κανόνες χρηματοδότησης

 

«Σύννεφα» ύφεσης

Παραδοσιακά όταν ξεκινά μία ύφεση στις ΗΠΑ αυτή διαχέεται και στην υπόλοιπη υφήλιο, πλήττοντας, μεταξύ άλλων και τις μετοχές. Ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ που δείχνει την ευρωστία της οικονομικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, κλείνοντας τον πέμπτο διαδοχικό μήνα συρρίκνωσης.  Όπως έδειξαν τα στοιχεία «μία ύφεση αναμένεται στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες»,. Εκτιμά ο Όλιβερ Άλεν, αναλυτής της Capital Economics και σημειώνει ακόμη ότι «η υποχώρηση θα πλήξει δραματικά τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου», όπως οι μετοχές.

Έρχεται το τέλος για το bear market rally;

 

Τεχνολογία, ο κλάδος - κλειδί

Τα κέρδη των αγορών από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν στηριχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς ο κλάδος είναι σχεδόν στο «απυρόβλητο» σε περιόδους ύφεσης. Ο τεχνολογικός δείκτης του MSCI World έχει ενισχυθεί 20% από την αρχή του έτους, ενώ οι αντίστοιχοι τραπεζών, υγείας και ενέργειας είναι είτε αμετάβλητοι είτε έχουν υποχωρήσει. 

Παράλληλα το 92% της αύξησης κατά 7% του S&P 500 στο α’ τρίμηνο οφείλεται στις επτά κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές που είναι εισηγμένες στον δείκτη, όπως δείχνουν στοιχεία της Citi. Σύμφωνα με τον Στιούαρτ Κάιζερ, αναλυτή της Citi για την αμερικανική αγορά, οι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν ότι οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή, καθώς διαθέτουν, σε γενικό πλαίσιο, ισχυρούς ισολογισμούς και χαμηλό χρέος. Ο Κάιζερ τονίζει, όμως, ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο εάν η ύφεση είναι ήπια, εάν είναι «επιθετική» τότε η καλύτερη επιλογή είναι μία: «πουλήστε μετοχές».

Η ισχυρή πορεία του τεχνολογικού τομέα

 

Τραπεζικές ανησυχίες 

Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας εδώ και 20 χρόνια όπου οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν άνω του 10% αλλά ο MSCI World δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της Morgan Stanley. Αυτή η ιστορική σχέση μπορεί να έχει αποδυναμωθεί επειδή η αγορά «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σημαντική μετάδοση από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην ευρύτερη οικονομία», σημειώνει η Morgan Stanley. 

Ο Φλόριαν Ιέπο, κορυφαίος αναλυτής της Lombard Odier Investment Management, ο οποίος διατηρεί υποεπενδεδυμένη θέση στις παγκόσμιες μετοχές από τον Ιανουάριο του 2022, προειδοποίησε ότι τα τραπεζικά προβλήματα θα μπορούσαν οδηγήσουν και τις υπόλοιπες μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα. «Οι τράπεζες είναι πιθανό να δανείζουν πολύ λιγότερο στην οικονομία. Το υψηλότερο κόστος των πιστώσεων θα αποδυναμώσει τα κέρδη, προκαλώντας μια στροφή από τις μετοχές στα ομόλογα», προβλέπει. 

«Βουτιά» για τράπεζες, θετική πορεία για τις μετοχές διεθνώς

 

Η αγορά ομολόγων 

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων είναι υψηλότερες από αυτές των 10ετών. Αυτή η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, που συχνά αποτελεί προάγγελο ύφεσης, έγινε τον περασμένο μήνα η πιο επιθετική των τελευταίων 42 ετών. 

Από το 1967, οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων έχουν συμβεί κατά μέσο όρο 15 μήνες πριν από την ύφεση, σύμφωνα με την Barclays. Ενώ οι μετοχές μπορούν να ενισχυθούν καθώς η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται, το ράλι δεν είναι συχνά διατηρήσιμο. Ο S&P 500 κατά μέσο όρο έφτασε στο ανώτατο σημείο του κύκλου μόλις τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, διαπίστωσε η Barclays.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τις μετοχές να συνεχίσουν να ενισχύονται ακόμη και όταν (η) καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται», δήλωσε ο Εμ. Κάου της Barclays και προσέθεσε ότι «αλλά η αγορά ομολόγων κοιτάζει μπροστά και έχει την άποψη ότι η τρέχουσα δύναμη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει». 

Σήμα ύφεσης από την αγορά ομολόγων

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Τι αναμένουν για οικονομία, μετοχές και ομόλογα οι κορυφαίοι αναλυτές

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία των αγορών αλλά και των οικονομιών, με τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τι βλέπουν οι θεσμικοί για τις αγορές: Ποιος κλάδος θα πρωταγωνιστήσει

Πρώτες και με διαφορά στις προτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2022 οι μετοχές του τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα της Natixis. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές.