Στην ασφάλεια του χρυσού και των κρατικών ομολόγων στρέφονται οι επενδυτές, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, μετά το deal για την απόκτηση της Credit Suisse από τη UBS αλλά και την απόφαση των ελβετικών αρχών να «εξαφανίσουν» ομόλογα υψηλού ρίσκου, ΑΤ1 της Credit Suisse, ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Απώλειες που ξεπερνούν το 60% για τον τίτλο της Credit Suisse, με την τιμή να προσαρμόζεται στην τιμή εξαγοράς, ενώ η UBS καταγράφει απώλειες άνω του -14%, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται οι μετοχές των περισσότερων κορυφαίων τραπεζών της Ευρώπης, με την Deutsche Bank στο -10,1%, την Commerzbank να έχει απώλειες 7,7%, τη BNP Paribas να υποχωρεί 7,5%, την HSBC στο -5,2% και τη UniCredit να αποδυναμώνεται 6,2%. Αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης Euro Stoxx Banks να εμφανίζει απώλειες που ξεπερνούν το 3%.
Την ίδια ώρα ράλι καταγράφει ο χρυσός, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 καθώς ενισχύεται 1,6% και φθάνει στο επίπεδο των 2.005,60 δολαρίων. Ανάλογη η εικόνα για την αγορά κρατικών ομολόγων, με μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί μετά από αρκετούς μήνες από το 2% και να διαμορφώνεται στο 1,958%, με ημερήσια πτώση που ξεπερνά το 7%,ενώ στο 3,986% υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού 10ετούς και στο 3,302% αυτή του γερμανικού 10ετούς.
Απώλειες 0,98% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 1,05%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 1,01%, ενώ 0,85% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Πτώση 1,69% για τον FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 1,46%. Στο «κόκκινο» και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει πτώση 1,04%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,96% και τον Nasdaq να κινείται 0,68% χαμηλότερα.
«Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την υγεία του τραπεζικού τομέα και αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για να δούμε αν οι αγορές θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν ή αν η κρίση εμπιστοσύνης θα συνεχιστεί», εκτιμά ο Ματιέ Ράχτερ, αναλυτής της Bank Julius Baer. «Το σβήσιμο των ομολόγων AT-1 φαίνεται να έχει προκαλέσει κάποιο πανικό στην αγορά ομολόγων - δεν είναι χρήσιμο».
Οι ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα -που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank- έχουν ταράξει τις ευρωπαϊκές μετοχές αυτόν τον μήνα. Η κρίση στην Credit Suisse έχει επίσης επιβαρύνει το κλίμα και έχει κλονίσει τις προοπτικές για τις τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες αποτελούσαν το αγαπημένο εμπόριο μετοχών του 2023 με βάση τα στοιχήματα για υψηλότερα επιτόκια.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Εμ Κάου, μείωσε την αξιολόγησή του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε market weight από overweight, επικαλούμενος τον υψηλότερο ρυθμιστικό έλεγχο του κλάδου. «Η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν είναι πιθανό να είναι τόσο εξοντωτική όσο η Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση», έγραψε σε σημείωμά του ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της Yardeni Research. «Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση εάν προκαλέσει πιστωτική κρίση σε ολόκληρη την οικονομία».
Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται να δημοσιεύσει την ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Ο Ράχτερ της Julius Baer δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η Fed θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.
Σε ελεύθερη πτώση η αγορά πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 3,60% στα 70,34 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 3,63% στα 64,47 δολάρια. Ακόμη μεγαλύτερες οι πιέσεις για το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου να υποχωρεί 7% στα 39,82 ευρώ.
Μεγάλες οι πιέσεις και για τις ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 2,55%, τον ιαπωνικό Nikkei να έχει πτώση 1,42%, ενώ ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα για τον κινεζικό Shanghai Composite που αποδυναμώθηκε 0,48%.