ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

«Φορτωμένο» με κέρδη το Χρηματιστήριο, στην τελική ευθεία των εκλογών

Άνοδος 3,5% μέσα στον Ιούνιο και 36% από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές βλέπουν ότι το χρηματιστήριο είναι υπεραγορασμένο και στις επόμενες συνεδριάσεις είναι πιθανή μια διορθωτική κίνηση.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπαίνει από σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς μόλις δέκα συνεδριάσεις έμειναν πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 25ης Ιουνίου που θα κρίνει πολλά για τα επόμενα χρόνια και θα οριοθετήσει την πορεία της χώρας στην οικονομία, τις επενδύσεις και το χρηματιστήριο.

Έχοντας ήδη προεξοφλήσει και μάλιστα με πειστικό και εμφατικό τρόπο ότι το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών θα δώσει στο κόμμα της Ν.Δ. μια ηχηρή αυτοδυναμία με πρωτοφανή –μετά το ‘74– υπεροχή βουλευτικών εδρών από το δεύτερο κόμμα, η αγορά δεν αποκλείεται αυτό το πενθήμερο να προσπαθήσει να ισορροπήσει και να αφομοιώσει τα κεκτημένα.

Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν αναμένονται από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων ή από μακροοικονομικές και μικροοικονομικές ειδήσεις, οπότε η αγορά καλείται να… πορευτεί με τα τρέχοντα καύσιμα, που έχουν ήδη δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις, σε εβδομαδιαίο, μηναίο αλλά και ετήσιο ορίζοντα.

Ευρύτερα στις αγορές, αυτή την εβδομάδα θα κυριαρχήσουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς αναμένεται ότι η Fed θα «παγώσει» τις αυξήσεις επιτοκίων, δίνοντας τα πρώτα αισιόδοξα «σήματα» για την έκβαση της μάχης με τον πληθωρισμό, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις δικές της αυξήσεις, με άλλη μία δόση 0,25%.

Δεν αποκλείεται λοιπόν αυτό το πενθήμερο να δούμε τάσεις αποθέρμανσης πρωτίστως από τους ισχυρούς ξένους που έχουν ποντάρει πολύ μεγάλα κεφάλαια όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς ειδικά οι τελευταίες εβδομάδες έχουν μέσους τζίρους που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιδόσεις που συγκλίνουν με τους τζίρους που έκανε η αγορά το 2014, αλλά και το 2010.

Η αγορά, όπως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, βρίσκεται μόνιμα σε υπεραγορασμένα επίπεδα, έχοντας… ξεχειλώσει τους ταλαντωτές, εν μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού το οποίο συντηρεί η εναλλαγή πρωταγωνιστών καθώς και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μετοχές της μεσαίας αποτίμησης που την περασμένη εβδομάδα υπεραπέδωσαν.

Είναι τέτοια η… ορμή του momentum της αγοράς που, τουλάχιστον έως τώρα, επιτρέπει πρωτίστως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, οι οποίες αποφορτίζουν μόνο μερικώς τις υπερβολές, όμως από την άλλη πλευρά η κερδισμένη ρευστότητα που επανατοποθετείται, φέρνει τα… μετόπισθεν στην κορυφή, οδηγώντας δείκτες και μετοχές σε υψηλά πολλών ετών, ή και ιστορικά υψηλά.

Εύλογα, όπως οι αναλυτές επισημαίνουν, δείκτες και μετοχές χρωστούν μια διόρθωση – αποφόρτιση, ώστε να «δέσουν» οι τιμές και να επαναφορτιστούν με ρευστότητα οι κωδικοί. Από την άλλη πλευρά, σε μια αγορά που βγαίνει με ορμή από μια μακροχρόνια υποτίμηση και μια ιδιότυπη επενδυτική «καραντίνα», εύλογα οι προβλέψεις κλασικού τύπου ασφαλώς είναι επισφαλείς, όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία των πρώτων πεντέμισι μηνών του 2023.

Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. έχει «χτυπήσει» αλλεπάλληλα υψηλά εννέα ετών όλο το τελευταίο διάστημα. Ήδη τον μήνα Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας θετικά στις πέντε από τις έξι έως τώρα συνεδριάσεις καταγράφει άνοδο 3,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 6,38%.

Την περασμένη εβδομάδα, μολονότι οι συνεδριάσεις ήταν τέσσερις λόγω της αργίας της Δευτέρας, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,60%, ο FTSE 25 κέρδισε 3,69%, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 4,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 5,85%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, πλέον ο κεντρικός δείκτης κερδίζει 35,69% παραμένοντας σταθερά στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ο Large Cap ενισχύεται κατά 36,02%, ο Mid Cap μετά τη βελτίωση του τελευταίου διαστήματος είναι στο +34,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται με άνοδο 59,14%.

Οι μέσες συναλλαγές την εβδομάδα που παρήλθε διαμορφώθηκαν στα 154,5 εκατ. ευρώ παρ’ ότι δεν υπήρχε ούτε rebalancing ούτε αναδιάρθρωση δεικτών, που σημαίνει ότι στην αγορά συνεχίζονται τα μεγάλα πονταρίσματα από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 109,3 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2014.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της περασμένης εβδομάδας ήταν η αφύπνιση είτε μετοχών του Large Cap που είχαν μείνει πίσω, είτε το άνοιγμα των επενδυτών προς το χώρο της μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης. Δεν αναφερόμαστε σε μαζικά και στρεβλά φαινόμενα του απώτερου παρελθόντος όπου οι μετοχές κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση αγελαία και άκριτα, αλλά για ένα επιλεκτικό και διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που προσδίδει ένα νέο χρώμα στις συνεδριάσεις.

Το timing της αφύπνισης του μεσαίου χώρου συμπίπτει και με τις κινήσεις εξωστρέφειας και «φώτισης» αυτής της συνομοταξίας μετοχών από την πλευρά της διοίκησης του Χ.Α., καθώς αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί στη Γενεύη επενδυτική ημερίδα για την εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις τέτοιες εκδηλώσεις που θα γίνουν φέτος με τις επόμενες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, από τον Large Cap αφυπνίστηκαν μετοχές όπως ElvalHalcor (+9,07%), Alpha Bank (+11,46%), ΕΥΔΑΠ (+7%) και Lamda Development (+5,56%), ενώ ακόμη πιο εμφατική είναι η κίνηση κάποιων mid caps. Η Πλαστικά Θράκης, μετά την έκθεση – αναβάθμιση από την Eurobank Equities ενισχύθηκε 20,47% το τελευταίο διήμερο, η Αλουμύλ +21%, η Ολυμπιακή Τεχνική κέρδισε 18,18% την εβδομάδα, το Ιατρικό Αθηνών +14,41%, η Intracom Holdings +7,74%, ΕΥΑΘ +7,04% κ.λπ.

Συνάμα, και πολλά μικρότερα «χαρτιά» κάνουν κίνηση, όπως η Μαθιός (+12%), ενώ σε πολυετή υψηλά βρίσκονται μετοχές όπως Μοτοδυναμική, Ιντερτέκ, ΕΚΤΕΡ, Profile (διαρκή ιστορικά υψηλά), Τεχνική Ολυμπιακή και Βιοκαρπέτ.

Πιθανή η διόρθωση, σύμφωνα με τους αναλυτές

Την αυξημένη πιθανότητα διόρθωσης, αποφόρτισης και αφομοίωσης των κεκτημένων σημειώνουν οι αναλυτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, αναφέρει πως «τεχνικά και βραχυπρόθεσμα, η ζώνη των 1.260 – 1.270 μονάδων είναι ένας πρώτος σημαντικός στόχος που μπορεί να δώσει διόρθωση σε τιμές ή και σε χρόνο στο Γενικό Δείκτη. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι στις παρυφές των 1.400 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη των 1.120 – 1.150 μονάδων έχει γίνει σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης, ενώ όσο ο Γ.Δ. κλείνει πάνω από τις 1216 μονάδες η τάση παραμένει επιθετική».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «οι υπερτιμήσεις δεν είναι αμελητέες, καθώς και σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφονται εντονότατες υπερβολές, ενώ και τα μηνιαία διαγράμματα έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής. Το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο από το 2007, ωστόσο η τότε διάρκεια του ήταν περίπου δυόμισι χρόνια (2005 – 2007).

Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπροστά του μόνο την αντίσταση των 1.371 μονάδων που αντιστοιχεί στα υψηλά του 2014. Από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία επιπέδων δείκτη και κεφαλαιοποίησης καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση επισφαλή με βάση τις προβολές του παρελθόντος».

Ο αναλυτής της Beta τονίζει πως «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ξαναγράφονται από την αρχή τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη με βάση τα ισχύοντα στις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς καθώς οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2013 και 2015 έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και ανακολουθίες. Αν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις είναι υψηλό, φάνηκε ότι σαν σενάριο εξαντλείται πολύ ήπια δίνοντας οριζόντιες κινήσεις, ευνοώντας την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «το μεγάλο κέρδος είναι η αύξηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της αγοράς, η ταχύτερη αφομοίωση νέων και το γρήγορο μάζεμα των διορθώσεων που έχει βάλει σε προβληματισμό όσα χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός αγοράς. Πέρα από την εταιρική κερδοφορία και το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ιδιαίτερα ευοίωνο στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες: Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο ήταν θετική κατά 2,1%, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 2,8% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές με άνοδο έως 90% στο ράλι του ΧΑ μετά τις εκλογές

Κέρδη έως +59% στον FTSE 25 και έως +90% στον Mid Cap καταγράφουν οι ελληνικές μετοχές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιτόκια θα καθοδηγήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν ανησυχεί τους χρηματιστές η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ

Αναγκαία η διορθωτική κίνηση μετά το «φόρτωμα» της αγοράς με μεγάλα κέρδη. Δεν αναιρείται το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, ανοίγει ο δρόμος για είσοδο νέων κεφαλαίων. Τι δηλώνουν Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης στο BD.