ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.

Τον απόλυτο αρνητικό αιφνιδιασμό βιώνουν οι συμμετέχοντες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κατά τη διάρκεια των πρώτων είκοσι ημερών του Σεπτεμβρίου, καθώς το Χ.Α., έχοντας αυτονομηθεί πλήρως από τις διεθνείς τάσεις, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα εδώ και καιρό, καταγράφει βαριές απώλειες που φτάνουν έως το 18% για μετοχές του Large Cap.

Μάλιστα, η αγορά τείνει να χάσει όλο το ράλι που έκανε λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως λόγω της πρώτης αναμέτρησης που έγινε στις 21 Μαΐου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν αυτό που έδωσε «φτερά» στους αγοραστές, καθώς έφερε την απρόσμενη διαφορά των είκοσι μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης, o FTSE 25 αλλά και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισαν σε νέα χαμηλά 4μήνου, ενώ χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα είχαν δει στις 24 Μαΐου, ήτοι τρεις συνεδριάσεις μετά τις πρώτες εκλογές. Η αγορά δηλαδή είναι κοντά στο να χάσει όλο το εκλογικό ράλι. Βεβαίως, κρατάει σημαντική άνοδο ακόμη -29,09%- από την αρχή του χρόνου, όμως η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες έχει προβληματίσει έντονα.

Το Χ.Α. όχι μόνο «έκαψε» εντελώς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS αλλά και τη μη αναμενόμενη βελτίωση κατά δύο «σκαλιά» της βαθμολογίας από τη Moody’s, αλλά πλέον παρουσιάζει μια εικόνα που παραπέμπει σε ξεπούλημα με μεγάλες εκροές από τους ξένους.

Οι ξένοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν εκροές όλους τους τελευταίους μήνες και φαίνεται πως μια από τις αιτίες της ολοσχερούς αλλαγής σκηνικού είναι η αποχώρηση κάποιων funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, ή σε αγορές που δεν είχαν επενδυτική βαθμίδα. Η αποχώρηση αυτών των funds δεν απορροφάται επαρκώς από άλλα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ ακόμη δεν έχουν μπει στην αγορά τα συντηρητικά funds που κινούνται σε ώριμες αγορές, οπότε δημιουργείται ένα «κενό» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που οδηγεί χαμηλότερα δείκτες και μετοχές.

Συνάμα, οι ξένοι θεσμικοί φαίνεται πως ρευστοποιούν, μαζεύοντας κεφάλαια για να μπουν στα επικείμενα placements των τραπεζών και δη της Εθνικής. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο placement, καθώς το 20% της τράπεζες αποτιμάται περίπου σχεδόν σε 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα τραβήξει αρκετή ρευστότητα από το σύστημα, καθώς σε κάποιο βαθμό θα καλυφθεί μέσω ανακύκλωσης ήδη επενδεδυμένων κεφαλαίων στην αγορά.

Φαίνεται λοιπόν πως ο Σεπτέμβριος θα είναι ο έκτος διαδοχικός μήνας εκροών από τα αλλοδαπά χαρτοφυλάκια, καθώς όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ήταν πωλητές όλο το προηγούμενο πεντάμηνο. Τον μήνα Αύγουστο οι ξένοι είχαν εκροές 79,80 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο είχαν εκροές 97,16 εκατ., τον Ιούνιο έδωσαν μετοχές αξίας 190,85 εκατ. ευρώ, το Μάιο 95,46 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο 72,54 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά οι εκροές των προηγουμένων από τους ξένους, τις οποίες απορρόφησαν με αγορές οι Έλληνες επενδυτές, έφτασαν τα 535,81 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο θα καταγραφεί απολογιστικά μια νέα σημαντική εκροή ξένων κεφαλαίων από την αγορά, που οι εγχώριοι επενδυτές δεν καταφέρνουν να απορροφήσουν επαρκώς, με αποτέλεσμα να ανοίγει ένα χάσμα προσφοράς και ζήτησης και να πιέζονται οι τιμές.

Την ίδια ώρα και συνδυαστικά με όλα τα ανωτέρω, φαίνεται πως παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, τη δημοσιονομική σταθερότητα και το κόστος των φυσικών καταστροφών.

Ν. Χρυσοχοΐδης: Αιφνιδιασμός όλων – Οι αιτίες της πτώσης

Την παραδοχή ότι σύσσωμη η αγορά, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επενδυτές έχουν αιφνιδιαστεί αρνητικά από την απρόσμενη και μεγάλη σε έκταση πτώση της αγοράς, ειδικά σε μια συγκυρία αναβαθμίσεων, κάνει με δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης.

«Σε καμιά περίπτωση δεν περιμέναμε τέτοια πτώση (άνω του 10% από τα υψηλά) της αγοράς αυτό το διάστημα, καθώς κατά κοινή ομολογία και σύμφωνα με τα συμφραζόμενα που υπήρχαν έως πρότινος, αναμέναμε ένα καλό δίμηνο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Αυτό το κύμα πτώσης έχει κατά τη γνώμη μου τόσο τεχνικά, όσο και θεμελιώδη χαρακτηριστικά.

Τα τεχνικά είναι ότι η αγορά είχε ένα gap στην περιοχή των 1.150 μονάδων απ’ όπου ξεκίνησε το ράλι λόγω των πρώτων εκλογών, οπότε τώρα φαίνεται πως οδεύει να το κλείσει… Άρα, μια πτώση έως τις 1.150 μονάδες θεωρείται πολύ πιθανή.

Από πλευράς θεμελιωδών δεδομένων, η μεγάλη καταστροφή που έγινε στη Θεσσαλία και φαίνεται πως θα απαιτήσει 8 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση είναι ένα ζήτημα μεγάλο. Θα μειώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος, ενώ υπάρχει αμφιβολία με ποιο τρόπο θα καλυφτεί. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν πρόσφατα γνωστοποίησε πως θα διατεθούν 2,2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των καταστροφών από την κακοκαιρία. Το ερώτημα είναι πως θα καλυφτούν τα υπόλοιπα έως τα 8 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης βάζει και την παράμετρο της αύξησης των τιμών πετρελαίου που προσεγγίζει ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που φέρνει νέες ισχυρές ανησυχίες σε κλάδους και εταιρείες με μεγάλη εξάρτηση από αυτό, όπως αερομεταφορές (απώλειες 11% το τελευταίο διήμερο στην Aegean Airlines), πλαστικά, ακόμη και το λιανικό εμπόριο (πτώση 10,47% το τελευταίο τριήμερο για τη Jumbo).

Αναφορικά με το rotation χαρτοφυλακίων που φαίνεται πως λαμβάνει χώρα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποχώρηση κάποιων funds ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σημειώνει πως «δεν ξέρω σε ποιο βαθμό γίνεται αυτό το… rebalancing χαρτοφυλακίων και funds, όμως είναι υπαρκτό. Από την άλλη πλευρά, όσοι ξένοι θεσμικοί επενδύουν σε χώρες και αγορές που έχουν επενδυτική βαθμίδα, δεν βιάζονται να χτίσουν θέσεις στο Χ.Α. Δεν έχουν άλλωστε λόγο να βιαστούν. Έτσι έχουμε μόνο πωλήσεις αυτό το διάστημα. Συνεπακόλουθα, υπάρχει αρνητικός αιφνιδιασμός σε όλους τους συμμετέχοντες, που όντας απογοητευμένοι ρευστοποιούν, εντείνοντας την έκταση των πωλήσεων».

Το όριο των 1.200 μονάδων

Χθες λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.200,31 μονάδες με απώλειες 2,24%, επίπεδα που είχε να δει από τις 24 Μαΐου, ήτοι τέσσερις μήνες πίσω. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.908,68 μονάδες με πτώση 2,66%, ενώ ο Mid Cap έχασε τις 2.000 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου, κλείνοντας στις 1.984,52 μονάδες με πτώση 1,13%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 914,80 μονάδες με πτώση 3,60%, ενώ έφτασε να χάνει 4,34%.

Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 43,75 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 87,69 εκατ. ευρώ της Τρίτης, ανήλθε στα 131,44 εκατ. ευρώ, ενώ 59,54 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες. Πλέον, μένει να δούμε αν το Χ.Α. θα παραδοθεί περαιτέρω στις πιέσεις, λόγω κακής ψυχολογίας και ευρύτερης ανησυχίας, ή αν θα βγάλει έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση, δεδομένου ότι μόνο αυτό το τριήμερο ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 4,63%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος χάνει κοντά στο 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν ανησυχεί τους χρηματιστές η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ

Αναγκαία η διορθωτική κίνηση μετά το «φόρτωμα» της αγοράς με μεγάλα κέρδη. Δεν αναιρείται το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, ανοίγει ο δρόμος για είσοδο νέων κεφαλαίων. Τι δηλώνουν Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης στο BD.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η κάλπη δικαίωσε τους επενδυτές στο ΧΑ, κλειδί οι κινήσεις από τα funds

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πλέον την πολιτική ισχύ για να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ξένοι αναλυτές. Από σήμερα αναμένεται και η «ετυμηγορία» των ξένων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές που... απογειώθηκαν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις

Ράλι 12% για τον Γενικό Δείκτη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου. Κορυφαίες σε απόδοση σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση η Aegean (+34%) και η Intrakat (+32%). Μέχρι 130% οι αποδόσεις στο σύνολο της αγοράς. Αναλυτικοί πίνακες.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ξένοι απογειώνουν το Χρηματιστήριο, κλειδί οι νέες δημοσκοπήσεις

Η προοπτική σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης της ΝΔ με ασθενή αντιπολίτευση αυξάνει τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και προσελκύει νέα κεφάλαια. Κορυφαίο διεθνώς το ΧΑ με άνοδο 33,87% φέτος.