ΓΔ: 2615.74 0.34% Τζίρος: 74.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:36
Τρένο ΟΣΕ σταθμός

Από το β’ τρίμηνο 2026 σε λειτουργία το ETCS στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γ. Ιωάννου, παρουσίασε στο ITC 2025 τους στόχους για ασφαλές, διαλειτουργικό δίκτυο με ETCS, μείωση χρόνου Αθήνα–Θεσσαλονίκη και ενίσχυση εμπορίου.

Στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2025, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΕ - Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ, Γιώργος Ιωάννου, αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα της εταιρείας και τους στρατηγικούς στόχους που θέτει για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου προς όφελος του τελικού χρήστη.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση των εργολαβιών και την ενσωμάτωση συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα ασφαλές και διαλειτουργικό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό θα πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα παρέχει υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του χρόνου μετακίνησης στα δρομολόγια που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη θα επιτευχθεί μέσω της ολοκλήρωσης κρίσιμων έργων και της εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων ERTMS/ETCS. 

Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι «μέσα στο β' τρίμηνο του 2026 ξεκινά η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS σε όλο το εύρος του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα». Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει την εξάλειψη των καθυστερήσεων και τη μετάβαση από τις μονές γραμμές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕ τόνισε επίσης τη σημασία της χωρητικότητας του σιδηροδρόμου, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση του δικτύου δεν αφορά μόνο το επιβατικό κοινό και το εμπόριο. 

Όπως υπογράμμισε, «τα εμπορευματικά τρένα αποτελούν τη βασική πηγή μετεξέλιξης του σιδηροδρόμου σε ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς τον σιδηρόδρομο δεν μπορεί να υπάρξει διαμετακομιστικό εμπόριο». 

Η αναβάθμιση και αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αποτελεί κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου και τη συνολική οικονομική πρόοδο της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Ερώτηση στην Κομισιόν για ακριβά διόδια σε ελληνικούς δρόμους

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, για τα υψηλά διόδια σε συγχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις για κατοίκους, επαγγελματίες και αγρότες.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος Σουφλιά στον Ε65

Ο Κωστής Χατζηδάκης τίμησε τον Γ. Σουφλιά για τη συμβολή του στον Ε65, του οποίου ολοκληρώνεται το τελευταίο τμήμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε επισκέψεις σε μεγάλα έργα στη Θεσσαλία, με έμφαση στη μερική εκτροπή του Αχελώου.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Η Παράκαμψη Χαλκίδας ενώνει με ασφάλεια τη Βόρεια Εύβοια

Ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Παράκαμψης Χαλκίδας, έργο μήκους 27 χλμ που θα βελτιώσει τη σύνδεση Αθήνας-Βόρειας Εύβοιας και θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Χαλκίδας.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Έτοιμα το καλοκαίρι Ε65, νέα έργα μετρό Θεσσαλονίκης, ΒΟΑΚ

Η Ελλάδα του 2030 θα διαθέτει κρίσιμες υποδομές που θα έχουν ολοκληρωθεί και θα βρίσκονται σε πλήρη ή ώριμη λειτουργία, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, στο 2ο Συνέδριο «Ελλάδα 2030», με θέμα «Οικονομία και Ανάπτυξη - Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, πρωτογενής παραγωγή - Η νέα ατζέντα».
Επιχειρηματίας σε συζήτηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Ο Πατρών - Πύργου με περισσότερη ασφάλεια και αναπτυξιακή ώθηση

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, παρουσίασε τα οφέλη του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου, με μηδενικά δυστυχήματα, αυξημένη κυκλοφορία και ώθηση στην τοπική ανάπτυξη.