Έχοντας διανύσει τρεις εβδομάδες του Μαρτίου σε διαδικασία «αθόρυβης» διόρθωσης και συσσώρευσης σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, η αγορά πλέον εστιάζει στα όσα μένουν να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ήτοι στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023, στα ενδεχόμενα deals σε ενέργεια και πληροφορική, στα πιθανά νέα placements στην Εθνική και την HelleniQ Energy, αλλά και στις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου.
Η αγορά μετά από καιρό μπορεί να λεχθεί ότι έχει κάνει διόρθωση, έστω και αν αυτό δεν αποτυπώθηκε με αιχμηρό τρόπο στο Γενικό Δείκτη. Αρκετά blue chips αλλά και μετοχές της μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης έχουν αποφορτιστεί σημαντικά. Μολονότι μεγάλο τμήμα του ταμπλό διορθώνει καθημερινά, είναι αξιοσημείωτες οι αντοχές του Γενικού Δείκτη πλησίον των υψηλών 13 ετών, ενώ είναι θετικό ότι ταχύτατα μετά τη διόρθωση έως τις 1.386,21 μονάδες της 12ης Μαρτίου, με ένα καλό ανοδικό σερί επανήλθε πάνω από τις 1.420 μονάδες, ξεκινώντας σήμερα από τις 1.425,16 μονάδες.
Αυτή η εβδομάδα δεν θεωρείται κομβική για το momentum της αγοράς καθώς έχει τρεις μόνο συνεδριάσεις, ενώ επίκειται το Πάσχα των Καθολικών, οπότε για ένα τμήμα των διεθνών αγορών οι ημέρες θα είναι μερικώς υποτονικές και ίσως επηρεάσουν και το Χ.Α. Αυτό που μένει όμως να δούμε είναι αν και κατά πόσο η αλλαγή της ατζέντας σε πολιτικό επίπεδο με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών και την κλιμάκωση των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την πρόταση δυσπιστίας, επηρεάσει και σε ποιο βαθμό την αγορά.
Ασχέτως αν δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, θυμίζουμε πως η αγορά είναι ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις και στην όποια εσωστρέφεια, πολλώ δε μάλλον που σε περίπου 75 ημέρες έχουμε τις ευρωεκλογές που θα είναι ένας… μπούσουλας εξελίξεων και πολιτικών διεργασιών. Οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν σε πιθανές ενδείξεις πολιτικής αποδυνάμωσης της κυβέρνησης, που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Από εκεί και πέρα, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικές έως τώρα και σύμφωνα με αναλυτές η περυσινή χρήση ίσως φέρει νέο ρεκόρ 15ετίας, ξεπερνώντας ή πλησιάζοντας την εξαιρετική χρήση του 2022.
Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως με το πρόσημο του Γενικού Δείκτη ή των τραπεζών που τελευταία παρουσιάζουν κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης εν μέσω μεικτών προσήμων, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται σε επιμέρους μετοχές που ξεπηδούν καθημερινά, δίνοντας νέο χρώμα στη διαδικασία.
Μετοχές που είτε είχαν μείνει πίσω, είτε έχουν κάποια είδηση ή κυοφορούν εξελίξεις, όπως έγινε με το +7,25% της ΕΥΔΑΠ την Παρασκευή, την αφύπνιση της HelleniQ Energy, τη διαρκή βελτίωση της Σαράντης, τα υψηλά 24 ετών της ΓΕΚ Τέρνα, την κινητικότητα στην πληροφορική και το rotation στην ενέργεια.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο BusinessDaily.gr, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, η φετινή χρονιά θα είναι περισσότερο χρονιά μετοχών και όχι δεικτών. Υπάρχουν μετοχές που δεν έχουν «τρέξει» τόσο από τη μεγάλη όσο και τις μικρότερες αποτιμήσεις και αυτές μπορούν να είναι πρωταγωνίστριες φέτος. Άλλωστε, μετά το περυσινό ράλι +39%, είναι λογικό να υπάρχει ένα ξεδιάλυμα με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Το θετικό είναι πως κάθε διόρθωση εκλαμβάνεται ως ευκαιρία επανατοποθετήσεων από τους επενδυτές και αυτός είναι ο λόγος που οι όποιες διορθώσεις είναι εξαιρετικά βραχύβιες, σε βαθμό που να ακυρώνουν σχεδόν τη φυσιολογική διόρθωση της αγοράς, μετά τα ιλιγγιώδη κέρδη των τελευταίων 18 περίπου μηνών.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.425,16 μονάδες με απώλειες 0,36%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε μικρή άνοδο 0,22%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,15%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,79%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,21%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 9,97%, ο Mid Cap είναι στο +6,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 14,69%.
Τι λένε οι αναλυτές
Σε χθεσινή του ανάλυση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως η αγορά έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με συσσώρευση και οριακά κέρδη με τις αντοχές να είναι αξιοσημείωτες. «Μπορεί ο τζίρος μετά και τo placement να κατέβασε ταχύτητα, θυμίζοντας παράλληλα πως πλέον η ζώνη των 1.390 – 1.430 έχει δουλευτεί αρκετά και χρειάζεται μία αλλαγή επιπέδου για να αυξηθεί και πάλι ο τζίρος.
Τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ καλά με τους αγοραστές να απορροφούν εύκολα την όποια προσφορά από τους κερδισμένους του προηγούμενου διαστήματος. Πολύ σημαντικό ότι πάμε για διανομές μερισμάτων στις τράπεζες, κάτι που πολλοί ούτε καν το θυμούνται από το μακρινό παρελθόν»,
Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά συνεχίζει να κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών κάνοντας προσπάθεια με συσσώρευση να αφήσει πίσω το επίπεδο των 1.400 μονάδων. Πολύ σημαντικό τεχνικά είναι ότι το stop στο long σε εβδομαδιαίο γράφημα στο Γενικό Δείκτη ανέβηκε στις 1.386 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση για να δούμε συνέχιση προς τις 1.500 μονάδες, χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των 1.437 μονάδων (υψηλά αρχών Μαρτίου), με ενδιάμεση στάση στις 1.472 μονάδες.
Έχουμε σχολιάσει πολλές φορές ότι ο τρόπος που κινείται μία αγορά είναι σημαντικός. Όταν έχουμε αργές ανοδικές κινήσεις η αγορά έχει bull χαρακτήρα και κτίζει επίπεδα γεγονός που στην όποια διόρθωση βρίσκει αγοραστές. Η ρευστότητα συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο σημείο να διαχέεται σταδιακά και σε τίτλους που φαντάζουν “φτηνοί” σε σχέση με κινήσεις άλλων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σταδιακά να “ξυπνάνε” και τίτλοι που έχουν συσσωρεύσει καιρό σε χαμηλά επίπεδα και δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο ρίσκο τιμών. Τελευταίο παράδειγμα ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ αλλά και αρκετές περιπτώσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν ήδη αρχίσει και κινούνται και δεν θα μας κάνει εντύπωση το φαινόμενο να μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η επιστροφή πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD το οποίο δεν έχει ακόμα “πληρώσει” κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίηση του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του. Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου το πάνω χέρι.
Ζητούμενο παραμένουν οι συναλλαγές οι οποίες αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν προοδευτική συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς της Τρ. Πειραιώς. Η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που έχει η αγορά μπροστά της ενδεχομένως να μεταθέσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την επόμενη εβδομάδα».