ΓΔ: 2003.6 -2.96% Τζίρος: 80.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:35:42
εργοστάσιο Alumil
Το εργοστάσιο της Alumil, κορυφαίας βιομηχανίας αλουμινίου, απεικονίζεται σε ευκρινή λήψη.

Alumil: Σημαντική άνοδος κύκλου εργασιών και κερδών στο α’ εξάμηνο

Η Alumil κατέγραψε αύξηση 15,7% στον κύκλο εργασιών και 72% στα καθαρά κέρδη το Α’ εξάμηνο 2025, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα και την ηγετική της θέση στον κλάδο του αλουμινίου.

Η Alumil ανακοίνωσε ισχυρή πορεία για το Α’ εξάμηνο 2025, με σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και στα καθαρά κέρδη, τα οποία κατέγραψαν άνοδο άνω του 70%.

Ο Όμιλος εμφανίζει ανθεκτικότητα απέναντι στις διεθνείς πιέσεις στις τιμές αλουμινίου και στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, χάρη σε στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων. 

Η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να αξιοποιήσει τις επενδύσεις σε καινοτομία και βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας τη θέση της σε περισσότερες από 60 αγορές.

Η ανακοίνωση της Alumil

Ενοποιημένα Αποτελέσματα Ομίλου

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου για το Α' εξάμηνο 2025 ανήλθε σε 248,6 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 15,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (214,8 εκατ.).

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 64,3 εκατ., αυξημένα κατά 11,2% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν σημαντική άνοδο 44,6%, διαμορφούμενα σε 17,5 εκατ. έναντι 12,1 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 15,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 72% σε σχέση με ποσό 9,0 εκατ. το 2024.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 29,9 εκατ., αυξημένα κατά 15,0% έναντι 26,0 εκατ. το 2024.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, (Adjusted EBITDA), ανήλθαν σε 34,1 εκατ. έναντι 29,1 εκατ. το 2024, σημειώνοντας αύξηση 17,1%.

Οικονομικά Αποτελέσματα Εταιρείας

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 134,0 εκατ., αυξημένος κατά 2,8% έναντι 130,4 εκατ. το 2024.

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 21,8 εκατ., σημειώνοντας μείωση 8,0% σε σχέση με 23,7 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,1 εκατ., αυξημένα κατά 22,0%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €5,8 εκατ., καταγράφοντας ισχυρή αύξηση 56,8% έναντι 3,7 εκατ. το 2024.

Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 8,5 εκατ., μειωμένο κατά 35,1% σε σχέση με 13,1 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, (Adjusted EBITDA), ανήλθαν σε 14,9 εκατ. έναντι 14,6 εκατ. το 2024, σημειώνοντας αύξηση 2,4%.

Δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Γεωργίου Μυλωνά: «Τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2025 επιβεβαιώνουν την ηγετική θέση της ALUMIL. 

Με συνέπεια στην καινοτομία και την ποιότητα τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών μας, ενισχύουμε διαρκώς τις σχέσεις εμπιστοσύνης με πελάτες και συνεργάτες σε περισσότερες από 60 αγορές, ενώ οι επενδύσεις μας σε τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και βιώσιμες πρακτικές ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητά μας.

Με αφορμή την αύξηση των τιμών του αλουμινίου, την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τους υψηλούς δασμούς των ΗΠΑ στο αλουμίνιο, διευκρινίζουμε ότι σε όλα τα συμβόλαια πωλήσεων και τα μεγάλα έργα που υλοποιεί ο Όμιλος, εφαρμόζουμε συστηματικές τεχνικές αντιστάθμισης (hedging) τόσο στις τιμές αλουμινίου όσο και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, με σαφείς ρήτρες αναπροσαρμογής τιμών, ώστε να διασφαλίζονται η σταθερότητα κόστους και τα περιθώρια κέρδους.

 Σε αγορές όπου οι πωλήσεις γίνονται υποχρεωτικά σε τοπικό νόμισμα (π.χ. Τουρκία), η τιμολόγηση γίνεται με ρήτρα ευρώ, ενώ η είσπραξη μετατρέπεται άμεσα μέσω τραπέζης σε ευρώ, εξαλείφοντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Επιπλέον, οι δασμοί των ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της ALUMIL για όλο το 2025 ούτε για το μέλλον, καθώς η ALUMIL δεν εξάγει απλώς προφίλ αλουμινίου αλλά ολοκληρωμένα έργα-project, όπου το μέταλλο (που επιβαρύνεται από υψηλούς δασμούς 50%) αποτελεί μικρό μερίδιο της τελικής τιμής. 

Παράλληλα, η λιανική αγορά αλουμινίου προσαρμόζει άμεσα τις τιμές της, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις (LME, premiums, ισοτιμίες). Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται δραστικά η πιθανότητα συμπίεσης περιθωρίων στη λιανική δραστηριότητα.

Επιπλέον, διαχωρίζουμε σαφώς δύο διαφορετικές επιδράσεις από τις ισοτιμίες:

Οι συναλλαγματικές διαφορές από συναλλαγές αντιμετωπίζονται προληπτικά μέσω των ανωτέρω καλύψεων και συμβατικών μηχανισμών τιμολόγησης.

Οι διαφορές μετατροπής οικονομικών καταστάσεων θυγατρικών εξωτερικού από ξένο νόμισμα σε ευρώ αποτελούν λογιστική απεικόνιση που αντανακλάται στα ίδια κεφάλαια και δεν επηρεάζουν τα επιχειρησιακά μεγέθη, όπως EBITDA και λειτουργικές ταμειακές ροές.

Οι αποτιμήσεις απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα παρακολουθούνται συστηματικά, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική ευρωστία του Ομίλου.

Τέλος, η γεωγραφική διασπορά του κύκλου εργασιών και η κάθετη οργάνωση της παραγωγής μας λειτουργούν ως φυσικοί μηχανισμοί απορρόφησης κραδασμών, ενώ η έμφαση σε λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας διασφαλίζει ανθεκτική κερδοφορία.

 Η ALUMIL συνεχίζει με συνέπεια να αποδεικνύει ότι διαθέτει την εμπειρία, τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και τη διορατικότητα για να μετατρέπει την εξωστρέφεια σε αξία για μετόχους, εργαζομένους και συνεργάτες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αβέβαια κονδύλια για το Πάρκο Καλοχωρίου

Αναγκαία θεωρείται η άμεση επίτευξη συναίνεσης σε τουλάχιστον 55% των ιδιοκτητών γης στο Καλοχώρι για το Επιχειρηματικό Πάρκο, ώστε να μην χαθούν τα περιφερειακά κονδύλια, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση του 34ου Money Show στη Θεσσαλονίκη.
Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέκας: Μακεδονία και Θράκη ιδανικές για επενδύσεις λόγω πλεονεκτημάτων

Ο Κώστας Γκιουλέκας τόνισε πως η Μακεδονία και η Θράκη διαθέτουν δυναμικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις και με στοχευμένες πρωτοβουλίες ενισχύουν τον ρόλο τους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μέσω δράσεων εξωστρέφειας σε γειτονικές χώρες.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Ρόδο ο Λαζ. Τσαβδαρίδης για νησιωτική επιχειρηματικότητα & χρηματοδοτήσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδης, στη Ρόδο, επανέλαβε τη στήριξη στη νησιωτική οικονομία και τα επιμελητήρια, εξήρε τη συμβολή των υπαλλήλων και τόνισε τη σημασία των ΜμΕ για καινοτομία και ανάπτυξη στο Αιγαίο.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σε 15 μέρες οι ανακοινώσεις για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Όσον αφορά την οριστικοποίηση του χωροταξικού σχεδίου για τη βιομηχανία όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην άνοιξη. Με σκοπό να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν».
Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 160 μονάδες ο δείκτης οικονομικού κλίματος το δ’ τρίμηνο 2025

Στις 160 μονάδες διαμορφώθηκε το 4ο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO), σημειώνοντας άνοδο από τις 152 μονάδες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΑΣΕ σε 2.674 CEOs ελληνικών επιχειρήσεων.