Διατήρηση της αστάθειας στις διεθνείς αγορές, με βασικούς παράγοντες που την τροφοδοτούν πληθωρισμό, κεντρικές τράπεζες αλλά και γεωπολιτικό ρίσκο, αναμένει για το επόμενο διάστημα η UBS, συνεχίζοντας να συνιστά στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του για αγορές και οικονομίες, ο Mark Haefele, επικεφαλής στη μονάδα Global Wealth Management της UBS, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη σφιχτή νομισματική τους πολιτική παρά τις ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1995, ενώ προέβλεψε ότι η βρετανική οικονομία θα εισέλθει σε μακρά ύφεση αργότερα φέτος. Παρά τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές, περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων φαίνονται πιθανές τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν στις δηλώσεις τους να ξεκαθαρίζουν ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων.
«Με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια», σημειώνει το κορυφαίο στέλεχος της UBS. Παράλληλα, η καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων αμερικανικού δημοσίου είναι ανεστραμμένη, κάτι που υποδεικνύει την πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης.
Οι εκτιμήσεις αυτές αναδεικνύουν και τις ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες οι οποίες είναι ακόμα άγνωστο πως θα εξελιχθούν. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται συγκεκριμένα σενάρια και στρατηγικές:
- Καταναλωτικές δαπάνες: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση. Η ανεργία στις προηγμένες οικονομίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, αλλά δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, η συνιστώσα του πραγματικού μισθού στον δείκτη κόστους απασχόλησης στις ΗΠΑ μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, είναι ανθεκτικές. Αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός εξηγείται εν μέρει από την προθυμία των καταναλωτών των προηγμένων οικονομιών να μειώσουν το ποσό που αποταμιεύουν κάθε μήνα, με τις χαμηλότερες αποταμιεύσεις να παρέχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη για να μετριάσουν τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού. Το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ήπια προσγείωση. Μία ήπια προσγείωση εξαρτάται από τη σταθεροποίηση των πραγματικών μισθών πριν εξαντληθούν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Σε αυτό το σενάριο, οι μειωμένες αποταμιεύσεις (ή ο αυξημένος δανεισμός) θα χρηματοδοτήσουν την κατανάλωση έως ότου η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος πάψει να αποτελεί τροχοπέδη για την κατανάλωση. Δεδομένου ότι η σφιχτή αγορά εργασίας δεν έχει μεταφραστεί σε διαπραγματευτική δύναμη μισθών σε πραγματικούς όρους μέχρι στιγμής, μια ήπια προσγείωση είναι πιο πιθανή εάν ο πληθωρισμός μειωθεί, σταθεροποιώντας τα πραγματικά εισοδήματα. Όμως ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει, ιδιαίτερα εάν τα ποσοστά αποταμίευσης αυξηθούν ενώ την ίδια ώρα οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται.
- Οι κινήσεις της Fed: Οι αγορές αντέδρασαν στη συνεδρίαση του Ιουλίου μειώνοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων και τιμολογώντας ένα πρόωρο τέλος του κύκλου αυξήσεων. Αν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζ. Πάουελ, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση τον Σεπτέμβριο, τόνισε την εξάρτηση της Fed από τα δεδομένα και πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα καταστεί σκόπιμο να επιβραδύνουμε τον ρυθμό» των αυξήσεων των επιτοκίων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, περίπου στο 2,55%. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν έκτοτε αντιταχθεί σε αυτή τη χαλαρή ερμηνεία της πολιτικής τους στάσης. Επιπλέον, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed ίσως χρειαστεί να συνεχίσει να κινείται επιθετικά.
- Πετρέλαιο: Οι τιμές του αργού τύπου Brent υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου, στα 94,9 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, την περασμένη εβδομάδα. Τα αδύναμα στοιχεία για τους δείκτες PMI στην Κίνα και την ευρωζώνη προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα. Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε επίσης σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως για τον Σεπτέμβριο. Όμως η UBS εκτιμά ότι η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανό να αντιστραφεί. Η ισχυρή ζήτηση από χώρες εκτός ΟΟΣΑ -συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και του Μεξικού- έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση της ατονίας της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η πλευρά της προσφοράς παραμένει σφιχτή, με περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο.
Περαιτέρω αστάθεια το επόμενο διάστημα
Μετά από αρκετούς ταραχώδεις μήνες, η μεταβλητότητα της αγοράς έχει σημάδια υποχώρησης από τα μέσα Ιουνίου. Ο δείκτης VIX της τεκμαρτής μεταβλητότητας των αμερικανικών μετοχών έχει μειωθεί από 34 σε 21, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του. Ο δείκτης MOVE για τη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων μειώθηκε από 156 τον Ιούνιο σε περίπου 123 την περασμένη εβδομάδα. Αλλά ενώ η μεταβλητότητα μπορεί να έχει μειωθεί από τα πρόσφατα υψηλά της επίπεδα, πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να παραμείνει για το υπόλοιπο του έτους.
Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις αγορές και οι αντιλήψεις αυτές μπορούν να μεταβληθούν γρήγορα. Ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης έχει αυξηθεί και προκλήσεις όπως η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Το ενδεχόμενο για περισσότερους περιορισμούς στην Κίνα, καθώς επιδιώκει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού, είναι πιθανό να στηρίξει εξάρσεις μεταβλητότητας, ακόμη και αν εκτιμάται ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι επίσης υψηλές. Έτσι, με την αβεβαιότητα αυξημένη σε πολλά μέτωπα, θεωρούμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω μεταβλητότητα στο μέλλον.