ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Διαθέσεις σταθεροποίησης στο ΧΑ, διατηρούνται οι ανησυχίες για πανδημία

Οριακές πιέσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ παρά το ότι διαπραγματεύται χωρίς το μέρισμα, με την αγορά να κινείται σταθεροποιητικά και να έχει στραμμένο το βλέμμα της και στην εξέλιξη της πανδημίας.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ να διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα αλλά και εν αναμονή της αυριανής εισόδου των νέων μετοχών της ΔΕΗ, η αγορά ξεκίνησε την εβδομάδα πτωτικά, με τον Γενικό Δείκτη όμως να διατηρείται υψηλότερα από το «ψυχολογικό» όριο των 910 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,1%. 

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,12% στις 912,38 μονάδες, έχοντας μαζέψει μέρος των αρχικών του απωλειών, ενώ η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 7,14 εκατ. ευρώ. Επικρατούν οι ανοδικές μετοχές που φθάνουν στις 28 έναντι 17 πτωτικών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,17% και τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,15% χαμηλότερα. 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο δεικτοβαρής τίτλος του ΟΤΕ (-0,03%), διαπραγματεύεται χωρίς το έκτακτο μέρισμα που διανέμει στους μετόχους μετά την πώληση του 54% της Telekom Romania. Το μέρισμα έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι 0,248 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή θα διανεμηθούν συνολικά 113,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου. Παράληλλα αύριο θα πραγματοποιηθεί η είσοδος των νέων μετοχών της ΔΕΗ (+0,01%) που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου. 

Ήπιες απώλειες 0,13% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Eurobank να ενισχύεται 0,84%, την Alpha Bank να έχει πτώση 0,77%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,72% χαμηλότερα, ενώ στο -0,07% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενάμιση μήνα πριν τη λήξη του έτους και ενώ απομένουν μόλις 35 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, η ελληνική αγορά –ασχέτως πορείας Γενικού Δείκτη– είναι πολλαπλά «κερδισμένη» κατά το 2021. Πρόκειται για ένα έτος επιστροφής και αναβάθμισης για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, με μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων, πληθώρα από deals, και εξαιρετικά σύνθετων διεργασιών σε πολλούς κλάδους. Μολονότι λοιπόν ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται να κάνει την υπέρβαση και να υπερκεράσει την κρίσιμη ζώνη των 930 – 950 μονάδων, οι προοπτικές τόσο για το υπόλοιπο του 2021, όσο και για τη νέα χρονιά διαγράφονται θετικές.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,06%) και της Τεχνολογίας (+0,64) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-0,89%) και των Κατασκευών (-0,82%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου +4,52% και Τζιαρακιάν +3,55% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -5,66% και Medicon -3,81%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές πιέζει το ΧΑ, στήριγμα η Coca Cola HBC

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.