ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΔΕΗ και τράπεζες οδηγούν χαμηλότερα το ΧΑ εν αναμονή του MSCI

H τακτική αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI στο στόχαστρο των επενδυτών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομία. Μεγάλες πιέσεις για ΔΕΗ με πτώση 4%.

Με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI βρίσκονται οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, ενώ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ και παράλληλα ασκούνται σημαντικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των 913 μονάδων, ενώ σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» τη νέα έκρηξη πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κινείται σταθεροποιητικά με απώλειες 0,01%. 

Στις 11:29 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,46% στις 913,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 8,87 εκατ. ενώ, ενώ ισορροπία υπάρχει μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών με το  ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις 37 προς 38. Πτώση 0,49% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει οριακή άνοδο 0,05%. 

Σημαντικές οι πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχωρεί 0,83%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -1,18%, ενώ απώλειες 1,01% εμφανίζει η Eurobank, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,49% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,65% χαμηλότερα. 

Αμείωτη συνεχίζεται η κατοχύρωση κερδών για τη μετοχή της ΔΕΗ, με πτώση που υπερβαίνει το 4% και είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΟΤΕ, Viohalco, Sarantis, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Μεταξύ των λίγων  μετοχών που διατηρούν θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η Aegean Airlines με κέρδη 0,98%, ενώ στο +0,67% κινείται ο τίτλος της Titan, με τον όμιλο να ανακοινώνει υποχώρηση των EBITDA αλλά αύξηση των εσόδων του στο εννεάμηνο. 

Αναφορικά με τη σημερινή αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένταξη της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων στη μετοχή από τα επονομαζόμενα «παθητικά κεφάλαια», δηλαδή funds τα οποία παρακολουθούν την πορεία των δεικτών. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι η εισαγωγή της για γίνει στις 17 Νοεμβρίου σε μία έκτακτη αναθεώρηση του δείκτη και αφού πρώτα εισαχθούν στο ΧΑ οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ. 

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση των αναθεωρημένων προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμισή τους. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+0,76%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,52%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,60%) και των Τραπεζών (-0,93%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Νάκας +27,27% και Κλωστήρια Ναυπάκτου +7,21%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΔΕΗ -4,67% και Τεχνική Ολυμπιακή -2,46%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές πιέζει το ΧΑ, στήριγμα η Coca Cola HBC

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.