«Ράλι τιμών» παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν κοντά στα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, μετά την χθεσινή ευνοϊκή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει για ένα ακόμη τρίμηνο τις αυξημένες αγορές ομολόγων προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος του πρώτου τριμήνου.
Σημειώνεται, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, έφθασαν τα 80 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ποσό είχε μειωθεί στα περίπου 62 δισ. ευρώ. Η άνοδος στις αγορές των ομολόγων ξεκίνησε από χθες το απόγευμα μετά τη διαβεβαίωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ ότι θα «συνεχίσει με σταθερή πορεία παρέχοντας άφθονη ρευστότητα, παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει ικανοποιητικά σημάδια ανάκαμψης». Η ίδια επανέλαβε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων του ΡΕΡΡ θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2022 και μέχρι της εξαντλήσεως του πακέτου των 1,85 τρισ. ευρώ.
Έτσι σήμερα στην ελληνική δευτερογενή αγορά η αυξημένη παρουσία της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο 0,73% και του 5ετούς ομόλογου να πέσει κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -0,011%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 166 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,76% έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03%.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης της αγοράς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού».