ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Καταιγίδα» ομολογιακών εκδόσεων στον ευρωπαϊκό Νότο 

Ιταλία και Ισπανία προχωρούν σε αύξηση του δανεισμού τους, καθώς αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις και η ΕΚΤ στηρίζει τις εκδόσεις ομολόγων. 

Η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών λόγω των μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης αλλά και την πανταχού παρούσα ΕΚΤ, οδηγεί τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε αύξηση των ομολογιακών εκδόσεων.

Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον δανεισμό της για το 2020 στα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό τετραπλάσιο σε σύγκριση με τον στόχο που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο, ενώ ανάλογες κινήσεις πραγματοποιεί και η Ιταλία. 

Το ιταλικό δημόσιο προχώρησε σε μία έκδοση-ρεκόρ 5ετών ομολόγων, συγκεντρώνοντας το ποσό των 22,3 δισ. ευρώ, με το σύνολο των κεφαλαίων να κατευθύνονται στην κάλυψη των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό. 

Την ίδια ώρα η Ελλάδα φαίνεται να προτιμά την έξοδο στις αγορές από το να στραφεί στα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, εκμεταλλευόμενη και τη σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,730%. Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τις αποδόσεις 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, οι οποίες διαμορφώνονται στο 1,626% και 0,714% αντίστοιχα. 

Ιταλία και Ισπανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι οικονομίες τους υποφέρουν από την ύφεση λόγω του παρατεταμένου lockdown, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι είναι καλύτερα να αυξήσουν τις δαπάνες τους ώστε η ούτως ή άλλων αναμενόμενη δημοσιονομική κρίση που θα έρθει να είναι πιο ήπια.

Βασικός παράγοντας στήριξης, όσο το ταμείο που πρότειναν πρόσφατα Άγγελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν παραμένει στα χαρτιά, είναι φυσικά η ΕΚΤ και οι αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί κυρίως μέσω του νέου προγράμματος κατά της πανδημίας PEPP.

Παράλληλα, όπως ακριβώς και η Ελλάδα, τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία έχουν ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE, αλλά παραμένουν διστακτικές στη χρήση των δανείων του ESM. Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει, ενώ η Ιταλία φαίνεται να εξετάζει προσεκτικά την όλη υπόθεση. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακούφιση στις αγορές για τη Γαλλία, τα δύο σενάρια για νέα κυβέρνηση

Ανοδική κίνηση στο γαλλικό χρηματιστήριο, μειώνεται το σπρεντ των ομολόγων, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος μεγάλων αλλαγών στην οικονομική πολιτική. Ποια σενάρια βλέπει η ING για το σχηματισμό κυβέρνησης.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άντεξαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα στην πίεση από τις γαλλικές εκλογές

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή περιορίζεται στη Γαλλία και δεν απειλείται η γαλλική συμμετοχή στην ΕΕ από τη Λεπέν. Τα ομόλογα της περιφέρειας ανέκαμψαν μετά το αρχικό sell-off και θεωρούνται ελκυστικά.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι «μαγνητίζει» τους επενδυτές στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Σύμφωνα με την Alpha Bank η θετική πορεία της οικονομίας, οι καλύτερες επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών, η πολιτική σταθερότητα και η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν ισχυρούς πόλους έλξης.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Προεξοφλούν αναβάθμιση της Ελλάδας τα CDS των κρατικών ομολόγων

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στις 92 μ.β., περίπου όσο και το αντίστοιχο για τα ιταλικά ομόλογα (90 μ.β.), καθώς η αγορά προεξοφλεί την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.