ΓΔ: 2025.46 1.13% Τζίρος: 297.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Η ώρα των τραπεζών, τι ακούγεται για Motor Oil και το ξέφρενο ράλι δύο μετοχών

Ανοδική κίνηση από τα βαριά χαρτιά παρά το επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, τι θα ανακοινώσει η Eurobank, τα υψηλά των μετοχών του ομίλου Viohalco, το 15άρι της ΔΕΗ και το μαξιλάρι του ΟΠΑΠ.

Η αγορά έβγαλε επιτέλους αντίδραση, έστω και αν η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ήταν κάπως πτωτική. Χθες γράφαμε για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και πως ηγείται η Wall Street αλλά και ο Donald Trump και νομίζουμε επιβεβαιώθηκε και χθες από την πορεία των αγορών, η διαφορά που υπάρχει. 

Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων παίρνουν τη σκυτάλη και η Eurobank δημοσιεύει σήμερα και αύριο η Τράπεζα Πειραιώς

Αν και οι αναλυτές δεν περιμένουν ισχυρή πορεία, θέλουν να ακούσουν τις διοικήσεις στις ενημερώσεις για τις προοπτικές στο σύνολο της χρήσης και του νέου έτους. Οι στόχοι θα επιτευχθούν, λένε οι αναλυτές, ενώ οι πηγές της στήλης συμπίπτουν με αυτές των αναλυτών και αναφέρουν πως δε θα έχουμε εκπλήξεις στον κλάδο. 


Eurobank: Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η δημοσίευση του τρίτου τριμήνου και η ενημέρωση των αναλυτών. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη σε προσαρμοσμένο επίπεδο θα είναι στα 353 εκατ. ευρώ έναντι 362 εκατ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 629 εκατ. ευρώ οριακά χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις θα πάει στο 15,8% στους 9 μήνες άρα στο στόχο που έχει θέσει η διοίκηση για πάνω από 15%. 

Να σημειωθεί πως με την ακύρωση των ιδίων μετοχών θα αυξηθεί το ποσοστό της Fairfax στο 32,67% από 32,19%. Ωστόσο, μερικούς μήνες πριν η  Fairfax είχε πει πως θα βοηθήσει στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, πουλώντας μετοχές. Ο στόχος είναι προφανώς να μην περάσει πάνω από το 33,33% και να χρειαστεί να κάνει δημόσια πρόταση. 

Έτσι μετά το placement που είχε γίνει 80 εκατ. μετοχών, φαίνεται πως έκανε ακόμα κάποιες πωλήσεις (πάνω από 20 εκατ. μετοχές), αφού είχε ποσοστό 32,89% πριν. 


Τράπεζα Πειραιώς: Αύριο παρουσιάζει τα αποτελέσματά της η Πειραιώς πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και εδώ οι μέσες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο αναφέρουν πως τα καθαρά κέρδη σε δημοσιευμένη βάση θα είναι στα 259 εκατ. ευρώ μαζί με την δωρεά 25 εκατ. ευρώ για τα σχολεία. 

Αντίστοιχη επιβάρυνση θα έχουν όλες οι τράπεζες για το 2026 και το 2027 βάσει του κυβερνητικού προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και θα είναι στα 473 εκατ. ευρώ, αλλά οι προμήθειες θα έχουν αύξηση 1,8% στα 169 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση έχει πει πως πιθανότατα θα αναθεωρήσει την εκτίμηση για την πιστωτική επέκταση για πάνω από  3,5 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ. 

Είχε προηγηθεί άλλη μία αναθεώρηση από τα 2,5 δισ. στα 3 δισ. ευρώ. Για να δούμε και ένα άλλο θέμα, έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα πληροφορίες για μείωση του ποσοστού του John Paulson (13,62%) που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.     


MSCI: Εκτός από την πορεία της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποδίδεται στην πιθανότητα εισόδου στον MSCI Greece, αλλά και στο discount που έχει έναντι άλλων τραπεζών και η πορεία της Motor Oil προεξοφλεί κάτι ανάλογο. 

Στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ανακάμψει. Πριν λίγες μέρες είχε βρεθεί και κάτω από τα 24 ευρώ και σήμερα είναι πάνω από τα 26 ευρώ. Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως οι ζημιές στο εργοστάσιο από την πυρκαγιά έχουν αποκατασταθεί και τα περιθώρια διύλισης είναι βελτιωμένα. 

Υπάρχει και μία ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, αλλά όχι αξιόλογη. Πάντως δεν ήταν λίγοι αυτοί που χθες λόγω της ανόδου χθες σκέφτηκαν είσοδο στον MSCI Greece. 

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΈΧΟΥΝ ΣΤΟΝ MSCI GREECE ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ 

Μετοχή

Κεφαλαιοποίησης προσαρμοσμένη στο free float

Ποσοστό συμμετοχής %

Εθνική Τράπεζα

12,63

20,53%

Eurobank

9,93

16,14%

Piraeus Bank

9,54

15,51%

Alpha Bank

9,34

15,19%

Meteln

5,61

9,13%

ΟΠΑΠ

4,32

7,02%

JUMBO

3,97

6,46%

ΟΤΕ

3,13

5,08%

ΔΕΗ

3,04

4,95%


ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Σε υψηλά 18 ετών η μετοχή χθες η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, νέα ιστορικά υψηλά από τη Cenergy αλλά και η μητρική Viohalco, είναι σε ιστορικά υψηλά. 

Ο όμιλος πάει εξαιρετικά στο ταμπλό, παίρνοντας ώθηση από τα εντυπωσιακά θεμελιώδη, αλλά και από τις προοπτικές. Ειδικά ο κλάδος των καλωδίων λόγω των μεγάλων επενδύσεων αναμένεται να έχει για χρόνια ακόμα ανάπτυξη. 

Η μόνη μετοχή που υστερεί είναι αυτή της Noval, αλλά συνολικά ο κλάδος παίζει με αξιόλογο discount. Η συγκεκριμένη βέβαια επενδύει σε δικά της ακίνητα και έχει χαμηλή μόχλευση. 



ΔΕΗ: Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια η μετοχή έγραψε πάλι 15 ευρώ. Και βέβαια το 2009 τελείωνε μία μεγάλη άνοδος και ξεκινούσε μία μεγάλη πτώση που πήγε την τιμή κοντά στο 1 ευρώ! 

Αυτά τα χρόνια της μεγάλης στενότητας, όπου μέχρι και ο ορκωτός είχε αμφιβολίες, έχουν  περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ηγείται στις επενδύσεις σε ΑΠΕ, τελειώνει με το λιγνίτη και απαλλάσσεται από ένα μεγάλο βάρος που έφερναν τα έξοδα αγοράς ρύπων και πλέον έχει κέρδη και δίνει και μέρισμα. 

Οι επενδυτές περιμένουν μία καλή είδηση από τη διοίκηση στο investor day στο Λονδίνο στις 19 Νοεμβρίου.  


ΟΠΑΠ: Η Eurobank Equities, επειδή ήταν η πρώτη χρηματιστηριακή, της οποίας οι αναλυτές εντόπισαν το μεγάλο όφελος από το καθεστώς του φόρου και τις ταμειακές ροές που θα δημιουργούσε πριν αρκετά χρόνια, η άποψη έχει μία βαρύτητα… 

Αναφέρει λοιπόν στην έκθεσή της για το ποσό των 19,04 ευρώ και το ποσοστό 5% εναντίωσης των μετόχων. Η στήλη το έχει γράψει εδώ και μέρες. Αναφέρει λοιπόν πως εάν υποβληθεί προσφορά άνω του ορίου αυτού, η συναλλαγή θα ακυρωθεί, δεν θα καταβληθούν τα μετρητά και η κατάσταση θα επανέλθει στην προηγούμενη μορφή της, αν και με λιγότερο αρμονική ευθυγράμμιση μεταξύ του κύριου μετόχου και των μειοψηφικών επενδυτών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι μετοχές είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από κινδύνους στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η εξαγορά με μετρητά 19,04 ευρώ και το επικείμενο μέρισμα 0,50 ευρώ παρέχουν από κοινού σημαντική προστασία από πτώση μέχρι την ψηφοφορία. 

Ωστόσο, δεδομένης της μεγάλης απόστασης μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση, θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για άνοδο ή πτώση, ανάλογα με την οπτική της συμφωνίας, το κλίμα της αγοράς και τη δυναμική της εναλλαγής των επενδυτών.


METLEN: Βοήθησαν και οι αγορές μετοχών που ανακοινώθηκαν από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Χρειάζεται σταθεροποίηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, για να τονωθεί η επενδυτική ψυχολογία. 

Η εταιρεία θα παρουσιάσει την νέα εταιρική της δομή την ερχόμενη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου. 


INTRALOT: Τρίτη ανοδική συνεδρίαση και ενισχύεται και εδώ η επενδυτική ψυχολογία, η οποία διαταράχθηκε το προηγούμενο διάστημα από την υποχώρηση της τιμής ακόμα και σε επίπεδα κάτω από την αύξηση κεφαλαίου.


Το ράλι Ίλυδα- Mevaco: Είναι κάποιες μετοχές με εξαιρετική πορεία φέτος και η οποία στηρίζεται στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και όχι σε σενάρια που κατά διαστήματα κυκλοφορούν στις αγορές και φέρνουν άνοδο αλλά πολλές φορές δεν είναι διατηρήσιμη. 

Η πορεία της Ίλυδα (δείτε και το σχετικό διάγραμμα) είναι εντυπωσιακή με κέρδη μόνο φέτος άνω του 300%. Η εταιρεία είχε κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ από 1,15 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, ενώ στο σύνολο του 2024 είχε κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ από 1,14 εκατ. ευρώ. 

Δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο ήταν καλύτερο πέρυσι και αν συνεχιστεί η τάση και φέτος τότε μπορεί να δούμε κέρδη που θα δίνουν σημαντικά χαμηλότερο P/E για την εταιρεία σε σύγκριση με τις άλλες του κλάδου της πληροφορικής. 

Έτσι δικαιολογείται η άνοδος. 

Η άλλη εταιρεία είναι η Mevaco με άνοδο άνω του 120%. Μόνο στο πρώτο φετινό εξάμηνο εμφάνισε κέρδη 7,43 εκατ. ευρώ από 1,02 εκατ. ευρώ. 

Αντιλαμβάνεστε πως αν η τάση έχει συνέχεια στο δεύτερο εξάμηνο έστω και ηπιότερη, τότε και εδώ το P/E δε θα θεωρείται υψηλό. Μάλιστα η επένδυση των 10 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε θα βελτιώσει την παραγωγική δυναμικότητα. 

Δραστηριοποιείται σε hot κλάδους (άμυνα και ΑΠΕ). 

Η πορεία της μετοχής της Ίλυδα, 19 Νοεμβρίου 2024 - 29 Οκτωβρίου 2025


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το άδειασμα στις δημοπρασίες, πιέσεις για ΕΧΑΕ και συμμαχίες στον ΟΠΑΠ

Η βύθιση της Παρασκευής, οι κρίσιμες ημερομηνίες των αποτελεσμάτων, η κίνηση της Eurobank που ωφελεί την ΕΧΑΕ, το άδειασμα σε τράπεζες και Metlen, η αδυναμία της Sarantis και ποια «μικρομεσαία» ξεχώρισαν.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Νέες πιέσεις στην αγορά, η «βύθιση» ΟΠΑΠ και το ομόλογο της ΔΕΗ

Γιατί χάλασε το κλίμα στο Χ.Α., τι προβληματίζει τους επενδυτές με τον ΟΠΑΠ, οι νέες πιέσεις στη Μetlen, το ομόλογο της ΔΕΗ, το ζητούμενο της διασποράς για την CrediaBank και η αποτίμηση της Παπουτσάνης.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές έχουν μείνει πίσω από το ράλι των δέκα ημερών στο ΧΑ

Αρκετές μετοχές του FTSE 25 και του Mid Cap δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο το τελευταίο δεκαήμερο και υστερούν έναντι της απόδοσης του Γενικού Δείκτη. Πρόκειται για μετοχές που ίσως «χρωστούν» κίνηση αν συνεχιστεί το καλό κλίμα στην αγορά.