ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:48
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση

Plug-in υβριδικά: Μεγαλύτερη από την εργοστασιακή η κατανάλωση

Τα plug-in υβριδικά καταναλώνουν έως και τετραπλάσια καύσιμα από τις επίσημες τιμές WLTP, κυρίως επειδή οι ιδιοκτήτες δεν τα φορτίζουν τακτικά, σύμφωνα με μελέτη του Fraunhofer σε σχεδόν ένα εκατομμύριο οχήματα το 2021-2023.

Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου των plug-in υβριδικών οχημάτων μπορεί να φτάνει έως και τέσσερις φορές πάνω από τις επίσημες τιμές WLTP που ανακοινώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο βασικός λόγος είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν φορτίζουν τακτικά τα οχήματά τους, χάνοντας έτσι τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης.

Την ώρα που στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, τα plug-in υβριδικά συγκεντρώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον και υψηλά ποσοστά πωλήσεων, θεωρούνται από πολλούς το μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση. Τα σύγχρονα μοντέλα προσφέρουν πλέον σημαντική ηλεκτρική αυτονομία, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης ενός μέσου οδηγού. Παράλληλα, αποτελούν λύση για πιο καθαρές και οικονομικές μετακινήσεις εντός πόλης, ενώ σε ταξίδια ο κινητήρας εσωτερικής καύσης εξασφαλίζει επιπλέον ασφάλεια και αυτονομία.

Μεγάλη απόκλιση από τα εργοστασιακά δεδομένα

Σύμφωνα με νέα μελέτη του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου ενέργειας Fraunhofer, η πραγματική εικόνα απέχει σημαντικά από τα εργοστασιακά στοιχεία. Η ανάλυση δεδομένων από 981.035 plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2021-2023 αποκάλυψε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές κατανάλωσης καυσίμου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οδηγοί δεν φορτίζουν συχνά τις μπαταρίες τους. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εταιρικά plug-in υβριδικά, καθώς οι κάτοχοί τους κινούνται ηλεκτρικά στο 45-50% των συνολικών διαδρομών τους, ενώ στα ιδιωτικά το ποσοστό δεν ξεπερνά το 15%. Σύμφωνα με τα εργοστασιακά στοιχεία, η μέση κατανάλωση ενός plug-in υβριδικού οχήματος στον κύκλο WLTP ανέρχεται σε 1,57 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, σε πραγματικές συνθήκες, η μέση κατανάλωση των οχημάτων που συμμετείχαν στην έρευνα έφτασε τα 6,12 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Ακόμη και σε σενάρια όπου προτεραιότητα είχε η ηλεκτρική ενέργεια, η πραγματική κατανάλωση ανήλθε στα 2,98 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο υπολογισμός WLTP βασίζεται σε ηλεκτρική κίνηση 70-85%, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη όταν η μπαταρία δεν φορτίζεται επαρκώς.

Η σημασία της φόρτισης

Η φόρτιση των μπαταριών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποδοτικότητα των plug-in υβριδικών. Όταν η μπαταρία είναι άδεια, το όχημα λειτουργεί κυρίως με τον θερμικό κινητήρα, ενώ το επιπλέον βάρος της μπαταρίας αυξάνει την κατανάλωση. Επιπλέον, παράγοντες όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο τρόπος οδήγησης και οι διαδρομές με μεγάλες υψομετρικές διαφορές επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές: τα plug-in υβριδικά μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποδοτικά, μόνο εφόσον οι οδηγοί φροντίζουν να φορτίζουν συστηματικά τις μπαταρίες τους και να αξιοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια στις καθημερινές μετακινήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλικιωμένος νεκρός στην Κρυοπηγή, τον καταπλάκωσε το αυτοκίνητό του

Ένας 84χρονος στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του στην αυλή του σπιτιού του και έχασε τη ζωή του. Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από την Αστυνομία.
Νέος αυτοκινητόδρομος Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν 4 εκατ. για συμπληρωματικές μελέτες του Νότιου Οδικού Άξονα Ρεθύμνου

Εγκρίθηκαν μελέτες 4 εκατ. ευρώ για τμήματα του Νότιου Οδικού Άξονα Ρεθύμνης, που αφορούν το τοπικό οδικό δίκτυο και κρίνονται αναγκαίες για την πλήρη λειτουργικότητα και ωρίμανση του συνολικού έργου.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 25χρονος με πορτ μπαγκάζ γεμάτο μετανάστες συνελήφθη

Συνελήφθη 25χρονος Ρουμάνος που μετέφερε παράνομα τρεις μετανάστες στο πορτ μπαγκάζ Ι.Χ., στην παλιά εθνική Καβάλας-Θεσσαλονίκης. Οι μετανάστες ήταν από Αιθιοπία και Ερυθραία, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικό τροχαίο στα Άνω Λιόσια: 17χρονη έχασε τη ζωή της

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Άνω Λιόσια, όταν ΙΧ με πέντε νεαρούς επιβάτες εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε κολώνα και έχασε τη ζωή της μια 17χρονη, ενώ τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά.
αυτοκίνητα
ΔΙΕΘΝΗ

Φόρμουλα 1: Νίκη ψυχολογίας για τον Ράσελ στο sprint του ολλανδικού GP

Ο Τζορτζ Ράσελ κέρδισε το sprint του GP Ολλανδίας εκκινώντας από την pole, με τον Λεκλέρ δεύτερο και τον Νόρις τρίτο. Ο Αντονέλι τέταρτος, ενώ ο Χάμιλτον τερμάτισε έβδομος, αυξάνοντας τη διαφορά του Αντονέλι στη βαθμολογία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση άνδρα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του χειμώνα

Ένας άνδρας εκτελέστηκε στο Ιράν μετά την καταδίκη του για επίθεση με αυτοκίνητο σε αστυνομικούς στις μεγάλες διαδηλώσεις του Ιανουαρίου. Οι εκτελέσεις έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ στη χώρα στις 28 Φεβρουαρίου.