ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύγκρουση αυτοκινήτων δρόμου
Δύο αυτοκίνητα μετά από σύγκρουση σε δρόμο με ορατές ζημιές.

Χαμηλές ταχύτητες δεν εγγυώνται λιγότερους σοβαρούς τραυματισμούς

Έρευνα της ADAC έδειξε ότι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού σε σύγκρουση με 35 χλμ./ώρα απ' ό,τι με 50, επειδή δεν ενεργοποιείται ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας, μειώνοντας την προστασία τους.

Ένα παράδοξο εύρημα της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου (ADAC) δείχνει ότι ένας οδηγός που εμπλέκεται σε ατύχημα με ταχύτητα 35 χλμ./ώρα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού σε σχέση με κάποιον που συγκρούεται στα 50 χλμ./ώρα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ανέδειξαν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας επιβάτες είναι πιο ευάλωτοι σε χαμηλότερες ταχύτητες, συγκριτικά με τους νεότερους.

Η εξήγηση βρίσκεται στη λειτουργία του προεντατήρα της ζώνης ασφαλείας. Σε πρόσκρουση με 50 χλμ./ώρα, το σύστημα ενεργοποιείται και περιορίζει την κίνηση του σώματος προς τα εμπρός, προσφέροντας καλύτερη προστασία. Αντίθετα, στα 35 χλμ./ώρα, ο προεντατήρας δεν ενεργοποιείται, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να πέφτουν μπροστά χωρίς η ζώνη να παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια.

Καθώς το ανθρώπινο σώμα γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στις εξωτερικές δυνάμεις με την ηλικία, ακόμη και μία πρόσκρουση σε αυτήν την ταχύτητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ηλικιωμένους. Η ADAC επέλεξε να εξετάσει αυτό το σενάριο πρόσκρουσης στα 35 χλμ./ώρα, καθώς από το 2026 εντάσσεται στην αξιολόγηση ασφάλειας του Euro NCAP, στην οποία θα υποβάλλονται όλα τα νέα αυτοκίνητα.

Για τις ανάγκες της δοκιμής επιλέχθηκε το κινεζικό μοντέλο MG3. Το όχημα είχε ήδη υποβληθεί σε δοκιμές πρόσκρουσης το 2025 με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, ωστόσο αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε η υβριδική του έκδοση. Επίσης, η νέα διαδικασία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο NCAP, περιλάμβανε τρία ανδρείκελα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, έναντι δύο στην προηγούμενη δοκιμή.

Σε αντίθεση με το 2025, το MG3 αυτή τη φορά προσέκρουσε σε παραμορφώσιμο φράγμα, προσομοιώνοντας σύγκρουση με προστατευτικό κιγκλίδωμα ή άλλο όχημα. Αν και μέρος της ενέργειας απορροφάται, ο οδηγός βιώνει ισχυρότερη πρόσκρουση σε σχέση με τα 50 χλμ./ώρα. Μόνο το ανδρείκελο στη δεύτερη σειρά καθισμάτων φαίνεται να επωφελείται από τη χαμηλότερη ταχύτητα, ενώ στην πρώτη σειρά η συμπίεση του θώρακα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στα 35 χλμ./ώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών, ιδίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας ατυχημάτων της ADAC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από Ιταλία και Ισπανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιταλία και Ισπανία, επικρίνοντας τις δύο χώρες για την έλλειψη στήριξης στις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Εγκαταστάσεις Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Το εργοστάσιο της VW στο Όσναμπρουκ ίσως περάσει στην ισραηλινή Rafael

Η ισραηλινή εταιρεία Rafael βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του εργοστασίου της VW στο Όσναμπρουκ, με στόχο τη μεταφορά παραγωγής συστημάτων «Iron Dome» στη Γερμανία. Η VW εξετάζει διάφορες προοπτικές για τη μονάδα.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές ημερίδες e-ΕΦΚΑ & DRV στην Αθήνα, 5-7 Μαΐου 2026

Ο e-ΕΦΚΑ και ο γερμανικός φορέας συντάξεων διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες για την επιτάχυνση της επεξεργασίας συντάξεων και την πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων για τα δικαιώματά τους σε Ελλάδα και Γερμανία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: O Φρίντριχ Μερτς να κοιτάξει την διαλυμένη του χώρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, λέγοντας πως θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και λιγότερο στην ιρανική πυρηνική απειλή.
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Λεωφορείο έπεσε στον Σηκουάνα κοντά στο Παρίσι, διασώθηκαν τέσσερα άτομα

Λεωφορείο εξετράπη της πορείας του στη Ζιβιζί-συρ-Ορζ, νότια του Παρισιού, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και βυθίστηκε στον Σηκουάνα. Ο οδηγός και τρεις επιβάτες διασώθηκαν. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.