Στον έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου αναφέρθηκε στην Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Οικονομικών για τη Δημοσιονομική Πολιτική, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός έκανε λόγο για πρόοδο τόσο στον προγραμματισμό όσο και στην εφαρμογή του προϋπολογισμού με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. «Η Έκθεση αναγνωρίζει ότι έγινε σημαντική πρόοδος στο σύστημα δημοσιονομικού προϋπολογισμού της Ελλάδας, κυρίως στους τομείς μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και κατάρτισης του προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο υπουργός.
«Υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον» είπε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί - ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου 4270/ 2014 που έγινε επί υπουργίας του και συνέχισε τονίζοντας ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των επισκόπηση των δαπανών, η μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων και η ανάπτυξη του λεγόμενου Green budgeting.
Στο πεδίο του προϋπολογισμού επιδόσεων, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει ήδη ξεκινήσει την εν λόγω διαδικασία μετάβασης, καταγράφοντας σε ειδικό κεφάλαιο την εν λόγω κωδικοποίηση.
Ο υπουργός προανήγγειλε για φέτος οριζόντια επισκόπηση δαπανών τόσο σε επίπεδο στενό δημόσιο όσο και σε ευρύτερο. Στόχος όπως είπε είναι να βρεθούν περιπτώσεις από όπου μπορούν να απελευθερωθούν πόροι που θα διατεθούν σε κρίσιμες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. «Η διαδικασία αυτή εξετάζει τόσο το σκέλος των δαπανών, όσο και τις δυνατότητες των φορέων για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και αύξηση των εσόδων τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό έτσι εξετάζονται:
- Η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, μέσω επισκόπησης δαπανών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τομεακές παρεμβάσεις.
- Η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης εξοικονομήσεων από οριζόντιες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, της βελτίωσης της διαχείρισης του στόλου των κρατικών οχημάτων, του περιορισμού της ενεργειακής και της τηλεφωνικής δαπάνης και της δαπάνης ύδρευσης, καθώς και της αποδοτικότερης παρακολούθησης και διαχείρισης αποθηκών και αποθεμάτων.
- Τέλος, η παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων επισκόπησης δαπανών που έχουν συμφωνηθεί, μέσω χρονοδιαγράμματος και δεικτών.
Όπως τόνισε ο υπουργός έτσι
- Θα εντοπιστούν, μέσω της επισκόπησης δαπανών, περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες.
- Θα ενσωματωθούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των επισκοπήσεων δαπανών στα όρια και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, τόσο σε επίπεδο ανάλωσης πιστώσεων όσο και σε επίπεδο ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών.
- Θα υπάρξει συστηματική σύνδεση του προϋπολογισμού επιδόσεων με τις επισκοπήσεις δαπανών, για την υποστήριξη ορθολογικότερων αποφάσεων ανακατανομής των πόρων.
- Θα βελτιωθεί η παρουσίαση του προϋπολογισμού, με τη σταδιακή εισαγωγή προϋπολογισμού επιδόσεων, που περιλαμβάνει, πέραν των χρηματικών πόρων που απαιτούνται, και κύρια στοιχεία επίδοσης.
- Θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση.
- Θα αναπτυχθούν, ακόμη καλύτερα, εργαλεία παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας επίτευξης κύριων στόχων των κυβερνητικών πολιτικών, μέσω σχετικών κύριων δεικτών επίδοσης (KPI - Key Performance Indicators).
- Θα υπάρξει δυνατότητα καλύτερης και πιο ουσιαστικής διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο επί θεμάτων προϋπολογισμού.
- Θα υπάρξει δυνατότητα πληρέστερης παρακολούθησης και αξιολόγησης του Προϋπολογισμού από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.