ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
Το έμβλημα του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας με τη σημαία στο προσκήνιο.

ΥΠΕΞ προς Κροάτη πρόεδρο: Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου

Eίχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Zόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με τους ομοεθνείς του που προφυλακίστηκαν για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων.

Από την πρώτη στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου, αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας.

Ακόμη, διαμηνύει πως «στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου και υπογραμμίζει πως με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα» και τονίζει: «Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Nωρίτερα σήμερα ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε στους Κροάτες που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν από τις ελληνικές αρχές για το φονικό επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. «Δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι ένα κράτος δικαίου», τόνισε χθες βράδυ ο Κροάτης πρόεδρος, ασκώντας κριτική στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι Κροάτες συλληφθέντες) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν προσεκτικά τι να κάνω. Η κατάσταση δεν είναι απλή. Αυτό αγγίζει τα όρια του νόμου του πολέμου. (Οι κρατούμενοι) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτη στρατιωτική μονάδα».

«Μπορώ μόνο να κάνω εικασίες για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό τώρα, γιατί έγινε στην Ελλάδα, τι περιμένει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό για αυτούς να μεταθέσουν την ευθύνη σε 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;» αναρωτήθηκε ο Μιλάνοβιτς, λέγοντας ότι οι συλληφθέντες διασκορπίστηκαν σε ελληνικές φυλακές ώστε να ξυλοκοπηθούν και να πέσουν θύματα βιασμού. «(Η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών) δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτή είναι η ΕΕ σήμερα, θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινό άρθρο Δένδια και Κροάτη ΥΠΕΞ υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επισημαίνουν πως η Κροατία, η οποία άσκησε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας την Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορά της και να αποτρέψει ένα κύμα παράνομης μετανάστευσης.
Παραλία Κύπρος διακοπές
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Αναβάθμιση της Κύπρου στις ταξιδιωτικές οδηγίες για Βρετανούς

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αφαίρεσε τις έκτακτες προειδοποιήσεις για την Κύπρο από την ταξιδιωτική του οδηγία, μετά την υποχώρηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθησυχάζοντας έτσι τους Βρετανούς τουρίστες.
ΑΑμμππάάςς  ΑΑρρααγγκκττσσίί  πποορρττρρααίίττοο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβιάσεις εκεχειρίας σε Ιράν-Λίβανο

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για ευθύνες στις παραβιάσεις εκεχειρίας με το Ιράν και στον Λίβανο λόγω του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η παραβίαση σε ένα μέτωπο αφορά όλα τα μέτωπα και θα προστατέψει τα συμφέροντά του με κάθε μέσο.
Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη για τον θάνατο του Ν. Ταγαρά

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως η γνώση, η ευγένεια και η πραότητα του Νίκου Ταγαρά τον έκαναν αγαπητό και σημαντικό για την πολιτεία, εκφράζοντας συλλυπητήρια και μιλώντας για τη σπουδαία παρακαταθήκη του.