Την παραίτησή του από την προεδρία του ΕΒΕΑ προκειμένου να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο κ. Γιάννης Μπρατάκος.
Η κίνηση αυτή καταφθάνει μετά την παραίτηση του μέχρι σήμερα γενικού γραμματεά, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.
Πέραν του κ. Δημητριάδη, την παραίτησή του ανακοίνωσε, σήμερα, και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Παναγιώτης Κοντολέων, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Οι παραιτήσεις των κ. Δημητριιάδη και Κοντολέων προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία στρέφονται ενάντια στον πρωθυπουργό, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει σε δήλωσή του ότι «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής».
Από την πλευρά τους στελέχη του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν ότι «δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι «παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».